Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elsöprő sikert aratott Gyulán a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2016. augusztus 11. 11:15
Elsöprő sikert aratott Gyulán a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar
Vásáry Tamás szerint minden idők legjobb ifjúsági világzenekarát állította színpadra
Tavaly a Vigadóban adott elsöprő sikerű koncertet a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, így idén már fokozott várakozással telt meg július 25-én a vár udvarának nézőtere, hogy ismét kiderüljön, milyen produkciót képesek a világ minden tájáról összegyűlt fiatal muzsikusok mindössze egyetlen hét leforgása alatt összeállítani.
____Eredeti-GYHRCSD_004.JPG

a kézfogás kijár minden koncert elején

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A koncertet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának főiskolai docense és művészeti menedzsere, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója, Váradi Judit konferálta fel, akit már évek óta foglalkoztatott az a gondolat, hogy miként lehetne a jövő generációját megszerettetni a komolyzenével. Elhivatott munkájának eredményeként idén már 16. alkalommal szerveztek Debrecenben nyári akadémiát, amelyre a 16 nemzetből érkező fiatal muzsikusok 29 professzor irányításával képezhetik tovább magukat. A zenekari kurzus megszervezését épp tíz évvel ezelőtt, 2006-ban a világhírű zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás vállalta magára, aki a kurzus végén ezúttal már 8. alkalommal turné keretében mutatja meg a nagyközönségnek is egy hetes közös munkájuk eredményét. Gyulán már második alkalommal járnak, a turné 3. állomásaként. Váradi Judit azt is elmondta, hogy budapesti koncertjük ideje épp egybeesett a Nemzetközi Kodály Társaság a világ minden tájáról érkezett elnökeinek ülésével, így akkor este előttük játszottak, Debrecenben pedig élő internetes közvetítés volt koncertjükről.

Ezt követően Vásáry Tamás lépett a pulpitusra, hogy a hetvennégy fiatal muzsikussal a világzenekarban minden eddiginél magasabb színvonalon szólaltassa meg Kodály Zoltán Háry János szvitjét. Vásáry Tamás, aki maga is Kodály növendéke, sőt tanársegédje is volt, a koncert során csodálatos érzékenységgel közvetítette azt a rangot, amelyen egykori mestere ezt a népet kezelte. Ezt érzékeltette az is, hogy a szenvedéllyel, büszkeséggel és tartással átitatott intermezzóba a közönség – teljesen megfeledkezve magáról – beletapsolt.

 

____Eredeti-GYHRCSD_020.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Rövid átállás után a fiatal zongorista tehetség, Berecz Mihály ült a főhelyre került hangszer mellé, hogy játékával Liszt Ferenc Magyar Fantáziájában nyűgözze le a közönséget, amit többszörös visszatapsolás és ráadás játék követett. A betanító karmester, Bolyky Zoltán dinamikus vezényletével bemutatott mű méltán lelkesítette fel a hallgatóságot. A koncert további különlegessége a zenekar koncertmestere, Kusnyer Róbert jelenléte volt, aki tizenhat évvel ezelőtt a debreceni nyári akadémia „alapító hallgatója” volt. Az akkor tizennégy éves fiatal kivételes tehetségének köszönhetően korengedménnyel vehetett részt a mesterkurzusokon, ma pedig már a Drezdai Staatskapelle zenekar hegedűseként játszik.

– Tavaly úgy gondoltam, akkor állt össze a legjobb ifjúsági világzenekar, de az idei az előző évi színvonalat is túlszárnyalja. Az első hegedű és a brácsa sosem volt ilyen erős, a bőgősök pedig annyian vannak, mint eddig még egyszer sem – mondta a karmester.

A szünet után Johannes Brahms 2. szimfóniája már ismét Vásáry Tamás vezényletével ragadta magával a hallgatóságot és az muzsikusokat egyaránt, kiknek örömteli játékukat nem csak hallgatni, de nézni is legalább olyan élvezetes volt. Eközben a nyáresti szellő néhány hegedűs kottáját a el is lebbentette, akik játék közben több-kevesebb sikerrel szedték össze valamennyit, bár egy lap így is a földön maradt.

____Eredeti-GYHRCSD_040.JPG

a mester

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A ráadások sora (Bizet Carmenjének cigánytánca, Brahms delejes V. magyar tánca) már a közönség folyamatos tapsolásával szólt, melyek végén a mester hangsúlyosan meg is ünnepeltette a fiatalokat. A különleges alkalomból színpadra érkező virágkosárból egy szálat azzal a felkiáltással vett ki, hogy „Ez a lányoké!”, és amikor már végérvényesen elhagyta volna az ünneplő tömeget, kifelé menet egy pillanatra mégiscsak megtorpant. A földön heverő kottát ugyanis az igazán alázatos művész nem lépte át.

A megérdemelt sikeres koncert után a világzenekar másnap folytatta útját, mivel 27-én már az olaszországi Erba városába vitték tovább lenyűgöző tudásuk varázsát.  

 

____Eredeti-GYHRCSD_056.JPG

...ahogy a végén is

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)