Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zene mindenkié! - A Zene Világnapján ünnepi koncertet adott a gyulai zeneiskola tanári kara

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2013. október 02. 13:05
A zene mindenkié! - A Zene Világnapján ünnepi koncertet adott a gyulai zeneiskola tanári kara
Az esten felléptek a GYAKI Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Iskola tagintézményének tanárai, valamint spontán módon egy ifjú citerás is
Képünkön (balról) Csontos József, Papp Izabella és Puskás Sándor. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A zene mindenkié! Ennek jegyében telt a Zene Világnapja a gyulai zeneiskolában, ahol ünnepi hangversenyt rendezett a GYAKI Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Iskola tagintézményének tanári kara. Az ingyenes koncertre szép számban érkeztek nézők, felnőttek s gyerekek egyaránt. Sőt, a pedagógusok hangversenyén spontán egy gyerkőc is előkapta hangszerét, hogy bemutassa talentumát.

Kepenyes Pál, a zeneiskola tanára, azt est koordinátora köszöntötte a vendégeket, majd elmondta, a Yehudi Menuhin hegedűművész és karmester kezdeményezésére, 1975-ben nyilvánította október elsejét a zene világnapjának az UNESCO Nemzetközi Tanácsa. A gyulai zenei oktatási intézmény több mint 30 éve ünnepli koncerttel a jeles eseményt.

A hangverseny egy trió előadásával indult: Bischof Ildikó (zongora), Papp Izabella (blockflöte) és Veres József (hegedű) Corelli C-dúr szonátáját adta elő, majd időben és térben is nagyot ugorva Bihari Valéria (harmonika) James Last Biscaya című híres tételét játszotta el. Kepenyes Pál (klarinét) és Fekete Katalin (zongora) előadásában Weber f-moll koncertjének 3. tétele hangzott el, utána Bakné Kocsis Beáta (hegedű) Mozart B-dúr szonátáját adta elő zongorakísérettel, Puskás Sándor (vadászkürt) pedig Franz Strauss Nocturno című darabját szólaltatta meg.

Antonio Vivaldi a-moll kettős versenyét ezúttal egyedülálló hangszerelésben hallhatta a közönség Gyalogné Veres Katalin (hegedű), Fekete Katalin (zongora) és Fábián István (xilofon) előadásában. A korszakalkotó szerző műve után egy hasonlóan nagy alkotó, Georg Friedrich Händel Áriáját Sándor Ottó (cselló) játszotta el Csontos József zongorakíséretében. Bogdán Gábortól (klarinét) Messeger B-dúr koncertjét hallhattuk, amelyet Csontos József (zongora), Papp Izabella (blocklöte) és Puskás Sándor (blockflöte), valamint a Quancz e-moll szonátája követett a fellépők, illetve zeneszámok sorában.

A koncert vége felé meglepetésként egy ifjú tehetség is beugrott a tapasztalt pedagógusok hangversenyén. Germán Levente, az 5. sz. Általános Iskola diákja elhatározta, hogy előadásával ő is hozzájárul az ünnepléshez, tőle népdalokat hallottunk citerán. Ezután a Czirok Mihályból (trombita), Döge Csabából (harsona), Juhász Gergőből (trombita) és Puskás Sándorból álló kvartett Hidas Frigyes Quartettino című darabját adta elő, majd Czeglédi Katalin énekművész és Bischof Ildikó (zongora) Bizet Carmenjével kedveskedett a publikumnak.

A muzsikusok sorát népzenészeink, Téglás Ferenc (hegedű), Barbócz Sándor (koboz) és Téglás Gergely (cajon) előadása zárta, melyben gyönyörű moldvai dallamok búcsúztatták a Zene Világnapját ünneplőket. Az est során megszólaló hangszerkavalkád, valamint az elhangzó műfaji sokszínűség bizonyította, a zene nemcsak hogy mindenkié, de instrumentumtól, időtől és tértől is független isteni találmány.

   

Gyalogné Veres Katalin. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. október 02. 13:05
Az esten felléptek a GYAKI Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Iskola tagintézményének tanárai, valamint spontán módon egy ifjú citerás is
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)