Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A várszínház és a gyulai turizmus szorosan összekapcsolódik

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2016. június 23. 09:10
A várszínház és a gyulai turizmus szorosan összekapcsolódik
Gedeon József igazgatóval beszélgettünk arról, miként hoznak városunkba újabb vendégeket a színházi előadások
Július elején indul a Gyulai Várszínház 53.évada, és – ahogy arról már a Gyulai Hírlap is beszámolt – ebben az évben is számos érdekességgel találkoznak azok, akik végigböngészik az idei műsorkínálatot. A színházi idény indulásakor a turisták száma is gyarapodik a városban, és hogy miként kapcsolódik a helyi turizmus a Gyulán bemutatott darabokhoz, arról beszélgettünk a Gyulai Várszínház igazgatójával, Gedeon Józseffel.
____Eredeti-gedeon_jozsef_sze.jpg

Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

– A gyulai volt az első várszínház az országban, de már kezdetektől nem csak a helyieknek szólt, hiszen országosan is egy fontos nyári kulturális találkozóhelynek számított – kezdte beszámolóját Gedeon József. – Az intézmény vezetője kiemelte: annak idején, a Gyulai Várfürdő elindulása után még inkább fellendült és egyre több turistával növekedett nézőik száma. 
 
Azt is megtudtuk, hogy a tavalyi évben a várszínház egy felmérést is készített látogatói körében, ahol a vendégek megadott irányítószámaiból kiderült: éppen 50-50%-os a gyulai és nem gyulai látogatók aránya az előadásokon. Gedeon József kiemelte: mindez azt jelenti, hogy jelentős számban akadnak olyan nézők, akik az itteni előadások miatt érkeznek a városba. 
 
– A legfontosabb küldőhelyünk természetesen a Tiszántúl, az adatok azt mutatják, szép számmal érkeznek hozzánk Miskolcról, Debrecenből, Szolnokról és Budapestről is. Utóbbi vendégeink elsősorban a Shakespeare Fesztivál és a világszinten is ismert jazz- és bluesfesztiválok alkalmával érkeznek a városba – tette hozzá a várszínház első embere. 
 
Gedeon József azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy egy másik felmérésen az is kiderült, látogatóik viszonylag sok pénzt hagynak a városban, ami kedvez a helyi vállalkozásoknak, illetve maga a várszínház is jelentős összegeket hagy elsősorban a helyi szállásadók zsebében egy-egy szezon során. 

– A költéseink nagy részét Gyulára fordítjuk, hiszen az előadók számára helyi szállásokat veszünk igénybe, így a fesztiválunk nem csak kulturális értékként van jelen, hanem turisztikai eredményeket is generál – fejtette ki Gedeon József.

A várszínház igazgatója azt is kifejtette: mindezeken túl több turisztikai szereplővel igyekeznek együttműködni. A Tourinform irodával közös reklámkampányokat indítanak, a gasztronómiai területen is akadnak kapcsolódási pontok, hiszen a Shakespeare Fesztivál ideje alatt minden évben reneszánsz korabeli menüvel várja vendégeit a gyulai Patrióta étterem. 
 
Arra a kérdésre, hogy turistaként melyik lenne az a nyári program, amire biztosan Gyulára utazna, Gedeon József többet is említett. – A jazz és blues zene rajongójaként a koncerteket biztosan nem hagynám ki, idén főleg nem, hiszen többek között Al di Meola, a világ egyik legismeretebb gitárosa is hozzánk látogat majd. Én a külföldi színházi produkciókat is nagyon érdekesnek tartom, főképp az olyan egyedülálló előadásokat, amilyennel például egy  japán színház érkezik majd hozzánk – emelte ki. 
 
A színház hosszabb távú terveiről az intézmény vezetője megemlítette: a jövőben is arra törekednek majd, hogy a várban minden évben kiemelkedő színvonalú programokat láthasson a közönség, ám minden esetben a műfaji sokszínűség szempontjait szem előtt tartva tervezik majd meg programjaikat, a nyári kínálatot musicalekkel, táncelőadásokkal színesítve a komolyabb produkciók mellett, annak érdekében, hogy minden korosztály és az összes műfaj kedvelője megtalálja majd kedvenc darabját a Gyulai Várszínházban.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)