Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A citromfű

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. május 31. 13:00
A citromfű
Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított
Képünk illusztráció. Forrás: harmonisanatura.com

A mentához hasonló alakú, illatos levelű citromfű fűszer- és gyógynövényként egyaránt ismert. A citromfüvet a nép mézfűnek, méhfűnek, citromszagú melisszának, orvosi citromfűnek, igaz nádrafűnek, macskaméznek is hívja. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan a Benedek-rendi szerzetesek hozták az Alpokon át nyugat-európai kolostorkertjeikbe. A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok, cseranyagok, flavonoidok, és kávésav.

Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. A tudomány is elismeri a citromfű hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított. A citromfű illóolaja, baktérium-, vírus-, gombaölő hatású. A citromfűvel idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, valamint étvágytalanság is kezelhető. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajak-herpesz esetén. Ha esténként és reggel, mézzel édesített langyos citromfű teát iszunk, kipihenten ébredünk, és az egész nap nyugodtak és kiegyensúlyozottak leszünk. Hatásosan oldja a vizsgadrukkot is.

Készíthetünk házilag tinktúrát, amihez öntsünk 100 ml vodkát 4 teáskanálnyi citromfűre, és hagyjuk állni két hétig meleg helyen, majd szűrjük le. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén dörzsöljük be a halántékot a tinktúrával, de herpesz esetén, illetve depresszió oldására is alkalmazható.

Fűszerként: Halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló.

Citromfűszörp (4 adag)

2 l víz
2 db citrom
2 csokor citromfű
50 g citromsav
2 kg cukor

A citromfüvet a karikára vágott citrommal 2 liter vízben egy egész napig állni hagyjuk. Másnap hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, majd felforraljuk, és 15 percig hagyjuk lobogva főni. Ezután kicsit hűlni hagyjuk, majd leszűrjük, üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.

 

Nyári nagy melegben hűsítő lehet a következő édesség is:

Citromfüves-mentás citromfagylalt (4 adag)

450 g joghurt
2 dl tej
2 db citrom reszelt héja és leve
4 evőkanál porcukor
5 dkg citromfű (friss)
5 dkg menta (friss)

A citromfüvet és mentát alaposan megmossuk, leszárítjuk. A leveleket leszedjük a száráról, majd finomra aprítjuk. Egy edényben a hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd egy nagy lapos tálba öntve betesszük a mélyhűtőbe. 30 percenként villával alaposan átkeverjük (3-4 alkalommal), hogy szépen, egyenletesen szilárduljon meg.
Költsége: 400 Ft.

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)