Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Népszerű volt Gyulán a Múzeumok Juniálisa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2016. június 03. 17:00
Népszerű volt Gyulán a Múzeumok Juniálisa
Az eseményen a Békés megyei múzeumok kaptak bemutatkozási lehetőséget
Idén a gyulai vár adott otthont a Békés megyei múzeumok hagyományos juniálisának. Az eseményen rendszerint a megye múzeumai és kiállítóhelyei mutatkoznak be, akiknek képviselői a helyszínen kiadványaikkal, érdekes tárgyaikkal, múzeumpedagógiai ajánlataikkal, játékos foglalkozásokkal invitálják intézményeikbe az érdeklődőket.
____Eredeti-IMG_5462.JPG

A rendezvényre iskolai osztályok is szép számban érkeztek 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

A június 3-ai eseményen ezúttal a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a szintén békéscsabai Munkácsy Emlékház, a biharugrai Falumúzeum és Szabó Pál Emlékház, a dévaványai Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény, Orosházáról a Nagy Gyula Területi Múzeum és a Városi Képtár, a szeghalmi Sárréti Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely Múzeum, a Szarvasi Arborétum és Mini Magyarország, a Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza és a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. várta az érdeklődőket.

A rendezvény ideje alatt a vár földszintjére a belépés díjtalan volt, és már a program kezdetén jól látszott, hogy a lehetőséget a családok és turisták mellett az iskolai osztályok is lelkesen igyekeztek kihasználni. A Szarvasi Arborétum és Mini Magyarország standjánál játékos vetélkedőket szerveztek az apróságoknak, és mint megtudtuk, a szervezők célja mindezzel az volt, hogy egyik szórakoztató szolgáltatásukat, a Titkok kertjét népszerűsítsék.

– Aki itt a helyszínen helyesen megold 3 feladatot, a kvíz eredményeivel megfejti az ajándékkofferünk zárkombinációját, így ajándékokat kap. Kulcstartót, tollat és cukorkát hoztunk a gyerekeknek. Szarvason, a helyszínen három helyiségből kell kijutnia minden vállalkozó szellemű résztvevőnek, és a kulcsok megszerzéséhez ott is feladatok megoldásán keresztül vezet az út – részletezte lapunknak dr. Hanyecz Katalin, a szarvasi intézmény vezetője.

A szervezők célkitűzése szerint a rendezvény abban kíván segítséget nyújtani, hogy a részvevők megjeleníthessék, népszerűsíthessék múzeumpedagógiai programjaikat, foglalkozásaikat, a lakóhelyükön látható nevezetességeket, emellett a Gyulán tartózkodó és a várba betérő turistáknak is szolgál hasznos információkkal a közeli kiállítóhelyekről a program. Az ötletgazdák programjaik segítségével középkori hangulatot próbálnak teremteni, így többek között lehetőség nyílt megismerkedni a lúdtollírással, a kódexkészítéssel, és a diákok korabeli ruhákba is beöltözhettek.

A házigazda intézmény a város, a vár és az azzal szemben álló Almásy-kastély 1849-es eseményeit különleges formában is felelevenítette: a program részeként négy honvédtábornok – Aulich Lajos, Damjanich János, Knezic Károly és Poeltenberg Ernő – szablyájának másolatait a kezükbe vehették a látogatók.

A szervezők kommunikációs vezetője, Fábián Tamás lapunknak így nyilatkozott: – Ezzel az eseménnyel, azon túl, hogy Gyula kisebb látogatottságú kiállítóhelyeivel, az Erkel Ferenc Emlékházzal, a Ladics-házzal, a Kohán Képtárral is meg tudjuk ismertetni az itt megforduló turistákat, szeretnénk bemutatni a megye más múzeumait is, valamint azt, hogy érdemes visszatérni a megkedvelt, megszokott gyulai szálláshelyekre, mert sokféle látnivaló van a környéken. A diákok figyelmét arra tudjuk felhívni, hogy nem kell messzire elutazniuk az élményekért. A vár tökéletesen alkalmas helyszín volt minderre, hiszen jelentős a látogatottsága, sok érdeklődőhöz juttathatják el kínálatukat a kisebb kiállítóhelyek is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)