Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A több gyulai tagot is számláló Palmetta együttes koncertjével zárult a gyulai egészséghét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2013. november 30. 17:00
A több gyulai tagot is számláló Palmetta együttes koncertjével zárult a gyulai egészséghét
A Békés megyei zenekar a történelmi Magyarország autentikus magyar népzenéjét ötvözi a rockzene különböző válfajaival
A Palmetta együttes koncertje Gyulán. Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

Az Egészségügyi Alapellátás Intézménye egész héten kitett magáért, a korábbi évekhez hasonlóan színes és legfőképpen hasznos programokkal telt a gyulai egészséghét. A szűrőprogramokkal, preventív előadásokkal és az egészséges életmóddal kapcsolatos kiállításokkal tarkított programsorozat pénteken este a Palmetta együttes koncertjével zárult a Gyulai Várszínház kamaratermében.

A több gyulai tagot is számláló Békés megyei Palmetta együttes a történelmi Magyarország autentikus magyar népzenéjét ötvözi a rockzene különböző válfajaival: a hard rockkal, heavy metallal, blues- és punkrockkal. Előadásuk egyszerre hagyományos és újszerű, hiszen az eredeti hangzással és szájízzel felcsendülő dalok mellett a szólógitár-basszusgitár-dob alapok és szólisztikusabb zenei betétek is önálló pillérét alkotják az egésznek. Muzsikájuk különlegességét éppen ez a kettősség adja. Koncertjükön kiderült, egy gyönyörű moldvai ének semmit nem veszít a fényéből, ha néhány húzós rockzenei riff kíséri. Az előadás kuriózumát tovább fokozta, hogy a Palmetta muzsikájára népviseletbe öltözött három néptáncos pár hagyományos módon lejtette, ropta, s szaporázta. A kitűnő táncosok a zenekar koncertjein állandó vendégek.

A 2008-ban alakult Palmetta – egy demófelvétel után – egy évre rá rögzítette első nagylemezét Hagyomány címmel, 2011-ben pedig napvilágot látott a Merengő című albumuk. Mindkét hanganyagon 13-13 dal kapott helyet. Ezekről a lemezekről hallhattunk egy mintegy másfél órás csokrot, amelyben elhangzottak moldvai, mezőségi, felvidéki, küküllőmenti, somogyi, gyimesi és széki dalok, dallamok is. János Hajnalka (ének), Klapka Ágnes (ének), Lener Veronika (ének), Rigó Tamás (gitár), Vida Bálint (basszusgitár), Kima Norbert (dobok) ezúttal akusztikus hangzásban játszották a folk-rockot a táncosok – Mucsi Katalin, Bátori Sándor, Vida Krisztina, Gellén Péter, Földesi Réka és Toldi Zoltán – talpa alá.

A Gyulai Hírlapnak Jónás Elekné, az Egészségügyi Alapellátás Intézményének megbízott vezetője elmondta, nagy érdeklődés kísérte az egész hetes rendezvénysorozatot, sokan vették igénybe a szűrővizsgálatokat, ezen kívül nagy sikere volt például dr. Rock drogprevenciós előadásának és a lelki wellness programoknak is.

 

Képünkön (balról) Klapka Ágnes, János Hajnalka és Lener Veronika. Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)