Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szópárbajjal indult a Gyulai Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozata

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2014. június 12. 18:00
Szópárbajjal indult a Gyulai Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozata
Országosan 85. alkalommal, Gyulán 10. éve rendezik meg az ünnepi könyvhetet
Elindult a Gyulai Ünnepi Könyvhét. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Országosan 85. alkalommal, Gyulán 10. éve rendezik meg az ünnepi könyvhetet és a 13. Gyermekkönyv Napokat, idén azonban több változás is észlelhető a Mogyoróssy János Városi Könyvtár rendezvénysorozatában. A korábbi hagyományoktól eltérve városunkban az országos megnyitó előtt egy nappal kezdődtek a programok, illetve a már megszokott Harruckern téri könyves kavalkád idén a Kossuth téri szökőkutak szomszédságában várja az érdeklődő könyvbarátokat.

- A lényeg azonban ugyanaz maradt: a kultúra, a könyv és az irodalom szeretete – nyilatkozta a Gyulai Hírlapnak Dézsi János könyvtárigazgató. - Talán annyiban más, hogy az eddig szokásos könyvheti felvezetéstől eltérően – ami többnyire arról szólt, hogy meghívtunk egy neves vendéget, aki programjellegű beszédével felvezette magát a könyvhetet, és az elmúlt években mi őriztük is ezt a hagyományt, de azt tapasztaltuk, hogy kevéssé tudja megmozgatni a tömegeket, most viszont - találtunk egy olyan műfajt, ami nagyon érdekli a fiatalokat, akiket pedig feltétlenül szeretnénk megfogni, ezért próbajellegű vállalkozásként első este egy slam partyval nyitunk. Nem mondom, hogy minden évben ez lesz, de hasonló látványos és figyelemfelkeltő programjaink mellett a magaskultúra vonalát is próbáljuk őrizni a már eddig is sikeresen működő könyvbemutatókkal és egyéb rendezvényekkel – mondta Dézsi János.

A Kossuth téri szökőkutak tövében felállított rögtönzött pódiumon elsőként Vári János Hunor gondolatai engedték megsejtetni a program tartalmát, melyet Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója megnyitó beszédében tovább erősített.

- Van nálam egy könyv, ami számomra nagyon kedvessé teszi a megnyitót: új könyv, nem olyan régen jelent meg, még csak kevesen ismerik. Alkotói - a városi könyvtárban működő Ifjúsági Kultúra Kávéház tagjai, diákjai - körünkben ülnek és szerepelni is fognak a mai napon.

Az „indulAtok” címet viselő antológia az önkormányzat hozzájárulásával a Gyulai Kék Lámpa Egyesület gondozásában jelent meg, és fiatal költők, írók, képzőművészek munkáit foglalja össze. A megnyitó rendhagyó programjával is a versek és slamek iránt érdeklődő közösségek megszólítására koncentráltak, a városban is egyre népszerűbbé váló műfaj szabad és spontán közvetítésével.

- Remélem, hogy aki most ide eljött, ihletet is kap ahhoz, hogy keresse a mi programjainkat, meglátogassa könyvtárunkat és nem csak ilyen ünnepi alkalmakkor, hanem a hétköznapokon is, személyesen vagy akár otthonról az interneten keresztül, hisz számunkra az a lényeges, hogy minél inkább megszerettessük az olvasást és az irodalmat. Ez az este különleges számunkra, hisz már a III. Gyulai Slam Partyt tartjuk, első alkalommal szabadtéren, hisz legutóbb közel kétszázan zsúfolódtak be emiatt az olvasótermünkbe.

Ezt követően az igazgató felkonferálta a program neves vendégeit, és a Gyulai Slam Party életre hívója, valamint a frissen megjelent antológia egyik szerkesztője, Schriffert-Tóth Eszter könyvtáros műsorvezetésével meg is kezdődött a mindenki által lelkesen várt szópárbaj.

A külön erre az alkalomra Gyulára érkező Színész Bob (Horváth Kristóf) és Saiid (Süveg Márk) néhány művük bemutatása után a zsűri tagjai között pontozták a versenyzőket, akik papír és telefon segédletével három percben mutathatták be megmérettetésre szánt szövegeiket.

A korábbi versenyeket izgatottan figyelőket talán meglepetésként érte, hogy ezúttal „trónfosztás” történt, hisz felcserélődött a legjobban szövegelők rangsora.

A III. Gyulai Slam Partyn első lett Kopcsák Róbert, második helyen Vári János Hunor, harmadik helyen Szabó Dávid végzett.

Az ünnepi könyvhét sokrétű programja között ezúttal is mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőket. A Gyuláról Kazohíniába című programban Szatmáry Sándorról, a magyar Orwell-ről lesz szó június 13-án, pénteken 18 órakor a könyvtár előadótermében, ahol Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész előadását láthatják. Dr. Elek Tibor József Attila-díjas irodalomtörténész 10., Irodalom és nemzeti közösség című kötetéről dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója kérdezi az alkotót június 16-án, hétfőn 18 órakor az előadóteremben. Másnap, június 17-én, kedden 18 órától ugyancsak egy könyvbemutatónak lehetnek a tanúi. Hartay Csaba költő, író Lerepül a hülye fejetek… című könyvét mutatja be a Vaszkó Tamás nyugalmazott gimnáziumigazgató segítségével.

Kétségkívül érdekes lesz az az író-olvasó találkozó, ahol Sarusi Mihály József Attila-díjas író-költőtől alföldi történeteket hallhatunk június 18-án, szerdán 18 órától az olvasóteremben. A program során szó esik az alkotó Simonyiról szóló kötetéről, valamint a közelmúltban megjelent Kopóirat könyvéről, amely 3/3-as ügyekkel foglalkozik, s amelyben gyulai vonatkozások is felismerhetők. Az est házigazdája dr. Szabó Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató.

 

Dézsi János. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. június 14. 07:28
Országosan 85. alkalommal, Gyulán 10. éve rendezik meg az ünnepi könyvhetet
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)