Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országos matematikaversenyt nyert Vincze Zoltán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. Gy. HÍREK • 2017. január 12. 16:45
Országos matematikaversenyt nyert Vincze Zoltán
Hírek az Erkel Ferenc gimnáziumból
„A nagy jövő előtt álló tehetséges diák az Erkel gimnáziumban folytatja tanulmányait” – jelent meg a Gyulai Hírlap online felületén 2016. július 27-én. Vincze Zoltán akkor még végzős általános iskolás volt, ma már erkeles matekos, aki első gimnazista eredményeként megnyerte a 2017. január 7-én Budapesten megrendezett, KockaKobak elnevezésű országos matematikaversenyt az egyéni, 9. évfolyamos kategóriában.
____Eredeti-vincze_zoltan_tp.jpg

Vincze Zoltán

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter 

Azt már korábban is tudhatta a város, hogy az egykori implomos Vincze „Zolika” egy matekzseni, hiszen számos trófeával büszkélkedhet, amelyek miatt Gyula városa kétszer is Prima Primissima díjjal ismerte el rendkívüli eredményeit és tehetségét. Ettől a tanévtől már a Gyulai Erkel Ferenc gimnázium 9. b osztályának matematika tagozatát erősíti, ahol a stafétát Gulyás Csaba tanár úrtól átvéve és a matematikai érdeklődést fenntartva Borbola Tímea tanárnő tanította, bátorította és készítette a versenyek szellemiségére minta- és típusfeladatok megoldásával, magasabb szintű matematikai összefüggések megismertetésével.

A Tehetséges Kobakokért Alapítvány által ötödik éve megrendezett verseny országos döntőjét egy helyi forduló előzte meg, amelynek feladatsora speciális felépítésű, feleletfüggő labirintusteszt volt. Zoli élvezettel mesélte, hogy számára ismerős és szeretett feladatsorok voltak a tesztben, hiszen nem először, hanem negyedik alkalommal vett részt a megmérettetésen, ahová a Gyulai Tankerület és az „Erkel Ferenc Gimnázium tehetségeiért” Alapítvány támogatásával és édesapja kíséretében juthatott el.

Immár háromszoros győztesnek mondhatja magát, hiszen idén és tavaly nyert, tavalyelőtt 5. lett, és azelőtt is megnyerte a megmérettetést. Idén 12 magasan kvalifikált versenyzőt utasított maga mögé, ugyanis ennyien jutottak be a döntőbe – régiónként két fő, akik az előzetes feladatmegoldások alapján a legjobbaknak bizonyultak az országból. Vegyes tematikájú és átfogó tudást igénylő versenyről van szó, amelyben megjelenik a klasszikus szöveges feladat és a logika, amelyek Zoli kedvencei, de emellett a kombinatorika, számelmélet, geometria és algebra is. Legtöbbünk számára ezek értelmezése a kínai nyelvvizsga szintjét üti. Nagy szerencsénk van, hogy városunk tehetséges matekos diákjai adták a Kockaéder együttes 50%-át, akiktől a matematika nyelvén világslágereket hallhattunk, és egy életre megtanultuk, hogy: „Mert ha kisebb, mint nagyobb, akkor egyenlő.”

Sok sikert kívánunk a tehetséges diáknak, és javaslom, mindenki hallgasson meg egy remek dalt a matematika csodáiról, hátha kedvet kap a deriváláshoz! (Youtube: Kockaéder – Csak deriválj!)

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)