Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kötéltánc háló nélkül

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőKULTÚRA • 2013. július 13. 18:41
Kötéltánc háló nélkül
Boroghina előadásán Shakespeare szövegei hömpölygő gondolatfolyammá váltak
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Emil Boroghina „Újraolvasva Shakespeare-t…” című egyszemélyes előadása kötéltánc. Két húszemeletes tömbház között. Háló nélkül. A közönség lélegzetét visszafojtva figyeli, ahogy az élete delén túl járó színész kilép a vékony kötélre, s elindul… Hogy egy születéstől a halálig tartó lélegzetvétellel megmutassa nekünk az emberi lélek titokzatos mélységeit.

A Gyulai Várszínház éjsötét csendbe burkolózó kamaratermében néhány másodpercnyi várakozás után megszólal egy hang. „Fáradt vagyok, ringass el, óh, halál…” A reflektor fénykörében, sötétszürke ingben és nadrágban, könyvvel a kezében, Boroghina áll. A LXVI. szonett után az „Ahogy tetszik” második felvonásának 7. színéből Jaques monológja hangzik el, majd Mihai Eminescu Shakespeare-t megszólító verse.

A Craiovai Nemzetközi Shakespeare Fesztivál művészeti igazgatójának másfél órás előadásán az angol drámaíró szövegei hatalmas, hömpölygő, egybefüggő gondolatfolyammá válnak, Hamlet, Puck, Mercutio, Jago, Shylock, Brutus, II. Richárd, V. Henrik, VI. Henrik, Prospero monológjai olvadnak egymásba. A szövegfoszlányok hol a színész szájából hangzanak el, hol a hangszóróból, egy belső hang kivetüléseként. Boroghina a halál kapujában álló Shakespeare, aki még egyszer, utoljára életet lehel hőseibe.

A végén kialszanak a fények. A színész eltűnik a színfalak mögött. Megcsinálta. 

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. július 13. 18:41
Boroghina előadásán Shakespeare szövegei hömpölygő gondolatfolyammá váltak
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)