Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Régmúlt mesterségek bemutatóit tekinthettük meg a nemzetközi néptáncfesztiválon Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2014. augusztus 16. 17:00
Régmúlt mesterségek bemutatóit tekinthettük meg a nemzetközi néptáncfesztiválon Gyulán
A népi kézműves-bemutatók a Békés Megyei Népművészeti Egyesület részvételével valósultak meg
Népi kézművesbemutató a Minden Magyarok XX. Nemzetközi Néptáncfesztiválján. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

A Minden Magyarok XX. Jubileumi Nemzetközi Néptáncfesztiválján a magyar és a külföldi népi táncok és zenék mellett, a népi kézművesség megismerése is fontos szerepet kapott. A rendezvénysorozat keretében több alkalommal is lehetőségünk nyílt belekukkantani saját népünk – már-már elfeledett – kézműves technikáinak világába. A népművészeti bemutatók a Békés Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével zajlottak a gyulai várkertben.

A megyei egyesület a rendezvény mind a három napján más és más bemutatókat tartott, amelyek során egyes régmúlt mesterségek fogásait ismertették meg az érdeklődő közönséggel. Pénteken a szövés, szombaton a nemezelés, vasárnap pedig a csipkeverés kerül terítékre.

Ottjártunkkor Poszt Ilona, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagja épp a nemezelés gyakorlatát szemléltette. A bemutató során a kézművest körülvevő – többségében általa készített – nemezelt tárgyakat is megtekinthettük.

- Pedagógus lévén jómagam többnyire játszóházakban dolgozom. Éppen ezért főként gyorsan és könnyen elkészíthető kisebb tárgyakat, színes labdákat, állatkákat, ujjbábokat, babákat, szütyőket és ékszereket nemezelek, amelyeket akár a csöppségek is viszonylag egyszerűen el tudnak készíteni – mondta a Gyulai Hírlapnak Poszt Ilona.

A szombat délelőtti kézműves-bemutató alatt jó néhány kis- és nagycsalád állt meg a Békés megyei egyesület standja előtt. A gyermekek a legtöbb esetben nagy érdeklődést mutattak a különleges kézműves technika, a nemezelés iránt.

- Tapasztalatból mondom, hogy a kicsik szeretnek nemezzel dolgozni, hiszen számukra minden olyan dolog érdekes, ami pancsolással jár. Ezúttal sajnos interaktív bemutatókra nincs lehetőségünk, ám bízunk benne, hogy általunk sok mindenki kedvet kap majd az itt prezentált népi kézműves technikákhoz, akár a felnőttek is – fejtette ki véleményét Poszt Ilona. 

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)