Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Százoldalas irodalmi és képzőművészeti antológia jelent meg fiatal gyulai alkotók munkáiból

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2014. június 13. 18:00
Százoldalas irodalmi és képzőművészeti antológia jelent meg fiatal gyulai alkotók munkáiból
Az indulAtok címet viselő kötet a gyulai Ifjúsági Kultúra Kávéház (IKK) művészeti lenyomata
Ifjúsági Kultúra Kávéház a gyulai Göndöcs-kertben. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Könyvbemutatóra gyülekeztek a Göndöcs-kerti Zenepavilonhoz június 11-én azok az érdeklődők, akik a gyulai fiatal alkotók munkáiból nemrég elkészült antológiára voltak kíváncsiak. Az indulAtok címet viselő, mintegy százoldalas irodalmi és képzőművészeti alkotásokat tartalmazó könyv annak a több mint húsz gyulai és békéscsabai tanulónak a munkáit tartalmazza, akik januártól vettek részt a Gyulai Kék Lámpa Egyesület és a Mogyoróssy János Városi Könyvtár a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával megvalósuló közös programsorozatán.

- A könyvtár egy nagyon markáns kulturális centrum Gyulán, melynek kollégái a mindennapi kulturálódás lehetősége mellett a kultúra magas szintjét is közvetítik, tehát egy könyvtáron jóval túlmutató szellemi műhely folyik ott – osztotta meg véleményét a Gyulai Kék Lámpa Egyesület képviseletében Kiss József. - Dézsi János igazgatóval beszélgetve kiderült, hogy szeretnék a fiatalokat is megszólítani, én pedig pályázatok útján is keresni kezdtem, miként lehet ezt hatékonyan megvalósítani. Nagyon hiszek abban, hogy a fiatalokat meg lehet szólítani, csak a kommunikáció módját kell jól megtalálni, és azt is ugyanúgy hiszem, hogy ha keressük, a megoldás is mindig szembe jön valamikor.

A január óta valódi alkotóműhelyként létező Ifjúság Kultúra Kávéház (IKK), három, a diákok alkotói munkáját koordináló mentorral jött létre. Kukár István a képzőművészeket segítette, Kiss László a prózások mentora volt, Tóth Kata tanárnő pedig a versírók, illetve a slammerek mentoraként tevékenykedett.

- Hetente egyszer gyűltünk össze a könyvtárban, szerencsére a közös érdeklődés révén ezek a fiatalok hamar egymásra találtak, és egy nagyon népszerű programsorozat valósult meg – mondta a Gyulai Hírlapnak a tanárnő. – Sokan csak itt ismerték meg egymást, mivel más iskolából jöttek és korosztály tekintetében is széles volt a skála. Ezeken az estéken nem csak a gyerekek szövegeit elemeztük, hanem kortárs- és nem kortárs irodalmat is, beszélgettünk arról, hogy mitől jó és mitől tud működni egy-egy vers.

-A három hónap során fővárosi és határon túli kulturális rendezvényekre is ellátogattak a fiatalok, valamint kortárs alkotókat is vendégül láttak. Simon Marci és Pion István  éjszakába nyúlóan egyesével nézték át és elemezték a gyerekek szövegeit. Szívesen jöttek, az pedig nekünk is nagyon nagy öröm, hogy a fiatalokat mindez ennyire érdekli – fűzte hozzá Schriffert-Tóth Eszter könyvtáros, aki a technikai segítséget biztosító Sarlós Andor kollégájával nem csak az olykor éjfélig is kinyúló alkalmakon voltak jelen, hanem az antológiát is elkészítették.

- Minden kornak meg van a maga beszédmódja – ezt már az egyik mentor, Kiss László mondta – és ezt a kötetet olvasva azt veszem észre, hogy több olyan költőjelölt is van közöttetek, aki ezt a nyelvet hamarosan tartósan is használni fogja, mert a látás képessége már meg van hozzá.

A jobbára középiskolásokból álló alkotók munkáiból szerkesztett kötet az indulAtok címet viseli, egyrészt mert többségüknek elsőként köszön vissza munkájuk nyomtatásban, másrészt mert ez is árulkodik arról a meglehetősen erős érzelmi telítettségről, mely - az internetgenerációt foglalkoztató problémákként olykor aktuálpolitikai témákat is érintő társadalomkritikát megfogalmazva - a műhelymunka során is érzékelhető volt.

- E korosztály képviselői telve vannak kérdésekkel, olykor meglepő indulatokkal és a közlés vágyával. Fontos, hogy merjék elmondani a véleményüket – hangoztatta Dézsi János könyvtárigazgató a megnyitón.

- Nagyon jó olvasni ezeket az alkotásokat, és nagyon jó látni a mai fiatalokat, akikben benne van a jövő, és mindannyiunk világának megváltási vágya – jegyezte meg Kiss József a megnyitón tartott rögtönzött beszédében.

A mintegy másfél órás program során az alkotók maguk olvasták fel műveiket, majd a díszvendégek, Színész Bob (Horváth Kristóf) és Saiid (Süveg Márk) szövegelemzésbe is átcsapva hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a fiatalok ne csak az íróasztalnak írjanak, illetve nagyon szépnek és áldásosnak látva az országban futótűzként terjedő kezdeményezést.

- Ezeken az összejöveteleken sokkal szabadabb volt a légkör, mindenki a maga tempójában nyílhatott meg, illetve a 14-21 évesig terjedő korosztály vegyessége is húzóerőként hatott. Nagyon bízunk abban, hogy lesz folytatás, már ezen a nyáron készülünk a háttérrendezvényekben bővelkedő első gyulai diák művészteleppel, aminek szintén a könyvtár ad majd otthont, és ahová kortárs művészeket hívunk. Szeptembertől pedig szeretnénk egy vérfrissítést, mivel a nagyobb diákok egyetemre mennek, de jönnek a fiatalok, akiknek tehetségére ugyanúgy kíváncsiak vagyunk. Egy ilyen pozitív kezdeményezés után - mint aminek eredménye ez az antológia is lett - mindenképp szeretnénk tovább fogni a gyerekek kezét. Nagyon optimista vagyok és rendkívül boldog - fejtette ki Tóth Kata.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. június 14. 11:00
Az indulAtok címet viselő kötet a gyulai Ifjúsági Kultúra Kávéház (IKK) művészeti lenyomata
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)