Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cukkini

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. augusztus 03. 10:00
A cukkini
Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre
Képünk illusztráció. Forrás: realfoods.co.uk

A cukkini az uborka és a tök házasságából született zöldség. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást. Megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben felhasználható.

Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni. Ezek héjastul elkészíthetők, és a magházat sem kell kikaparni. A kifejlett, 25-30 cm-es termések is ehetőek, csak ezeket meg kell hámozni.

Legjelentősebb tápanyagai a héjában található védőhatású béta-karotinok, de tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, szelént is. Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig az immunrendszert erősíti.

Az íze semleges, nem tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható. Készíthető belőle főzelék, lecsó, pörkölt, pástétom, fasírozott, rakott-, sült egytálétel és rántott húspótló, de az uborkához hasonlóan saláta, savanyúság is. Grillezve, nyárson sütve, a húsokhoz hasonlóan fűszerezve szintén kitűnő fogás.

 

Cukkinileves (4 adag)

4 db cukkini
3 szál sárgarépa
2 szem burgonya (elhagyható)
2 dl főzőtejszín
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál aprított bazsalikom
zöldségleves lé
petrezselyem zöld
csipetnyi majoránna

bors
vaj
2 evőkanál liszt

A zöldségeket felkockázzuk, a hagymát nagyon apróra vágjuk. A vöröshagymát a vajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukkinit és a répát. Kicsit pároljuk, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és felöntjük a húslevessel. Belerakjuk a zúzott fokhagymát, bazsalikomot, petrezselymet és a csipetnyi majoránnát. Amikor már félig megpuhultak a zöldségek, beletesszük a burgonyát is, kb. 20-25 percig főzzük, végül felöntjük a tejszínnel, és egyet forralunk rajta. Frissen őrölt borssal, és ha még szükséges, sóval ízesítjük.

Energia:          1238 kcal
Fehérje:          23,8 g
Zsír:               60 g
Szénhidrát:        136 g

 

Rakott cukkini

1 db vöröshagyma
4-5 db kisebb cukkini
50 dkg darált sertés vagy csirkehús
fél bögre rizs
1 pohár tejföl
1-2 dl tej
bors

reszelt sajt a tetejére

A fél bögre rizst sós vízben feltesszük. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd miután üvegesre pároltuk hozzáadjuk a húst is. Amikor a hús átsült ízesítjük sóval, borssal, és hozzáadjuk a leszűrt főtt rizst. A cukkiniket 0,5-1 cm vastag szeletekre vágjuk. Egy olajjal kikent tepsi alját kibéleljük annyi cukkinivel, ami teljesen befedi, és egy csipetnyi sóval meghintjük. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a rizses húst, majd a tetejére cukkini kerül. Meglocsoljuk a tejjel simára kevert tejföllel, és 30 percig sütjük, majd rápirítunk a tetejére egy kis sajtot.

Energia:          1932 kcal
Fehérje:         134,5 g
Zsír:               76 g
Szénhidrát:        151 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)