Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Legfontosabb kérdés most, hogy mi lesz a szőlővel

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2014. augusztus 03. 07:00
Legfontosabb kérdés most, hogy mi lesz a szőlővel
A lisztharmat és a szürkerothadás nagy erőkkel rohamozza drága növényeinket
Képünk illusztráció. Forrás: wikimedia.org

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Természetesen napjaink egyik legfontosabb kérdése, hogy mi lesz a szőlővel, hiszen sok helyen siralmas képet mutatnak. A lisztharmat és a szürkerothadás (jelen stádiumában zöldrothadás) az időjárásnak köszönhetően nagy erőkkel rohamozza drága növényeinket, melyeket csak ismételt permetezésekkel tudunk valamilyen szinten megtartani. Természetesen egyfajta tápanyag-utánpótlás is segít túlvészelni ezeket a beteges napokat. A gombaölőket lehet kombinálni, a felszívódókat és a kontakthatásúakat egy menetben az eredményesebb hatásért. Egy a fontos, hogy sajnos csak többfajta hatóanyag egyidejű bevetésével lehet megfékezni a betegséget. A tápanyag pedig elsősorban lombon át felszívódó legyen, mert így sokkal gyorsabb a tápanyagfelvétel. Ilyenkor azt is megfigyelhetjük, hogy mely fajták ellenállóbbak, illetve melyek az érzékenyebbek.

Ezek a feljegyzések a jövőre való előrejelzésekhez jók, mert így hamarabb észrevehetjük a fertőzést, hiszen az érzékenyebb fajtákat figyelve már tudunk intézkedni, ha megjelennek az első tünetek.

Augusztusban lesz a szamócák telepítésének az ideje. Trágyázás, ásás, (igen mélyen) utána rotálás vagy gereblyézés. Az ültetésig tartsuk gyommentesen a talajt. Az átültetésre szánt palántákat tápoldatozzuk! Ültetés előtt kénsavas káliumot adjunk 3-4-dkg/nm adagban, majd így rotáljuk be. A széles soros ültetési mód (70 cm) praktikusabb a későbbi ápolási munkákhoz.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)