Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Szüntessék meg!"

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőPUBLICISZTIKA • 2020. január 19. 18:00
„Szüntessék meg!"
Szelektívgondok

súr enikő

Fotó: Gyulai Hírlap

Régóta örökzöld téma Gyulán a szelektív hulladékgyűjtő szigetek állapota, nem rendeltetésszerű használata. Lapunkban is többször előkerült már a probléma, jómagam néhány évvel ezelőtt jegyzetet is írtam a témában, ám mivel azóta sem sikerült megoldást találni a helyzetre, érdemes újra visszatérni rá. Annál is inkább, mert a probléma, érthetően, sokakat dühít.

Szerkesztőségünket a napokban feldúltan kereste fel egyik olvasónk, hogy elpanaszolja, a Ferencesek terén található szelektív hulladékgyűjtőnél áldatlan állapotok uralkodnak, olyan is akad, aki építési törmeléket hagy a helyszínen. Attól tartott, a szétszórt szemét miatt fertőzésveszély alakulhat ki, ezért a sziget mielőbbi felszámolását sürgette.

Arról, hogy a helyzetért ki tehető felelőssé, megoszlanak a vélemények, olvasónk például elsősorban az önkormányzatot és a hulladékelszállítással foglalkozó céget okolta. Az biztos, hogy a szigeteknél kihelyezett térfigyelő kamerák nem bírtak jelentős visszatartó erővel, úgy tűnik, a szemetelők többségét az sem tartja vissza, ha megörökítik a tettét. Azt is el kell ismerni, hogy a sitt elszállíttatása nem olcsó, ez azonban még nem jogosít fel senkit arra, hogy ott tegye le a szemetét, ahol éppen eszébe jut.

A szemetelés nemcsak a pénztárcától, hanem a hozzáállástól is függ. Sőt leginkább a hozzáállástól függ. Az utcákon, az erdőkben csokipapírt, üdítőspalackokat eldobók nyilván nem azért nem viszik magukkal a szemetüket, mert rendkívül költséges lenne elsétálni egy kukáig, hanem mert nem érzik fontosnak, hogy tiszta maradjon a környezetük. Igény nélkül nehéz lesz változást elérni.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)