Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A koriander

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. augusztus 31. 13:00
A koriander
Alkalmazzák köszvénynél, reumánál és fájó izületeknél
Képünk illusztráció. Forrás: shop.strato.de

A Földközi-tenger vidékén őshonos fűszer. Neve a görög koris (poloska) szóból ered, ugyanis sokak szerint a korianderlevélnek poloskára emlékeztető aromája, szaga van. Koriandromnak, beléndfűnek, kínai, arab, mexikói, cigánypetrezselyemnek és poloskaköménynek is nevezik. Európában a 16. századtól termesztik.

Minden része ehető. A koriander szárított termése egészben és őrölt formában is használható. A mag illóolajat, fehérjét, cukrot, C-vitamint tartartalmaz. Ha megpirítjuk, előjön édeskés narancsos aromája. Általában sültekhez, húsok pácolásához, káposzták ízesítéséhez, kenyérfélékhez használjuk. Megjelenik az uborka és paprika eltevésénél is. Süteményeket és likőröket is ízesítenek vele. A cukrozott koriandermaggal az ánizst is szokták helyettesíteni.

A koriander Európában csupán néhány tradicionális portugál ételben találjuk meg, de mivel egyre több ázsiai ételt fogyasztunk, már hazánkban is egyre gyakrabban kapható. A friss levelet főleg Dél-Ázsiában, Kínában és Mexikóban használják. Levele hasonlít a petrezselyemhez, de aromája jellegzetes, össze nem téveszthető.

Illóolajainak köszönhetően szélhajtó hatású, segít, ha telítettségérzésünk van vagy fel vagyunk puffadva. Megszünteti a gyomorgörcsöt, segíti az emésztést. Alkalmazzák köszvénynél, reumánál, fájó izületeknél. Elmulasztja a feszültséget és szorongást.

 

Chilis-húsos pogácsák

4 közepes nagyságú (60-70 dkg) burgonya
1 hegyes zöldpaprika

őrölt bors

A töltelékhez:
25 dkg darált marhahús
1 hegyes zöldpaprika
1 gerezd fokhagyma
1 közepes fej hagyma
1 kávéskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál apróra vágott friss koriander
1 evőkanál citromlé
1 tojás
2 evőkanál olaj
10 dkg zsemlemorzsa
Liszt

olaj

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, sóval, borssal ízesítjük, elkeverjük az egyik apróra vágott csípős hegyes paprikával. A felhevített olajban megpirítjuk a darált húst. Közben hozzáadhatjuk a szétnyomott fokhagymát, az apróra vágott csípős hegyes paprikát, a kurkumát és a köményt, s addig pirítjuk, míg a leve teljesen elfő. Ekkor adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, a koriandert és a citromlét, és még öt percig pároljuk. Belisztezzük a tenyerünket, két evőkanál áttört burgonyát teszünk rá, kicsit ellapítjuk, a közepére egy csapott evőkanál húst helyezünk, arra egy kevés burgonyát teszünk, az egészet pogácsa alakúra formázzuk, majd felvert tojásban és morzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban aranybarnára kisütjük.

 

Energia:   2320 kcal
Fehérje:   77,5 g
Zsír:       116 g
Szénhidrát: 208 g

 

Citromos-korianderes tepsiben sült burgonya

1 kg burgonya
6 evőkanál olaj

Bors
friss koriander levél
citromlé

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. 10 percig lobogó vízben főzzük. Leszűrjük, és átrakjuk egy tepsibe, meglocsoljuk olajjal, sóval és borssal fűszerezzük, majd fél órát sütjük a legmagasabb fokozaton. Ha már szép piros, kivesszük, meglocsoljuk citromlével, és megszórjuk friss koriander levéllel.

 

Energia:     1400 kcal
Fehérje:        20 g
Zsír:             50 g
Szénhidrát:  200 g

 

Jó étvágyat!

    

        

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)