A tél végén járunk, elfogytak a boltokból, piacokról a friss hazai zöldségfélék és gyümölcsök, szervezetünkből lassan kiürülnek az egészségünk megőrzéséhez szükséges tápanyagok. Van azonban egy egyszerű módszere annak, hogy saját magunk állítsunk elő a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket. Ez a módszer a magvak csíráztatása, melyet egyszerűen elvégezhetünk otthonunkban is.
Lássuk először, hogy mit is tudnak a csírák! A kicsíráztatott magvak rendkívül magas, a kifejlett növényhez képest akár több százszoros koncentrációban tartalmazzák szinte az összes létfontosságú vitamint. A csírákban rengeteg enzim található. A sejtjeinkben lezajló összes folyamatot enzimek szabályozzák, lehetővé téve, hogy az egyébként magas hőmérsékletet igénylő reakciók testünkben, 36 ºC körüli hőmérsékleten menjenek végbe. Az enzimek teszik lehetővé azt is, hogy a tápanyagok hasznosuljanak a szervezetünkben. Ha tartósan nem megfelelő az enzimháztartásunk, betegségek léphetnek fel. Az enzimháztartásunkat kimeríti a helytelen táplálkozás, az élelmiszerekkel szervezetünkbe jutó adalékanyagok és vegyszerek. A csírák fogyasztásával természetes forrásból állíthatjuk helyre enzimháztartásunkat. Sorozatunkban a későbbiekben bemutatjuk, hogy milyen más hasznos élettani hatásai vannak a csíráknak, hogyan termesszük, tároljuk és fogyasszuk azokat, valamint kitérünk az egyes csírafélék speciális hatásaira is.
További információ, tájékoztatás, biocsírák rendelése a 06-30/643 2626-os számon vagy az etkezesicsira@gmail.com címen.