Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az önkormányzat segíti az időseket

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2012. július 20. 14:00
Az önkormányzat segíti az időseket
Szolgáltató Önkormányzat Program – választókerületi fórum Kónya István képviselő körzetében
Kónya István önkormányzati képviselő tartott lakossági fórumot. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Hargittai Éva

A 6. számú választókerület önkormányzati képviselője az Implom József Általános Iskolában tartotta meg rendezvényét. A nagy érdeklődéssel kísért lakossági fórumon dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, a városvezetés egyik legfőbb célja fejlődési pályára állítani Gyula városának gazdaságát. A polgármester egy akkor napvilágot látott örömhírről is beszámolt, miszerint ivóvízminőség-javítási programra 1,5 milliárd forintot nyert Gyula és Elek városa.

Megyeri Sándor osztályvezető a vasútállomás környezetének rendezési tervéről, a – még egyelőre csak elképzelésként létező – Dr. Gyarmati Sándor tér kialakításáról, az Ady Endre utcai parkolók létesítéséről és a Nürnbergi utcai körforgalom megépítéséről tájékoztatta a lakosságot.

Kónya István a választókerületében elvégzett munkáról és a terveiről számolt be.

Települési szint szerint két lakótelep, Budrió és az Észak-törökzugi lakótelep és családi házak tartoznak a körzethez. A természeti értékek megóvására is nagy figyelmet kell fordítani. Kiemelendő az intézményi szint, ugyanis két általános iskola, a Lila iskola és Implom iskola, három óvoda, a Boldog Apor Vilmos, a Törökzugi és a Béke sugárúti óvoda, egy bölcsőde és a rendőrkapitányság is a kerületben van. Gazdasági szinten a legnagyobbakat emelte ki Kónya István azért, hogy demonstrálja, milyen széles a kör: Gyulakenyér Kft. és az ahhoz tartozó malom, a Gyulai Húskombinát Béke sugárúti telephelye és a Gyulai Agrár Zrt. Van egy egészségügyi szint is, a gyermekosztály, a Zöldkereszt és a Coronella egészségcentrum.

A felmerülő problémák is igen összetettek. Egész más a lakótelepi probléma, mint ami a kertes házaknál adódik. Lakótelepi probléma például a kulturált együttélési szabályok be nem tartása, a szemetelés, kutyás–nem kutyás konfliktus, probléma továbbá az utak és a járdák állapota.

Kertes házi problémák között Kónya István megemlítette az utak, járdák problémáját, azt, hogy a járdalapos útfelületek balesetveszélyesek, fejleszteni kell a közvilágítást, a facsemeték pótlása is indokolt, a nyárfák szöszölnek, több közlekedési tábla hiányzik.

Intézményi gondok között említette a képviselő, hogy a bölcsődénél négysávos járdára lenne igény. A gyermekkórháznak 2011. december 31-ig a megyei önkormányzat volt a fenntartója, azóta a kormányhivatal alá tartozik. Hamarosan indul egy kórházi 5,5 milliárdos fejlesztés, a gyermekkórház részleg beköltözik a nagykórházba. A gyermekkórház környékén nehéz parkolót találni, a balesetveszély elkerülése érdekében megállni tilos tábla is nehezíti a parkolást. A malom előtti útszakasz balesetveszélyes.

Kónya István úgy fogalmazott, nincs az a mennyiségű pénz, amit ne lehetne elkölteni, és ha minden szükséges munkát elvégeztetne, az fél milliárd forintba kerülne. Sajnos a keret csak 3 millió forint.

A Budrió lakótelep a 60-70-es években épült, azóta a platánok megnőttek, és a fák gyökerei felnyomták a járdákat, és bár folyamatos a karbantartás, bővíteni nem lehet. Hosszú távú terv volt a belső út aszfaltozása, 2010-ben 1,6 millió forintot áldozott a képviselő, 2011-ben 4,7 milliót. Megvalósult a kétirányúsítás, akadálymentesítés, forgalomterelő sziget és díszburkolat.

Idén 5 parkoló megterveztetése is elkészül, melynek ára 1,5 millió forint. Az Észak-törökzugi lakótelepen kisebb a közösségi összetartó erő. Sok az albérlő, nincs erős kohézió, nehezebben vonhatók be a közösségi munkába. A guberálók is megjelentek. Fontos, hogy ha valaki guberálót észlel, jelentse be a rendőrkapitányságon, mert bár a guberálást nem tiltja a törvény, az viszont szabálysértés, ha nem teszi vissza a szemetet.

2009-ben hosszú távú terv volt a Törökzugi sor, Pósteleki út felújítása. 2010-ben a kutyajátszótér és pihenőpark 345 ezer forintból készült el. Több fa- és cserjeültetés is történt. A kertes házaknál új járdák kellenek, csapadékvíz-elvezetés is sok gondot okoz. Példaként említette a képviselő, hogy a Kerecsényi utca, Erdélyi Sándor utca és a Tomcsányi utca sarkán szétdurrant egy 300-as csővezeték, 390 ezer forint volt a helyrehozatala. A fűnyírás provokatív kérdés, sokan nem tudják, hogy meddig kell nyírni a tulajdonosnak a füvet. A város segítőkész, és a Közüzemi Kft. is segít az időseknek, bár nem lenne kötelessége. Minél több ilyen plusz feladat van, annál kevesebb idő jut a lakótelepekre. Örömhír viszont, hogy a város 5,1 millió forintért két új fűnyírót vett. 2011-ben a Veres Endre és a Mikes utcában felújították a járdát. A Dobos István utcában parkoló és csapadékvíz-elvezetés megtervezése 313 ezer forintba került, a kivitelezési költség 3,2 millió forintra rúg. A képviselő elmondta, elkészült a Kerecsényi és a Régitemető utca sarkán a Gyarmati Sándor emlékpark terve, a kivitelezés 6,2 millió forintba kerülne. A vasútállomás előtti tér rendezése is rendkívül fontos, hiszen még egy gyalogátkelőhely sincs.

Végezetül Kónya István felsorolta, hogy mely utcákban várható járdafelújítás vagy -lerakás. Ezek a Dobozi út és Madách utca sarka, Nuszbek utca, Kerecsényi utca. A Madács utca és a Dobozi út kereszteződésébe gyalogátkelő épül, elvégzik az idős fák rovarvédelmét is.

A képviselői beszámoló után dr. Görgényi Ernő polgármester beszélt az önkormányzat eddig elvégzett munkájáról és a tervekről.

Dr. Görgényi Ernő felvezetőjében elmondta, a városvezetés célja az, hogy fejlődési pályára állítsa a várost. 2010-re tarthatatlan lett a gazdasági helyzet, ugyanis a működési hiány 580 millió forint volt. A komoly átszervezéseknek köszönhetően mostanra 227 millió forinttal csökkent a hiány – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. A polgármester elrettentő példaként vázolta fel, hogy húsz év alatt oda jutott Gyula városa, hogy a négy általános iskola fenntartása 700 millió forintba kerül, ebből 300 milliót az önkormányzatnak kell kifizetnie. Az óvodák 300 millió forintba kerülnek, ebből 160 millió forintot áll az állam. Az előző nyolc lakossági fórumhoz hasonlóan a polgármester a kialakult helyzet megoldása érdekében tett lépéseket és elért eredményeket említette.

A múzeumi szervezetrendszer átalakítása jelentős megtakarítást eredményezett, úgy, ahogy a hasonló feladatokat ellátó Gyulai Közüzemi Kft. és a Városgazdálkodási Igazgatóság összevonása. Másik nagyon fontos feladat a munkahelyteremtés. Történtek előrelépések, bár a munkanélküliség problémáját nem oldotta meg. Örömhír, hogy összesen 150 millió forint értékű munkahelyteremtő támogatáshoz jutott négy cég, melyek 89 új álláshelyet létesítettek. Mivel az önkormányzat arra törekszik, hogy gyulai vállalkozások kapják meg az önkormányzati megbízásokat, 59 esetben, összesen 400 millió forint értékben jutottak gyulai vállalkozások munkához.

A húskombinát stratégiai jelentőségű a város számára, ezért dr. Kovács József országgyűlési képviselő közvetítésével Lázár János frakcióvezetőhöz fordult az önkormányzat. Dr. Kovács Józsefnek köszönhető az is, hogy a gyulai kórház lett a központi, súlyponti kórház. A városvezetés megtérülést hozó és nagy támogatottságú pályázatokra törekszik, tehát olyanokra, amelyekhez maximum 10 % önerő kell. Nyert a Béke sugárút, Göndöcs-kert és művelődési ház felújítására benyújtott pályázat is.

Végezetül a polgármester türelmet és megértést kért, mivel idén közterületi fejlesztésekre csak 3 millió forint jut, ellenben adóemelésre vagy új adófajta kiszabására idén nem kell számítani.

A beszámolót lakossági hozzászólások követték.

Egy lakos az Erdélyi Sándor utcát szeretné egyirányúsítani, ugyanis nagyon közel vannak a házfalak az úthoz, rendszeresen jár az utcában egy busz, pedig semmi keresnivalója nincs ott. Két autó nem fér el egymás mellett, nagy a por. Az egész utca aláírta a kérvényt, de egy éve nem kaptak választ. A felvetésre dr. Görgényi Ernő felelt. Azért nem kaptak választ, mert nem akarja elutasítani, még nem zárta le az ügyet, szeretné megoldani a problémát. Egy bizottságnak kell áttekintenie a kérvényt, márpedig a közutasok, rendőrök, hivatalnokok nem javasolták az egyirányúsítását. A buszokat viszont ki kell tiltani, majd hívni a rendőrséget, ha mégis behajtanak.

Mint ahogy arról korábban hosszan beszámoltunk a Gyulai Hírlapban, ezen a fórumon jelentette be egy Ajtóssy utcai lakos, hogy félpályás útlezárással tiltakoznak a zaj- és porártalom miatt. Egy hölgy azt javasolta, hogy a Gyulára érkező vendégek vásárolhassanak egy kártyát, ami felmutatásával kedvezményesen mehetnek be a múzeumokba.

Azt kérte egy lakos, hogy a borzalmas állapotú Dobozi utat hozzák rendbe, és azt is, hogy a Sarkadi úton lehessen 70 km/órával közlekedni. A hozzászóló további felvetései: a Béke sugárúton kidőlt egy gesztenyefa, az utána maradt gödörbe rakjanak földet. Az Implom iskolára fordított pénzt miért nem az 1-es iskolára költötték? Kifogásolta, hogy az Implom iskola előtt több száz kerékpár csúfítja a járdát. Szeretne választ kapni arra, mi lesz a gyermekkórházzal, a csecsemőotthonnal, és mi a szándék Remetével és az 1-es iskolával? Végezetül azt is kifogásolta, hogy a Göndöcs-kertben nincs illemhely és vizesblokk. Megyeri Sándor az illemhelykérdésre reagálva elmondta, a Kohán Képtár felújítási tervében szerepel egy nyilvános vizesblokk megépítése is.

 

Fotó: Gyulai Hírlap Online - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)