Veres András hentes a közeljövőben vágópont kialakítását tervezi sándorhegyi gazdaságában. A gyulai vállalkozó, a tenyésztésen kívül, saját üzemeltetésű Honvéd utcai boltjában értékesíti a gazdaságban készült termékeket. A tervezett, heti 100 egyed vágókapacitású vágóhíd létrehozása jelentős segítség lenne a város többi tenyésztőjének is, hiszen legközelebb csak Újkígyóson, Pusztaföldváron lehet EU-s feltételeknek megfelelő, nyilvános vágóhidat találni.
A városvezetés a támogatásáról biztosította a már több mint egy éve a terven és annak engedélyeztetésén fáradozó vállalkozót.
– Gyulán hagyomány a sertéstenyésztés és a -feldolgozás, és ez a rendszerváltás után mind a sertésállomány, mind a vágások szempontjából félresiklott. Az önkormányzat kiemelt beruházásként, a szerepének megfelelően kezeli ezt a magántőkéből megvalósuló vágópontot. Az engedélyezési eljárásban minden segítséget meg fogunk adni, figyelemmel kísérjük a szakhatósági eljárásokat, az építéshatóság helyépítési szabályzati problémáit már sikerült megoldani. A megépülő vágópont a térség szempontjából nagyon sokat lendítene a sertéstenyésztőkön és a helyi termékek viszonylatában is – nyilatkozta Alt Norbert alpolgármester a tervezett vágópont helyszínén tartott sajtótájékoztatóján.
Veres András családja már több mint három évtizede állattenyésztéssel foglalkozik. Gazdaságukban évente 350-400 sertés és 60 marha hizlalása folyik saját előállítású takarmánnyal.
– Azzal, hogy néhány éve saját húsboltot nyitottam, azt akartam elérni, hogy ne legyünk a piacnak, a kereskedőknek kiszolgáltatva. A következő lépés az, hogy egy vágópontot és egy hozzá tartozó kis húsfeldolgozó üzemet hozunk létre, ahol más helyi tenyésztők is vághatnának. Jelenleg a területrendezés folyik, ezután adjuk be az építési engedélyeket. Ha azt jóváhagyták, megkezdődhet az építkezés – mondta a sándorhegyi helyszínen Veres András.