Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Törvényszék 2013-as statisztikája alapján csökkent a tanúgondozást igénylő személyek száma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2014. április 23. 18:55
A Gyulai Törvényszék 2013-as statisztikája alapján csökkent a tanúgondozást igénylő személyek száma
Összbíró értekezleten értékelte a Gyulai Törvényszék munkáját dr. Baur Péter, a törvényszék elnöke
Dr. Baur Péter, dr. Nyakó Zsuzsanna és dr. Handó Tünde. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Összbírói értekezletet rendezett a Gyulai Törvényszék, melyet megtisztelt jelenlétével dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Nyakó Zsuzsanna, az Országos Bírói Tanács tagja. Elsőként dr. Baur Péter, a Gyulai Törvényszék elnöke adott számot a Gyulai Törvényszék és a területén tevékenykedő járásbíróságok, valamint közigazgatási és munkaügyi bíróság 2013. évi működéséről.

Dr. Baur Péter beszámolójából kiderült, hogy a törvényszéknél engedélyezett bírói álláshelyek száma nem változott. A 81 álláshely 2013. december 31. napján, a törvényszékeken összesen engedélyezett 2661 bírói álláshelynek a 3,0%-át tette ki. Az összes érkezett ügyhöz viszonyítva azonban nem volt eltérés. Az érkezett ügyek száma 11660 üggyel 28,6%-kal növekedett. A tárgyévben a peres érkezés 34,8%-kal még tovább nőtt. A nemperes érkezés folyamatos csökkenése megállt. 2013-ban a nemperes érkezés a megyében az érkezés 55,7%-át tette ki, s számszerűen 20955 ügy volt.

2013-ban a Gyulai Törvényszék területén, a bírák és az igazságügyi alkalmazottak megfeleltek a nagyobb érkezésből adódó elvárásnak, s a befejezett ügyek száma 48138 volt, ami 46,3%-kal több az előző évinél, s az érkezést is meghaladja 1,7%-kal, miközben az országos befejezés 2,6%-kal kevesebb volt az érkezésnél. Legtöbbet a járásbíróságok teljesítettek a befejezések 66,7%-os emelésével, ami az 5. legtöbb volt az országban. 2013-ban a peres ügyek befejezése 61,6 %-kal haladta meg az előző évit a Gyulai Törvényszék területén, ami 18,9%-kal jobb az országos adatnál.

Kiemelkedően időszerű ügyforgalmi adatok mellett, az adatok mindenképpen arra utalnak, hogy a fellebbezésre jogosultak a határozatok igen nagy részében érdemben megnyugszanak, azokat tudomásul veszik, s nem a perek elhúzódása tartja vissza őket a fellebbezéstől. A fellebbezett ügyeknek a helyi bíróságokon befejezett ügyeken belüli aránya korábban évekig alig változott. A felülvizsgálati eljárások kezdeményezése csak töredékét teszi ki a befejezett ügyeknek. A tanúgondozás gyakorlata. Újabb keletű, érdekes tapasztalat, hogy a tárgyévben csökkent a tanúgondozást igénylő személyek száma.

A „nyitott bíróság” programba - az elsők között - kapcsolódott be a Gyulai Törvényszék is. A törvényszék (illetőleg a jogelőd Békés Megyei Bíróság) szervezeti szerepfelfogásával azonos program célja a jogtudatos ifjúság nevelése, amibe a korábbi évekhez hasonló nagy örömmel kapcsolódtak be a bíróságok, a bírák és a bírósági titkárok. A bírák főként osztályfőnöki órákat tartottak, illetőleg a bíróságok érdeklődő osztályokat fogadtak. Évente legalább egyszer, a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából, „kinyíltak” a bíróságok a nagyközönség számára, fizikai és intézményi értelemben is. A 2012-ben például a Békéscsabai Járásbíróságot 361, a Gyulai Törvényszéket 152 érdeklődő kereste fel, hogy megismerje a bírósági működést, s benne a polgári igazságszolgáltatást.

2013-ban a Nyitott Bíróság program keretében a Gyulai Törvényszék, a járásbíróságok (közigazgatási és munkaügyi bíróság) összesen 24 munkatársa (bírósági titkárok, bírósági fogalmazók, vezetők), 19 iskola számára 39 programot rendeztek, amelyeken 823 résztvevő volt.

Dr. Nyakó Zsuzsanna Országos Bírói Tanács (OBT) tagja az értekezletet követő sajtótájékoztatón az OBT döntéseiről adott számot. A tanács jóváhagyta a szolgálati bíróság ügyrendjének a módosítását, elfogadta a 2012-ben kialakított és működtetett belső ellenőrzésről és belső kontrollrendszerről szóló tájékoztatót, valamint egyetértett a bíróságok és az OBT gazdálkodásáról szóló szabályzat-tervezettel. A tanács költségvetési területen tudomásul vette az Országos Bírósági Hivatal elnökének a 2013- évi javasolt költségvetésről szóló beszámolóját és a 2012. évi gazdálkodásról szóló tájékoztatóját. Az Országos Bírói Tanács a bíróságok igazgatásának felügyeleti testülete. Az elmúlt év első félévében hat ülést tartott, 51 napirendet tárgyalt meg és 41 határozatot hozott. Az OBT 2013. február 1-jétől hivatalos honlapot üzemeltet, amely a www.birosag.hu-n mindenki számára elérhető. A honlap az OBT ügyrendjét, határozatait, elérhetőségét, közadatait tartalmazza.

A Országos Bírósági Hivatal (OBH) munkáját dr. Handó Tünde mutatta be.  Az OBH által kitűzött stratégiai célok mentén olyan szemléletváltás valósult meg a bíróságok igazgatásában, amelyeket már az ügyfelek is érzékelnek. A jogszabályváltozások és az optimális létszámelosztásra való törekvésnek köszönhetően csökkent az egy éven túli ügyek száma és a bírói munkateher. Különösen látványos eredményeket tudhat magáénak a Fővárosi Törvényszék, ahol az egy bíró kezén lévő ügyek száma már az országos átlagra csökkent. Az OBH számos, a bíróságok szolgáltató jellegét erősítő országos programot indított el. Ilyenek többek között a bírósági közvetítés, a Tanúgondozási Program, a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Program és a Nyitott Bíróság Program.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)