Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Váljanak jogi személyiséggé a KEF-ek!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • D. L. • HÍREK • 2011. augusztus 19. 12:19
Váljanak jogi személyiséggé a KEF-ek!
Már a minisztériumnál az új drogstratégia koncepciója
Dr. Grezsa Ferenc, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda vezetője. Fotó: Gyulai Hírlap Online

A drogproblémák megelőzésének hatékonyságát érdemben javítaná, ha a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok jogi személyiséggé válnának – mondta köszöntőjében dr. Grezsa Ferenc, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda vezetője Békéscsabán, a Békés Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) konferenciáján.

Kifejtette, hogy a koncepció felhívja a figyelmet a drog melletti legális szerek problémakörére is, hiszen az alkohol jóval súlyosabb társadalmi gond Magyarországon, mint a kábítószer, még sincs alkoholstratégia. A szakember arról tájékoztatta kollégáit, hogy a napokban eljuttatták a minisztériumhoz az új nemzeti drogstratégia koncepcióját, melynek egyik alapeleme éppen az a kutatás volt, mely Békés megyére is kiterjedt. A megyében közel hatvan település 120 intézményének dolgozóit kérdezték a drogproblémákkal kapcsolatosan. Az összegyűjtött információk alapot szolgáltatnak a megyei stratégia elkészítéséhez is. A helyzet koránt sem rózsás, bár a megkérdezettek szerint a vidéki kábítószer-probléma lényegesen kisebb súlyú, mint a fővárosban. A legjelentősebb helyi problémának a munkanélküliséget és a szegénységet tartják a válaszadók, ezeket követi a gazdaság nehéz helyzete, a bűnözés, a drogproblémák.

Meglepő módon az önkormányzatok dolgozói ismerik legkevésbé a KEF-ek tevékenységét. Nincs érdemleges kapcsolat a KEF-ekkel, a többség nem ismeri azok tagjait.

A megkérdezettek leginkább a rendőrségtől várják a drogproblémák megoldását, holott a nyugati tapasztalatok azt mutatják, hogy a kriminológiai módszerek önmagukban nem képesek kezelni a problémát, széles körű összefogásra van szükség. A válaszadók 90 százaléka elutasítja a könnyű drogok engedélyezésének gondolatát.

A kutatás kitért arra is, hogy a függőségi problémák zöme lelki egészségügyi problémákban gyökerezik, csakis a lakosság mentális egészségi helyzetének javításával orvosolhatók hatékonyan.

A felmérés eredményeit a megyeházán tartott zárókonferencián értékelték, ahol egyebek mellett a három legnagyobb város, Békéscsaba, Békés és Gyula drogmegelőzéssel foglalkozó szervezetei is beszámoltak tevékenységükről.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)