Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán is aláírásgyűjtésbe kezd a Lehet Más a Politika

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. március 21. 22:00
Gyulán is aláírásgyűjtésbe kezd a Lehet Más a Politika
Lengyel Szilvia országgyűlési képviselő szerint új, igazságos földosztásra van szükség Magyarországon
A helyi gazdálkodók érdekeit képviselve országos aláírásgyűjtésbe kezd a Lehet Más a Politika – mondta el Lengyel Szilvia, a párt vidékpolitikával foglalkozó országgyűlési képviselője Gyulán. Az LMP egyebek mellett új, igazságos földosztásért és a földpályázatok felülvizsgálatáért kardoskodik. A Kossuth téren Földi Mihály, Békés megye 3-as számú, gyulai központú választókerületének LMP-s országgyűlési képviselőjelöltje is megosztotta az agráriummal kapcsolatos elképzeléseit.
Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

Lengyel Szilvia a megbízható és tiszta erő pártjának nevezte az LMP-t. Mint mondta, a megerősödött pártnak mind a 106 egyéni választókerületben sikerült jelöltet állítania, ami azt jelzi, hogy a Lehet Más a Politika komolyan vehető. Az országgyűlési képviselő hozzátette: vidékpolitikusként örömmel jött az átlag feletti mezőgazdasági potenciállal rendelkező Békés megyébe.

Lengyel Szilvia hangsúlyozta: az LMP szívén viseli a vidék sorsát és a vidéki emberek megélhetését. Mint kifejtette, a párt vidékpolitikai programjának kiemelt eleme a vidék elnéptelenedésének megállítása. Az LMP az agrárium szerkezetének átstrukturálásával teremtene új munkahelyeket vidéken. Az agrárgazdasággal foglalkozó országgyűlési képviselő elmondta: az alapanyag-termelésre irányuló tömegtermelés helyett a helyben feldolgozott termékek előállítására és értékesítésére helyeznék a hangsúlyt, és kiemelt szerepet szánnak a versenyképes családi birtokoknak.

A politikus bejelentette: a párt Erős vidéket – Elsőbbséget a helyi gazdálkodóknak! jelszóval országos aláírásgyűjtésbe kezd. A Lehet Más a Politika három témában kéri az állampolgárok támogató aláírását. Elsőként új, igazságos állami földosztást, a földpályázatok felülvizsgálatát, és 1200 hektáros abszolút birtokmaximumot szeretnének.

– Kellő választói felhatalmazással felülvizsgálnánk az eddigi, állami földhaszonbérleti pályázati gyakorlatot, és olyan szempontokat vezetnénk be, amelyek azokat a családi gazdálkodókat segítik, akiknek a helyben maradása függ a rendszer sikerességétől. Magyarországon hatalmas területek vannak osztatlan közös tulajdonban, ez is egy olyan rejtett potenciál, amit érdemes figyelembe venni az állami fölhaszonbérleti pályázatoknál – ecsetelte Lengyel Szilvia.

Az LMP emellett azt szeretné, ha a kormány az Európai Zöld Párt kezdeményezésével összhangban elérné, hogy a föld ne tartozzon a külföldiek által szabadon vásárolható árucikkek körébe. A szakpolitikus szerint mindez elősegítené azt, hogy a magyar termőföld ne kerüljön spekulánsok kezére.

A párt végezetül olyan hatékonyabb élelmiszerbiztonsági szabályozást, illetve hatósági ellenőrzést követel, amely jobban védi a fogyasztókat, de nem gátolja meg a termelőket abban, hogy eljutassák termékeiket a helyi piacokra.  

A Gyulai Hírlapnak Lengyel Szilvia elmondta: akciójukkal a választópolgárok mindennapi életére kiható problémákra szeretnék felhívni a figyelmet, hiszen azt tapasztalták, hogy a választási kampányban kevés szó esik valódi szakmai kérdésekről.

– Először az agrárium alapproblémáit kell megoldanunk. Jelenleg az agrártámogatások túlnyomó részét nagygazdák kapják, az adónkból az iparszerű mezőgazdaságot támogatjuk. Esélyt kell adnunk a megélhetési gazdálkodóknak, külön kell választanunk a megélhetési és a befektetési gazdálkodást – szögezte le Földi Mihály. Hozzátette: a zöldgazdálkodás és az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséhez rendezett alapokra van szükség.

Az országgyűlési képviselőjelölt azt is megjegyezte: a váltópártok között gengszterháború zajlik, az LMP azonban elkülönül ettől. 

     

      

Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)