Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. augusztus 01. 12:30
Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja
A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik

 

Forrás: nutriklub.hu

Mára már hagyománnyá vált városunkban, hogy minden évben megemlékezünk az anyatejes táplálás világnapjáról. Idén is szeretnénk felhívni a családok figyelmét a szoptatás előnyeire.  

1992-től az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF elindította átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében, augusztus 1-jét az anyatejes táplálás világnapjává nevezték ki.  Városunk már ekkor csatlakozott a szoptatás népszerűsítéséhez.

Az egészségügyi szervezetek napjainkban egyre inkább arra ösztönzik a családokat, hogy ismerjék fel a szoptatás immunológiai védőhatásának jelentőségét. A megfigyelések itt is azt igazolják, hogy a szoptatott csecsemők ritkábban betegszenek meg. Számos felnőttkori betegség kialakulása megelőzhető az anyatejjel való táplálással. A szoptatásnak nemcsak a csecsemőre van jótékony hatása, hanem az anyáknál csökkenti az emlő- és a petefészekrák kialakulásának kockázatát. A szoptatás segít az anyának hamar felismerni kisbabája jelzéseit, ugyanakkor örömforrás, vigasz, fájdalomcsillapító, megnyugtató, altató hatást biztosít.

A bababarát szülészetek megjelenésével minden újszülött anyatejhez jut az első pillanattól. Az aranyóra fontossága (a születés utáni első óra), a 24 órás együttlét (rooming-in), a korai mellre helyezés erősíti az anya-gyermek kapcsolatot, a korai kötődést. A babák sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, a stresszhormonszintjük alacsonyabb. Ebben az időszakban igaz, hogy kevesebb az anyatej mennyisége, de sokkal több fehérjét, ásványi anyagot és immunanyagot tartalmaz, mint az érett tej. Ez a colostrum (előtej) felel meg mennyiségileg és minőségileg az újszülött gyomorkapacitásának. Igazából ez az első „immunizáció” az újszülött születésekor. 

Későbbiekben az anyatej mennyisége és összetétele alkalmazkodik a csecsemő igényeihez, de ehhez fontos az anya megfelelő táplálkozása és optimális folyadékbevitele. 

A védőnők az anyatejes táplálásra való felkészítést már elkezdik a várandósság ideje alatt, és ezt folytatják a szülést követően az anya igényeinek megfelelően. Speciális probléma esetén szoptatási szaktanácsadói segítség is rendelkezésre áll Gyula városában.

A szoptatás sikerében nagy jelentőséggel bír az anyát támogató családi környezet, a társ, a férj, a nagyszülők segítő és támogató hozzáállása, mert a szoptatás sikere mindannyiunkon múlik.

 

Gyulai védőnők

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)