Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a Gyulai Várszínház 53. évadát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2016. július 05. 17:30
Megnyitották a Gyulai Várszínház 53. évadát
Kónya István: a szezon indulása a város életét felpezsdítő esemény
____Eredeti-GYHRCSD_16.JPG

A várszínház zászlajának felvonása jelezte: megkezdődött az évad

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Rendhagyó módon a premier előtt, a vár előterében, tartották a Gyulai Várszínház idei, 53. idényének megnyitóját. Gedeon József, a várszínház igazgatója Kónya Istvánt, Gyula város alpolgármesterét kérte fel, hogy köszöntse a jelenlévőket és az első előadás vendégeit.

 Kónya István

– Városunk 2008 óta büszkélkedik a Kultúra Magyar Városa címmel. Azt gondolom, hogy nem véletlenül és érdemtelenül. A várszínházat az állandósság jellemzi, ugyanakkor évadról évadra megújulás szükségeltetik ahhoz, hogy a színházi kultúra és művészet állandó változtatásai, az irodalmi művek újraértelmezései a műértő, olykor műkritikus közönség számára megismerhetővé váljanak. A szezon indulása mindenki számára komoly jelentőséggel bíró, a város életét felpezsdítő esemény, amely a gyulai nyár kezdetét jelenti évtizedek óta, hiszen a várszínház generációkon átívelő és generációkat összekötő, a várost alapjaiban meghatározó intézményünk. A következő hat hétben újdonságokat és nagyszerű produkciókat láthat a nagyérdemű, gondolok itt a Csárdáskirálynőre vagy a Made in Hungáriára – mondta Kónya István.

Az alpolgármester elmondta, hogy két évfordulóra is emlékezik az idei évad. Tamás Áron halálának ötvenedik évfordulójára, aki a székelység egyik legnagyobb írója. Hozzá kötődik az évad első bemutatója, Zongota címmel, amely a Zöld ág című népszerű kisregényében az édenkertet jelenti. Az idei Shakespeare-fesztivál már a tizenkettedik, a rendezvénysorozat az angol író halálának négyszázadik évfordulója előtt tiszteleg.

A megnyitó végén Erkel Ferenc Hazám, hazám című áriája csendült fel, közben felvonták a színház zászlaját a vár falára, majd a szokásokhoz híven három ágyúlövés nyitotta az évadot.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)