Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kósa Lajos Gyulán azt mondta: a kormány az önkormányzatok tapasztalataira támaszkodna

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. október 05. 23:50
Kósa Lajos Gyulán azt mondta: a kormány az önkormányzatok tapasztalataira támaszkodna
Kósa Lajos: egy önkormányzat akkor működhet jól, ha a választott vezetők összefognak a választókkal
Képünkön (balról jobbra): Zalai Mihály, Kósa Lajos és dr. Görgényi Ernő. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

A Fidesz–KDNP két legfontosabb törekvése a munkahelyteremtés és a gazdaság élénkítése – jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere vasárnap, a Vigadóban tartott választási fórumot megelőző sajtótájékoztatón. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: hibás az ellenzék azon elgondolása, hogy csatatérré kell változtatni az önkormányzati rendszert.

Dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta: Gyula szövetségben kíván együtt dolgozni a kormánnyal. Utalva a Gőgös Zoltán gyulai sajtótájékoztatóján elhangzottakra a városvezető azt mondta: az önkormányzatoknak nem fékként kell működniük a kormánnyal szemben.

– Mi nem fékezni akarjuk a kormányt, hanem annak motorja kívánunk lenni az itt élők, a fejlesztési elképzelések megvalósítása és a helyi gazdaság élénkítése érdekében – fejtette ki a gyulai polgármester.

– A szocialista törpepártok képviselői hol arról beszélnek, hogy az önkormányzatoknak fékeknek kell lenniük a kormány politikájával szemben, hol arról, hogy azok kiindulópontjai lesznek az Orbán-rezsim leépítésének, ha az ellenzék győz. Ez egy tökéletes félreértés – mondta Kósa Lajos, hozzátéve, hogy egy önkormányzat akkor működhet jól, ha a választott vezetők összefognak a választókkal a településfejlesztés és a munkahelyteremtés érdekében.

A honatya emlékeztetett rá, hogy a kormány és a gyulai önkormányzat együttműködésének köszönhetően sikerült megmenteni a Gyulai Húskombinátot. Debrecen polgármestere ugyanakkor kiemelte: míg 2010-ben 3 millió 400 ezer munkavállaló volt az országban, addig 2014-ben 4 millió 100 ezer. Kósa Lajos hozzátette: a kormány 5 millió fölé szeretné feltornázni ezt a számot.

A politikus elmondta: az uniós fejlesztési források több mint 60 százalékát fordítanák a kis- és közepes vállalkozások támogatására, s a pénzek elosztásakor a települések tapasztalataira támaszkodnának, együttműködő partnert keresnek az önkormányzatokban.

– Ha nem használjuk fel az önkormányzatok tapasztalatát, tudását a helyi gazdaságról, akkor úgy járunk, mint a Gyurcsány-, Bajnai-kormányok. Az általuk meghirdetett pályázatokat zömmel olyan cégek nyerték, amelyek a pályázat elnyerésére alapultak, és addig dolgoztak, amíg tartott a pályázati pénz – fogalmazott Kósa Lajos.

Az országgyűlési képviselő arra is kitért, hogy a Fidesz egyedüli pártként megnevezte, kiket javasol a megyei közgyűlések élére. – Az össze többi párt sunyít ebben a kérdésben – mondta, hozzátéve, hogy az elnökök személye azért fontos, mert a megyei közgyűlések lesznek a regionális területfejlesztés legfontosabb szervezetei.

Zalai Mihály, a Fidesz–KDNP Békés megyei listavezetője és megyei elnökjelöltje elmondta: a Békés megyei önkormányzat az elmúlt ciklus első felében leginkább intézményfenntartóként működött. A politikus kiemelte: Kónya István, a közgyűlés alelnöke sokat tett azért, hogy a megyei önkormányzatnak a területfejlesztés váljon a legfontosabb feladatává. Mint kifejtette, sikerült megfelelő alapot teremteni ahhoz, hogy a megye területfejlesztési programját az elkövetkező öt évben a települési önkormányzatokkal közösen megvalósítsák. 

    

Kósa Lajos a gyulai Vigadóban fórumozott. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)