Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A lakóingatlan előtti terület gondozása lakossági feladat - indokolt esetben segít a Gyulai Közüzemi Kft.

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2014. február 21. 02:19
A lakóingatlan előtti terület gondozása lakossági feladat - indokolt esetben segít a Gyulai Közüzemi Kft.
Kónya István önkormányzati képviselő körzetében folytatódott ma este a Szolgáltató önkormányzat című fórum
Kónya István fóruma az Implom iskolában. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Konstruktív, pozitív és együttműködő jelzőkkel lehet illetni Kónya István önkormányzati képviselő lakossági fórumát, melyet ma este mintegy harminc fő részvételével rendezett meg az önkormányzat az Implom iskolában. Kónya István gondolatébresztő prezentációja, dr. Görgényi Ernő polgármester és dr. Kovács József országgyűlési képviselő beszámolója buzdította a lakosságot észrevételeinek megosztására.

Kónya István leszögezte, hogy bár a költségvetés tavaly szűk határokat szabott a körzetek fejlesztésének, idén viszont 14 millió forintot költhet el kisebb-nagyobb beruházásokra, s mindezeket a  - mint eddig is - a köz érdekét szolgáló célokra hasznosítja.

A városvezető emlékeztetett a Budrió lakótelep egykor katasztrofális belső úthálózatára, melyet mostanra - több millió forintból - sikerült szinte teljes egészében helyreállítani: a kétirányúsítás, akadálymentesítés, forgalomterelő sziget kiépítése, a díszburkolat-lerakása megtörtént. A Budrió lakótelep 25. szám előtti bejárójának aszfaltozása 188 ezer forintba került. A parkolókat 2012-ben 152 ezer forintért terveztette meg az önkormányzat, majd másfél millió forintból a kivitelezés is megtörtént. A platánfákkal tavasztól tavaszig probléma van, hiszen vagy a levél hull, vagy az elszáradt faágak okoznak problémát, ezért állandó karbantartást igényelnek.  A képviselő kitért arra is, hogy a lakótelep közössége mindig is igényelte, hogy esztétikus környezetben éljen, ezért minden évben több láda árvácskával járul hozzá a tömbök előtti kiskertek virágosításához.

A képviselő az Észak-Törökzugi lakótelepre áttérve elmondta, hogy 2010-ben 40 millió forintos útfelújítást hajtottak végre, majd 2012-ben 900 ezer forinttal járult hozzá a járdaépítéshez. Kutyajátszótér és pihenőparkot alakított ki a Wesselényi-tó mellett, s számos faültetési mozgalom is tarkította a képviselői munkát. Törökzugban a belső játszótéren 120 ezer forintos játszóház épült, s minden évben százezer forintokat őröl fel az, hogy - feltehetően - a hétvégi bulira „alapozó” fiatalok a gyermekeknek való játszótári eszközökön vezetik le energiájukat. Ugyancsak mindig veszélyben vannak az újonnan kiültetett fák, melyeket egyszerűen csak kitörnek, vagy - akárhogy is nézzük, mégiscsak jobb - ellopnak. Kónya István választókerületéhez kertes házi részek is tartoznak, ahol klasszikusan csapadékvíz-elvezetési problémák ütik fel a fejüket, ám ez az egész várost érintő gond. A kertes házak tulajdonosai általában járdaproblémákra, a gyalogjárókra belógó növényekre, s a fák gyökérzete által okozott járdaproblémákra panaszkodnak.

A képviselő az intézményi fejlesztésekről szóló beszámolójában kitért a Gyár utca és a Mikes utca parkosítására, az 570 ezer forintból megvalósult Kerecsényi – Dobozi – Madách utcai gyalogos átkelőhely megvalósítására, melyet Balogh Lajos és Alt Norbert képviselőtársával közösen végzett el, s a Béke sugárúti idős fák védelmében tett intézkedéseire. Az Implom iskola az elmúlt időszakban 527 millió 300 ezer forintos fejlesztésen ment keresztül, a Törökzugi bölcsőde, Törökzugi óvoda, Apor Vilmos óvoda és a Béke sugárúti óvoda 300 ezer forintos támogatásban részesült, melyből többnyire játszóeszközöket vásároltak, a Béke sugárúti óvoda árnyékoló-rendszerére további 500 ezer forintot költött a képviselő.

Sajnos az Ajtóssy- Eötvös- Nürnbergi utcát érintő körforgalom kiépítésére benyújtott pályázat nem nyert, ám a Dobos István utcai önkormányzati lakások előtti parkoló és a csapadékelvezető rendszer rekonstrukciójára elkészültek a tervek. A vasútállomás előtti tér rendezése – pályázati lehetőségre várva - szintén napirenden van, tervezi a képviselő az Ady Endre utcai parkolók kiépítését és általános utcarendezést, valamint egy Gyarmati Sándor emlékpark terve is körvonalazódik. Természetesen a tervek között annyi járda felújítása szerepel, amennyi csak lehetséges, ám csupán a körzet balesetveszélyes járdáinak a felújításhoz 150 millió forint kellene. Kónya István arra emlékeztette a résztvevőket, hogy a Béke sugárúti óvoda közlekedési játszóparkja, melyhez hasonló nincs a Tiszántúlon sem, idén negyven éves, s megérdemel egy felújítást. A prezentáció végén a képviselő örömének adott hangot, hogy Gyula városa nagyszabású közvilágítás-fejlesztést hajthat végre, s ennek köszönhetően a választókerület 15 jelentős részén ledes technológiájú világítótesteket helyeznek el.

Dr. Görgényi Ernő polgármester az előző négy lakossági fórumhoz hasonlóan beszámolt Gyula Város Önkormányzatának gazdasági helyzetéről, a fejlesztési elképzelésekről, a munkahelymegtartó- és fejlesztő tevékenységekről, a vízközmű- és ivóvízminőség javító programról, s a már bekövetkezett és leendő beruházásokról. A részletekről képgalériánk alatt, a „Kapcsolódó cikkekben” részletesen olvashatnak.

A lakossági fórumon immár harmadik alkalommal tudta képviseltetni magát dr. Kovács József országgyűlési képviselő. A képviselő beszédében emlékeztetett a gyulai húsipar megmentésének küzdelmes hónapjaira: 2013 végére a Gyulai Húskombinát tulajdonosai tevékenysége révén felszámolás alá került a cég. A helyi húsipari szakemberek, az önkormányzat és a kormányzat együttműködése nélkül nem sikerült volna létrehozni a Gyulahús Kft.-t. Sokan nem tudják, de dr. Kovács Józsefnek és Gajda Róbert képviselőtársának köszönhető, hogy bejelentkezés nélkül addig ültek Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, miniszterelnökséget vezető államtitkár irodája előtt, amíg ki nem jöttek az ajtón és közösen nem vitték dűlőre a vidékünk sorsát nagyban érintő húsipar megmentésének lehetőségét.

- A jövő héten letesszük az Almásy-kastély alapkövét, Gyula és Elek között elértük a teljes útfelújítást, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban 10 futó pályázatot koordinálunk, városon belül is 10 milliárd forint értékű beruházások folynak. Hamarosan teljes hosszában fel tudjuk újítani a Dobozi utat, 300 millió forintot költünk közvilágításra – sorolta többek között a futó és részben megvalósult beruházásokat a teljesség igénye nélkül dr. Kovács József, s leszögezte, a választások közeledtével, a kampány során nem kíván komolyabb csörtékbe belemenni, beszéljenek inkább a tények.

A lakossági hozzászólások sorát Takács Lajos, a megyei vízügyi igazgatóság egykori vezetője kezdte. Amellett, hogy elismerését fejezte ki a fiatal városvezetés lendületes és gyakorlatias feladatmegoldását – például a Göndöcs-kert rekonstrukciója terén -, néhány kritikájának is hangot adott. A szakember hosszú évekre szóló járdaprogram megalkotását szorgalmazta és kifogásolta, hogy több ingatlan elé – lakosság által felelőtlenül - kiültetett növény elburjánzott, azt nem gondozza senki, ám a gyalogosok közlekedését korlátozza. A hozzászóló sérelmezte továbbá, hogy a járdák sok helyen a házak felé lejtenek. Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Kft. ügyvezető felelt a kérdésre: a lakóingatlan előtti terület gondozása az úttestig a tulajdonos kötelessége, ám szolidaritás alapon természetesen segít a kft. A régi járdák ház felé süllyedésére is logikus magyarázattal szolgált az ügyvezető: a lakosok sokszor közterületszépítő szándékkal, ám nem kellő hozzáértéssel telepítenek növényeket a járda és az úttest közé, melyek gyökere felnyomja az aszfaltot.

Sebestény András hozzászólásával a Göndöcs-kert aszfaltjának megóvását szorgalmazta, s azt, hogy a randalírozók megfékezésével is foglalkozzon az önkormányzat. Szigeti Gáborné Halácsi utcai lakos újfent reklamált, hogy háza előtt beszakadt az aszfalt, s az autók a felcsapott kaviccsal betörik az ablakát és összecsapják a háza falát. A teljesen jogos panasz régebbi keletű, melynek orvoslására Kónya István már megoldást kért a Magyar Közútkezelő Kht-től. S bár a helyreállítást elvégezte a cég, a munkát nem sikerült kielégítően elvégezni. Kónya István megígérte, hogy ismételten felveszi az illetékes céggel a kapcsolatot a probléma megoldása érdekében.

Kincses Sándor egy olasz-magyar barátságot kifejező emléktáblát szeretne látni a Budrió lakótelepen, tekintve, hogy már 50 éves múltra tekint vissza testvérvárosi kapcsolat az olasz várossal. Podróczki Jánosné az Eötvös utcában közlekedő teherautók ellen emelte fel hangját. Megyeri Sándor, a mérnöki osztály vezetőjének válaszából kiderült, hogy a Göndöcs-kerti beruházás végeztével újra elkerülik a munkagépek a szűk utcát. A hölgy arra is felhívta a városvezetők figyelmét, hogy az Eötvös és Kárpát utca környékének nincs városrészi elnevezése, s ajánlotta, hogy annak ellenére, hogy a Göndöcs-kert, mint park a Belvároshoz tartozik, akár lehetne Göndöcs-kert a városrész neve.

Gyarmatiné Szegedi Erika a Kárpát utcai gyermekkórház sorsa iránt érdeklődőt, hiszen tudvalévő, hogy a gyermekosztály hamarosan a Pándy kórházba költözik. Dr. Kovács József elmondta, hogy az ingatlan a Magyar Állam tulajdona, s ezért Gyulának nincsen beleszólása az ingatlan hasznosításába, mégis azt szeretné, ha egy ifjúsági – Fecskeházhoz hasonló – szálláshelyet lehetne kialakítani az épületben. A hozzászólók sorát Nagy Gábor zárta, aki a Budrió lakótelepen átszáguldó autósok megfékezésére tett javaslatot, miszerint egy „Budrió lakótlep” táblával kombinált 30-as sebességkorlátozó táblát lehetne kihelyezni. Megyeri Sándor véleménye szerint a kérés teljesítésének akadálya nincsen, bár egy korlátozó tábla csak akkor ér bármit is, ha a közlekedők betartják a tartalmát.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. február 21. 10:01
Kónya István önkormányzati képviselő körzetében folytatódott ma este a Szolgáltató önkormányzat című fórum
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)