Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Borongós időben emlékeztek Gyulán az aradi vértanúkra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. október 06. 16:30
Borongós időben emlékeztek Gyulán az aradi vértanúkra
Dr. Ruszin Romulusz: a magyar hadsereget a nép szabadságának eszménye lelkesítette
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire és mártírjaira, az aradi vértanúkra emlékezünk október 6-án. A gyulai honvédtiszti emlékhelynél idén is megtartotta ünnepi megemlékezését a Honvédelmi Minisztérium, Gyula Város Önkormányzata, valamint az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. A megemlékezés 11 órakor kezdődött a díszszakasz bevonulásával és a Himnusz eléneklésével, majd dr. Ruszin Romulusz dandártábornok tartott emlékbeszédet.
____Eredeti-IMG_6691.jpg

Megemlékezés a gyulai honvédtiszti emlékhelynél

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett 

– 1848-ban olyan forradalmi hullám söpört végig Európán, amely alapjaiban változtatta meg a kontinens, de a világ a történelmét is – kezdte dr. Ruszin Romulusz. – A magyar forradalom egyszerre függetlenségi és modernizációs harc is volt. A forradalmárok képesek voltak fegyvert fogni és a semmiből hadsereget felállítani, csak azért, hogy a régi világ ellen az újat, a reménykeltőbbet megvédjék. Azóta tudjuk, hogy az a hadsereg nem egy dinasztia, nem egy vallás, nem egy társadalmi réteg, még csak nem is kizárólag a magyar nemzet kizárólagos hadereje lett, hanem a népszabadság eszménye lelkesítette önkénteseit.

Dr. Ruszin Romulusz

A dandártábornok kifejtette, hogy visszavonulások is egységbe tömörítették a magyar erőket, ahelyett, hogy felbomlasztották volna őket. A tavaszi hadjárat és Buda visszavívása a külföldiek szemében is elismerést, sőt szimpátiát váltott ki. Az egyik legfontosabb kincs azonban a lakosság önzetlen támogatása volt. Debrecen honfiúi tisztelettel és gondoskodással fogadta be az országgyűlést, és ugyanígy tett Gyula is a mintegy másfélezer ide szállított hadifogollyal.

Az emlékbeszéd után Sudár Annamária és a Misztrál együttes adott emlékműsort. A verses és zenés előadás után következett a koszorúk elhelyezése az emlékhelynél. Megemlékezett a Honvédelmi Minisztérium és Gyula Város Önkormányzata, valamint a helyi politikai pártok, egyházközösségek, általános iskolák és gimnáziumok. Az ünnepi megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult az Erkel Ferenc Vegyes Kar tolmácsolásában.

 

____Eredeti-IMG_6887.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)