Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán a napsütéses időben sokan gyűltek össze az 1848–49-es Honvédtiszti Emlékhelynél

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2013. október 06. 14:17
Gyulán a napsütéses időben sokan gyűltek össze az 1848–49-es Honvédtiszti Emlékhelynél
Takács Attila: az aradi vértanúk a közös akarat jelképévé váltak
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Az égiek idén igen kegyesek voltak az aradi vértanúkra emlékezőkhöz. Az elmúlt napok zord időjárását meghazudtoló ragyogó napsütésnek köszönhetően szép számmal gyűltek össze az 1848–49-es Honvédtiszti Emlékhelynél, hogy leróják tiszteletüket a szabadságharcosok előtt.

A Honvédelmi Minisztérium, a gyulai önkormányzat és a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. által szervezet ünnepi megemlékezésen Takács Attila ezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárának parancsnoka mondott emlékbeszédet.

– Kiváló katonákra emlékezünk ma, olyan vértanúkra, akiknek hitét, a nemzet iránti hűségét semmi sem ingathatta meg, sem vesztett csata, sem a világosi fegyverletétel, sem a vesztőhely látványa. Százhatvannégy évvel ezelőtt ezen a napon ért véget 13 tábornok élete. Sokuk számára Gyula volt az utolsó előtti állomás, innen vezetett az út Aradra, ahol végső hitet tettek a szabadságharc mellett – kezdte beszédét az ezredes.

 

Forrás: www.gyulavaros.hu – Pénzes Sándor

A főtisztek és katonáik az utolsó percig harcoltak hitükért, hazájukért, a szabadságért, a történelmi igazságért és a jövő nemzedékért – hangsúlyozta Takács Attila, majd hozzátette: a csaták és a rengeteg áldozat nem volt hiábavaló, hiszen a gyors ütemben megszervezett honvédség diadalmenete ékes példája volt annak, mire képes a nemzet, ha összefog.

– A magyar tábornokok kálváriája, amely Gyulán át vezetett, százhatvannégy évvel ezelőtt ezen a napon ért véget Aradon. Ugyanaznap valami újrakezdődött. Bár a császári hatalom elrettentő célzattal akart példát statuálni kivégzésükkel, ennek éppen az ellenkezőjét érte el. Haláluk pillanatában jelképpé váltak, a közös akarat, a szabadságba vetett szilárd meggyőződés jelképévé – fogalmazott a lövészdandár parancsnoka.

Takács Attila kiemelte: a golyók és az akasztófák megerősítették a nemzeti összetartozás hitét, az 1848–49-es szabadságharccal a nemzet megérezte felelősségét sorsának irányításában, rájött, hogy csak a közös akarat az, amely képes megváltozatni a történelmet. Mint mondta, a szabadságharcban részt vevő katonák tettei, hozzáállása és hite ma is példaértékű a magyar katonák számára.

Oberfrank Pál színművész, Sövegjártó Áron színművész, valamint Madaras Zsolt gitár- és énekművész emlékműsora után a megemlékezők elhelyezték koszorúikat és virágaikat a honvédtiszti emlékhelynél.

   

Takács Attila, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárának parancsnoka. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. október 06. 22:31
Takács Attila: az aradi vértanúk a közös akarat jelképévé váltak
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)