Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Kisgép Center jó tanácsai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR/SJ • HÍREK • 2019. február 26. 15:00
A Gyulai Kisgép Center jó tanácsai
Kerti gépeink ébresztése

A tavasz beköszöntével számtalan kerti munka vár ránk, azonban gyakran előfordul, hogy az ősszel elrakott gépeink – a nem megfelelő téliesítés miatt – nem indulnak, ami rendkívül bosszantó lehet. Ezt elkerülendő készítsük fel gépeinket a tavaszra!

készítsük fel gépeinket a tavaszra

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Már csak néhány hét, és a hosszú téli esték után újra örülhetünk az ébredő természetnek. A jó idő beköszöntével megkezdhetjük a tavaszi kerti munkákat, legyen szó akár a konyhakertről, a fűnyírásról, a  díszkertről vagy a virágoskertről.

Ebben az írásban igyekszem hasznos információkkal szolgálni a gépek „újraélesztéséről” és a balesetek megelőzéséről.

Az elektromos kerti gépek általában kevésbé igénylik a karbantartást, mint benzinmotoros társaik, azonban ezek esetében is van néhány megfogadni való tanács.

Az elektromos vezetékek sértetlenségét feltétlen ellenőrizni kell, hiszen az egerek a téli időszak során gyakran okoznak kárt azokban. A felülvizsgálattal  elkerülhetjük az esetleges áramütéseket. Az eszközök burkolatának sértetlenségét szintén tanácsos ellenőrizni, törés esetén gondoskodni kell a sérült darabok cseréjéről. Ha a fenti munkafolyamatokat elvégeztük, indítsuk be az eszközt. Ha annak működése során nem tapasztalunk semmilyen rendellenességet, akkor a gépünk motorikusan szolgálatra kész.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Amennyiben az eszköz szokatlan hangot hallat, esetleg szikrázik, a komolyabb problémák elkerülése érdekében azonnal kapcsoljuk ki, és forduljunk szakemberhez.

A négyütemű motorok között nagy különbségek lehetnek minőség, illetve ár tekintetében, azonban szervizigényük nagyon hasonló. Első lépésként távolítsuk el a gépről a rárakódott port, ezt a legkönnyebben sűrített levegővel tudjuk megtenni.

A gyertya ellenőrzéséhez és a véletlen indítás megelőzéséhez vegyük le a gyertyapipát, majd csavarjuk ki a gyertyát. Amennyiben azon sérülést vagy az öregedés jeleit tapasztaljuk, cseréljük ki. A gyertya pólusainak állapota hasznos információkkal szolgál a motorunk állapotáról, üzemanyag-felhasználásáról. Amennyiben a pólusok kormosak, biztosak lehetünk abban, hogy motorunk túl sok üzemanyagot kap, vagy túlságosan kopott.

Végezzünk szikrapróbát úgy, hogy a gyertyát a hengerhez érintjük, és megrántjuk a behúzó zsinórt. Amennyiben a szikrázik, és a szikra színe kékes, akkor visszaszerelhetjük, ellenkező esetben cseréljük ki a gyertyát.

A benzin a hosszú tárolás eredményeképpen használhatatlanná válik, és amennyiben ősszel nem járattuk ki a motorból a benne maradt üzemanyagot, akkor tavasszal nagy valószínűséggel nem fog beindulni a gépünk. Ilyenkor a benzint öntsük ki a motorból és a porlasztóból, majd töltsük fel friss üzemanyaggal.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Feltétlenül végezzük el a négyütemű motor olajcseréjét is. Ügyeljen arra, hogy erre a célra kifejezetten kerti kisgépekbe való olajat használjunk. Ellenőrizzük az olajszintet nívópálcával, amennyiben az nincs a gépen, öntsük az olajat a szint jelöléséig. A négyütemű motorokban az olajcseréről évente egyszer tavasszal, ezt követően 30 üzemóránként ajánlott gondoskodni.

Ellenőrizzük a levegőszűrőt. Amennyiben papírbetétes, úgy sűrített levegővel fújjuk át azt. A túlzottan szennyezett légszűrőt cserélni kell. Szivacsos típus esetében mosószeres vízben öblítsük át, majd a szárítást követően kevés olajjal itassuk át a szűrőt, ugyanis csak így tudja a legfinomabb port is átszűrni. Ha nem lehetséges tisztítás, akkor cseréljük ki a légszűrőt. Csak akkor indítsuk be a motort, ha a fenti karbantartási feladatokat elvégeztük. Amennyiben indítás után rendellenes zajt hallunk, állítsuk le a motort, és keressünk fel egy szakszervizt.

Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha időben ellenőriztetjük gépeinket, ugyanis a tavasz kezdetekor a szervizek meglehetősen leterheltek, és csak hosszú határidővel tudják elvégezni a rájuk bízott feladatokat.

További kérdés felmerülése esetén állunk szíves rendelkezésükre a Gyulai Kisgép Center Kft. szakszervizében, melyet a Temesvári út 1/A szám alatt találnak meg.   

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)