Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mormonok különleges világába kalauzolta el gyulai hallgatóságát dr. Árpási Zoltán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fekete Cintia • KULTÚRA • 2014. szeptember 23. 13:00
A mormonok különleges világába kalauzolta el gyulai hallgatóságát dr. Árpási Zoltán
A Világjáró gyulaiak újabb alkalmával indult a Mogyoróssy János Városi Könyvtár őszi programsorozata
Dr. Árpási Zoltán élmánybeszámolót tart a gyulai könyvtárban. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A Világjáró Gyulaiak című sorozat újabb állomásaként az Amerikai Egyesült Államok „ötven csillagának egyikébe”, Utahba tehettünk képzeletbeli utazást szeptember 22-én, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A bibliotéka őszi programsorozatának nyitó előadása a Utah, vendégségben a mormonok földjén címet viselte, mely során dr. Árpási Zoltán egyetemi tanár élményekkel teli úti beszámolóját kísérhettük figyelemmel.

Az előadáson Dézsi János, a könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, maga is nagy kíváncsisággal várja dr. Árpási Zoltán beszámolóját, hiszen Utah egy rendkívül jelentős állam, mégis meglehetősen keveset tudunk róla. Az állam, hatalmas területen fekszik, ám népessége még Magyarországénál is alacsonyabb. Neves országok veszik körül, és varázslatos tájak tarkítják, ám mégsem ezekről híres. Az állam legnagyobb sajátossága ugyanis, hogy ez a terület a mormonok földje.

Az előadáson megjelentek joggal érezhették, hogy valamiféle különleges, varázslatos összejövetelre csöppentek. Nem is csoda, hisz dr. Árpási Zoltán mindvégig elragadó lelkesedéssel és széles mosollyal az arcán osztotta meg velünk kinti kalandjait, élményeit. A világjáró gyulai elmondta, hogy örömmel fogadta el a meghívást, hiszen kitűnően érezte magát a mormonok között, éppen ezért imád is a témáról beszélni. Beszámolója során többször hangsúlyozta, hogy a Mormon Egyház tagjainak, valamint a környék lakosainak legnagyobb sajátossága a család fontossága, valamint az az odaadás és feltétlen szeretet, ami szokásaikból és a családtagok egymással történő kommunikációjából, mindennapi érintkezéséből könnyen kiolvasható. Előadása szinte pillanatok alatt megragadta a közönség figyelmét és azonnal síri csendet szült a könyvtár Simonyi-olvasótermében. Ez nem is volt meglepő, hiszen Utah és benne Salt Lake City több mint 9000 kilométerre található városunktól, ezért mi mindannyian, az előadást hallgató gyulaiak, illetve magyarok lélegzetünket visszafojtva figyeltük az utazó szavait, melyek egy távoli, elérhetetlennek tűnő világot festettek elénk.

Dr. Árpási Zoltánt hallgatva egyre inkább az a kérdés motoszkált bennünk, hogy vajon egy ember, aki „itt lakik a szomszédban”, egyazon városban velünk, hogyan és miért csöppenhetett az amerikai Utah államba. Kérdésünkre a választ még az előadás elején megkaptuk. Kiderült, hogy nem idei, februári kiutazásával kezdődött a szerelem, hanem épp 20 évvel ezelőtt, amikor is szüleinek hála, nyelvtanulás céljából 10 hónapot töltött el az Utah állammal szomszédos Idahoban – pontosabban egy 3500 fős Gooding nevű településen. A család, akiknél akkoriban lakott, idén is nagy szeretettel fogadta őt s családját, és kedvesen kalauzolták őket végig a környék nevezetességein, köztük Salt Lake City Mormon Egyházának központjában. A körút egyik érdekessége, hogy annak egy részét egy igazi amerikai, sárga iskolabusszal tették meg.

A Mormon Egyház 15 millió tagot számlál világszerte, míg ebből Európában csupán 500 ezren, Magyarországon pedig 5050-en élnek, sőt az egyik magyar misszió épp Békéscsabán található.

Az utazó család kalandos repülőútját követően, miután megjárta New Yorkot és Chicagot, végül szerencsésen megérkezett útja következő állomására, Salt Lake Citybe. A város mormonvilágának centrumáról számos érdekes információt tudhattunk meg az előadáson. Az élménybeszámoló során képekkel illusztrálva ismerhettük meg a város – Mormon Egyház szempontjából legfontosabb – épületeit, így a 6-8 évig épült templomot, melybe csak az egyház tagjai léphetnek be, a mellette található látogatóközpontot, ahol a templom makettje révén a vendégek bekukkantást nyerhetnek annak belsejébe is és a tabernákulumot, amely egy 1867-ben épült faszerkezetes, 13700 férőhelyes szentségház. Mindezek mellett szó esett a „felhőket karcoló” irodaházról, melyben több ezer ember intézi az egyházi ügyeket, a Konferencia Központról, amely egy csodálatos, építészetileg is lenyűgöző, 21000 férőhelyes objektum és a Családfakutató Központról is, ahol szorgalmas misszionáriusok által gyűjtött adatok digitalizálása történik, mely információkat pusztán felebaráti szeretetből, ingyen tárnak minden érdeklődő felé. Akik talán rólunk, a mi családunkról is érdekes adatokkal tudnának szolgálni.

A különleges előadás során mindezeken kívül megismerhettük a mormon egyházalapítás történetét, emlékezetünkbe véshettük Joseph Smith egyházalapító próféta, Brigham Young későbbi vezető apostol és Thomas S. Morson az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, vagyis a Mormon Egyház jelenlegi elnökének nevét. Hallhattunk történeteket és láthattunk lenyűgöző képeket Salt Lake City repülőtörténeti kiállításáról, amelyben – többek között – a II. világháborúban Japánra ledobott atombomba hasonmása is megtekinthető.

Az előadás második felében a vendéglátó mormon család lakhelyével, az idahoi Goodinggal, annak hagyományaival, vallási szokásaival és a család mindennapjainak, életmódjának néhány érdekes részletével ismerkedhettünk meg. Láttunk fotókat a goodingi mormon templomról, a környék varázslatos tájairól, a szomszédos Twin Falls településéről és a város River Snake felett átívelő fenséges bevezető hídjáról, a házigazdák barátságos, tagadhatatlanul „amerikai” farmjáról, a Gooding High Schoolról, egy idahoi tejgyárról és egy burgonyacsomagoló üzemről – lévén Idaho „Potato State” néven is ismert. Dr. Árpási Zoltán kalandozása során vissza-visszaugrott a húsz évvel ezelőtti történetekhez, így beszámolója révén nem csupán egy 9000 kilométernyi utazás, de húsz évnyi időutazás részesei is lehettünk.

 

Dr. Árpási Zoltán. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)