Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A citrom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. augusztus 27. 13:00
A citrom
Gazdag vitamintartalma miatt elengedhetetlen a szervezetnek
Képünk illusztráció

A citrom a kasmíri hegyekben őshonos, s kb. 3000 évvel ezelőtt jutott el Kínába, ahol a „limung” nevet kapta. A X. századtól kezdve az arab törzsek terjesztették el a gyümölcsöt a Földközi tenger medencéjében, különösen Spanyolországban. Spanyol elnevezéséből származik az angolszász „lemon” és a limonádé szó is. A XV. század végén a spanyol és portugál hódítók ültettek először citromfát Floridában, ahol mind a mai napig a vidék egyik meghatározó eleme. A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin tartalma. Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik, mint a P-vitamin, szerves savak, kalcium, szelén, rostok, stb. Magas C-vitamin és szerves sav mennyiség megkönnyíti az egyéb táplálékkal bevitt kalcium hasznosulását is.

Az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ennek ellenére lúgosít, mivel a citromban található szerves savak ásványi anyagokkal, elsősorban nátriummal alkotnak vegyületet, ezáltal lúgos közeget teremtenek.

A citromot leginkább ízesítésre használjuk. Gazdag vitamintartalma miatt elengedhetetlen a szervezetnek.

Erős antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatása van. Különösen nagy segítséget jelent megfázás, láz, torokfájás esetén. Ha túl sokat ettünk, és fáj a gyomrunk, ezen is segíthet egy pohár citromos víz.

A citromhéjból nyert olaját használják a népi gyógyászatban ekcéma, tyúkszem, bőrkeményedések, rovarcsípések enyhítésére is. A citrusféléket hámozás, felvágás után azonnal el kell fogyasztani, a bennük található C-vitamin ugyanis levegővel érintkezve gyorsan oxidálódik!

Az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk. Savanyú ízével sok desszert, és húsétel ízét is kellemessé teszi.

S most következzék néhány citromos recept:

 

Citromos kocka
(30 db citromos kockához):

4 lime (zöld citrom)
1,2 dl sovány tej
1,2 dl víz
10 dkg vaj
1 evőkanál cukor
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 tasak zselatinpor (10 g)
3 dl tejszín
3 dl natúr joghurt
7 dkg porcukor

porcukor a szóráshoz

A tejet a vízzel, a vajjal, az evőkanál cukorral és egy csipet sóval felforraljuk. Belekeverjük a lisztet, és kis lángon addig kevergetjük, amíg a massza elválik az edény aljáról (kb. 2 perc). Keverőtálba tesszük, és folyamatosan keverve, a tojásokat egyenként beledolgozzuk. A tésztából evőkanállal sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 4 cm átmérőjű halmokat teszünk úgy, hogy legalább 1 cm maradjon közöttük. (A tészta sütés közben szétterjed, és kitölti a réseket.) 220 °C-ra előmelegített sütőben, a középső rácson 20 percig, majd a hőmérsékletet 180 °C-ra csökkentve, további 30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A zselatint hideg vízben elkeverjük, állni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A zöld citromokat alaposan megmossuk, kettő héját lereszeljük, és valamennyi levét kipréseljük. A joghurtot összekeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. A citrom levét a zselatinhoz öntjük, és forrásig melegítjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd a joghurtos keverékhez keverjük. Végül a tejszínhabot is beleforgatjuk. A kész tésztát vízszintesen kettévágjuk és a krémet az alsó részen elosztjuk. A tetejét rárakjuk, és finoman lenyomkodjuk. Egy órára hűtőszekrénybe rakjuk, amíg a krém megszilárdul. Szeletelés után megszórjuk porcukorral. 1 db citromos kocka kb. 117 kcal-t tartalmaz.

Energia:           2983 kcal
Fehérje:           50,2 g
Zsír:             216,3 g
Szénhidrát:         239 g

.

Citromos-rozmaringos csirkemellfilé

2 szép csirkemellfilé

bors
egy citrom leve
1 citrom díszítéshez
Friss rozmaring levelek

A csirkemellet megsózzuk, beborsozzuk ízlés szerint, majd citromlevet facsarunk rá, amit kicsit belemasszírozunk a húsba. Az egész rozmaring leveleket elhelyezzük a csirkemellen, jusson mindegyik szeletre 4-5 levélke, az aljára és a tetejére is. Tűzálló tálba tesszük és meglocsoljuk olívaolajjal, majd fedjük le és helyezzük a hűtőszekrénybe egy éjszakára. Amikor sütjük a csirkemelleket, pirítsuk ropogósra egy serpenyőben vagy a grillsütőn. Kovászos uborkával és petrezselymes burgonyával tálaljuk. Szeletelt citromkarikával díszítjük.

Energia:           1214 kcal
Fehérje:            138 g
Zsír:                68 g
Szénhidrát:           0 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)