Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megjelent a Gyulai Várszínház 49. évadának programja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • KULTÚRA • 2012. március 29. 12:17
Megjelent a Gyulai Várszínház 49. évadának programja
A legnevesebb magyar művészek mellett világsztárokkal is találkozhatnak a VIII. Shakespeare Fesztiválon
Sajtótájékoztató a Gyulai Pálinka Kóstolóházban. Fotó: Gyulai Hírlap Online

A Gyulai Várszínház 2012. június 29-én kezdi meg a 49. évadát, amelynek keretében a korábbi évekhez hasonlóan gazdag programmal várják a nézőket. Az augusztus 12-ig tartó szezonban esténként a próza mellett fontos szerepük lesz a zenés daraboknak, a zene különböző műfajainak, a táncnak és más társművészeteknek is, láthatnak filmeket, képzőművészeti alkotásokat, de lesz borfesztivál és gasztronómia is – hangzott el ma délelőtt, a Gyulai Pálinka Kóstolóházban megtartott sajtótájékoztatón, melyen Gedeon József színházigazgató a 49. évad programjai ismertette.

Négy új bemutatóval büszkélkedhet a Gyulai Várszínház. Az első a Füves könyvek, amelyben Hamvas Béla, Márai Sándor és Weöres Sándor bölcseletei hangzanak el az Élet kis és nagy kérdéseiről Helyey László és Binder Károly előadásában. A második bemutató Shakespeare A vihar című darabja lesz a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában. A jövőre 50 éves Gyulai Várszínház két bemutatóval idézi meg az elmúlt félévszázad sikereit. Az egyik  Székely János Mórok című remekműve lesz Csiszár Imre rendezésében neves színészek főszereplésével: Blaskó Péter, Balikó Tamás, Mihályfi Balázs, Igó Éva, Gáspár Tibor és Dolmány Attila. A másik pedig egy népszerű komédia Goldoni: Chioggiai csetepatéja, amelyben egy gyulai származású, nagyszerű színésznő, Kovács Vanda lesz az egyik főszereplő, mellette Sirkó László, Trokán Nóra, Fazakas Géza és Körtvélyessy Zsolt látható. Ezt a darabot Rusznyák Gábor állítja színre. A legnevesebb magyar művészek mellett világsztárokkal is találkozhatnak a VIII. Shakespeare Fesztiválon július 5-15. között A vihart láthatják több feldolgozásban. Itt lesz a világhírű román rendező Silviu Purcarete az új produkciójával, a neves dél-koreai rendező Oh Tae Suh a tavalyi edinburghi sikerével. Vendég lesz a jazz fesztiválon egy amerikai szupergroup a Dave Holland PRISM Quartet, amelyben olyan világsztárok játszanak, mint Craig Taborn, Kevin Eubanks, Eric Harland. A blues fesztiválon zenekarával fellép Eric „Guitar” Davis, a fantasztikus chicagoi gitáros-énekes. Találkozhatnak a világhírű Phil Minton angol karmesterrel, aki egy gyulai alkalmi kórussal mutatja be, mi a Zene, mire képes az emberi hang. Vendég lesz a világhírű japán taiko dobzenekar, a hét hölgyből és négy férfiből álló GOCOO együttes. Július elsején a város nagy szülöttjére, Erkel Ferencre emlékeznek egy komolyzenei hangversennyel. A hathetes nyári fesztivál a háromnapos Körös-völgy sokadalom népművészeti fesztivállal indul, a július 17-i Népzenei és Világzenei Fesztiválon fellép a műfaj színe-java, Halmos Béla, Sebő Ferenc, a Muzsikás együttes, Agócs Gergely és Szirtes Edina Mókus a zenekarával, lesz egy musicalkoncert augusztus 8-án The Blues Brothers címmel. Láthatják vendégelőadásként az Üvegcipőt és az Abigélt. Különleges lesz a gyulai tószínpadon a Madách musicalpályázat győztese, a Csoportterápia, amelyet a bemutatása óta nagy sikerrel játszanak.

Ezek mellett az idén is lesznek gyermekelőadások, bábműsorok is. A cél évek óta változatlan, minden korosztály, nézői ízlés találjon magas színvonalú produkciót esténként a Gyulai Várszínház műsorában.

A Gyulai Hírlap következő lapszámában olvashatnak részletesen a Gyulai Várszínház 49. évadának programjairól.

 

                                                                                                                 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)