Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Véget ért a nagy porolás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. SPORT • 2019. október 08. 09:00
Véget ért a nagy porolás
Összetettben a cseh Miroslav Zapletal és szlovák Marek Sykora kettős végzett az élen

Ismét Gyula városa látta vendégül a hazai tereprali-bajnokság és a Közép-európai Zóna Bajnokság mezőnyét október 4–6. között. Az autók, kamionok, motorok, quadok és side by side járművek nemzetközi megmérettetésén öt ország közel ötven versenyzője, hét gyorsasági szakaszt megtéve alakította ki a végeredményt.

Az összetett kategória díjazottjai

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

Ahogy azt korábban megírtuk, az eredeti tervek szerint június 7–9. között rendezték volna meg a Közép-európai Zóna Bajnokságot és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokságot, ám a kedvezőtlen vízügyi helyzet miatt elhalasztották a lóerők versenyét.

Merkovics Viktor, a SKUBA Cross-Country főszervezője azonban már akkor is jelezte, hogy hisz a terepralisok gyulai versenyének megrendezésében.

– Már akkor bíztunk abban, hogy a viadalt nem kell törölni a versenynaptárból. Igazunk lett, hiszen a SKUBA Cross-Country Gyula elnevezésű versenyt október első hétvégéjén az eredeti helyszíneken megtartjuk – emlékeztetett a főszervező.

A mintegy ötven fős mezőnynek közel 300 kilométeres távot kellett teljesítenie, a gépszörnyek hét gyorsasági futamot poroltak végig a Gyulát és a környező településeket érintő helyszíneken. A mezőnyben olyan nagy nevek is autóba szálltak, mint a Dakart többször is teljesítő cseh Miroslav Zapletal és a szlovák Marek Sykora kettőse vagy a tavalyi porolás összetett győztese, Zdenek Porizek és Pavel Vaculik párosa.

A tereprali szerelmesei ismét a mennyekben érezhették magukat, hiszen a viadal szervizparkját idén is a Vértanúk útján állították fel, így a szurkolók testközelből is megcsodálhatták a gépszörnyeket.

 

 

Fotó: Gyula Cross-Country

Ahogy az a szervezők tájékoztatójából kiderült, a három napos versenyen hatalmas volt a küzdelem, A motorosoknál például elképesztően izgalmasan alakult az utolsó gyorsasági futam. A hetedik szakasznak ezredre azonos idővel vágott neki a győzelemért harcoló 2018-as magyar bajnok Kárpáti Péter és a szlovák Martin Dobis. Kettejük harcát végül Kárpáti Péter nyerte, aki az időbüntetések kiosztását követően 2 perc 8 másodperccel előzte meg a + 1 perc büntetést is elkönyvelő Martin Dobist.

Az autósoknál papírforma győzelem született, ráadásul a Dakart többször is teljesítő cseh Miroslav Zapletal és a szlovák Marek Sykora kettőse mind a hét gyorsaságin a legjobbnak bizonyult, és 9 perc 49 másodpercet vertek az egész hétvégén remekül teljesítő Lónyai Pál, Horn Albert duóra. A harmadik helyen 11 perc 11 másodperces hátránnyal a lengyel Mariusz Wiatr, Lukasz Laskawiec páros végzett.

A kamionosoknál a Merkovics Viktor, Komáromi László, Valkai János trió szintén remek tempót diktálva húzta be a győzelmet.

A legnépesebb mezőny és talán a legizgalmasabb verseny is a side by side kategóriához fűződött, ahol szinte szakaszonként változott az élen állók személye. Menet közben a végső sikerre is esélyes párosok estek ki, ám végül nagyon szép magyar siker született, ugyanis a végső győzelmet a Gyimóti Péter, Kozma Patrik páros szerezte meg, mégpedig az utolsó gyorsasági megnyerésével, aminek köszönhetően 34 másodperccel verték meg a lengyel Miroslav Stocerz, Rafal Marton duót, míg a cseh Ladislav Závrtalek, Ivo Sevcik kettős 1 perc 36 másodperc hátránnyal lett harmadik.

 

 

Fotó: Gyula Cross-Country

A quadosoknál egyszer sem hibázott Heiszer Károly, ráadásul az első és a hetedik gyorsaságit meg is nyerte, így végül győzedelmeskedett összetettben, a második helyet végül nagy küzdelemben megszerző Gombás Attila előtt, míg az öt szakaszt megnyerő, ám pályalevágás miatt 15 perces büntetést kapó Soós Péter lett a harmadik.

Merkovics Viktor, a SKUBA Cross-Country főszervezője örömét fejezte ki, hogy a bajnokság ilyen színvonalas küzdelmeket hozott.

– Gyula városát nagyon szeretjük, hiszen gyönyörű helyen versenyezhetünk, külön szeretném megköszönni az itt lakók kedvességét és türelmét. Reméljük, hogy a jövőben is sokat fogunk versenyezni a fürdővárosban – zárta a versenyt a főszervező.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)