A mentához hasonló alakú, illatos levelű citromfű fűszer- és gyógynövényként egyaránt ismert. A citromfüvet a nép mézfűnek, méhfűnek, citromszagú melisszának, orvosi citromfűnek, igaz nádrafűnek, macskaméznek is hívja. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan a Benedek-rendi szerzetesek hozták az Alpokon át nyugat-európai kolostorkertjeikbe. A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok, cseranyagok, flavonoidok, és kávésav.
Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. A tudomány is elismeri a citromfű hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított. A citromfű illóolaja, baktérium-, vírus-, gombaölő hatású. A citromfűvel idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, valamint étvágytalanság is kezelhető. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajak-herpesz esetén. Ha esténként és reggel, mézzel édesített langyos citromfű teát iszunk, kipihenten ébredünk, és az egész nap nyugodtak és kiegyensúlyozottak leszünk. Hatásosan oldja a vizsgadrukkot is.
Készíthetünk házilag tinktúrát, amihez öntsünk 100 ml vodkát 4 teáskanálnyi citromfűre, és hagyjuk állni két hétig meleg helyen, majd szűrjük le. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén dörzsöljük be a halántékot a tinktúrával, de herpesz esetén, illetve depresszió oldására is alkalmazható.
Fűszerként: Halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló.
Citromfűszörp (4 adag)
2 l víz
2 db citrom
2 csokor citromfű
50 g citromsav
2 kg cukor
A citromfüvet a karikára vágott citrommal 2 liter vízben egy egész napig állni hagyjuk. Másnap hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, majd felforraljuk, és 15 percig hagyjuk lobogva főni. Ezután kicsit hűlni hagyjuk, majd leszűrjük, üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.
Nyári nagy melegben hűsítő lehet a következő édesség is:
Citromfüves-mentás citromfagylalt (4 adag)
450 g joghurt
2 dl tej
2 db citrom reszelt héja és leve
4 evőkanál porcukor
5 dkg citromfű (friss)
5 dkg menta (friss)
A citromfüvet és mentát alaposan megmossuk, leszárítjuk. A leveleket leszedjük a száráról, majd finomra aprítjuk. Egy edényben a hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd egy nagy lapos tálba öntve betesszük a mélyhűtőbe. 30 percenként villával alaposan átkeverjük (3-4 alkalommal), hogy szépen, egyenletesen szilárduljon meg.
Költsége: 400 Ft.
Egészségükre!