Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán játszik Tom Lumen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2016. május 19. 14:00
Gyulán játszik Tom Lumen
A magyar származású, nemzetközi hírű gitáros május 21-én lép fel a Kultur Caféban
Május 21-én, szombaton első ízben lép színpadra Gyulán Tom Lumen magyar származású, nemzetközi hírű gitáros. Bámulatos koncertjeit élménydús előadásmód, virtuóz gitárjáték és jókedv jellemzi. Egyedülálló produkciója hazánkban és a határokon kívül is egyre népszerűbb. A zenészt közelgő koncertje kapcsán kérdeztük.
____Eredeti-tom_lumen_ihrk.hu.jpg

Tom Lumen 

Forrás: Ihrk.hu

– Mi a legfőbb célod egy koncert alkalmával?

– Mindig a közönséget helyezem előtérbe. Legfontosabb küldetésem, hogy arra a másfél-két órára, amit együtt töltünk, mindenki elengedje az ügyes-bajos dolgait, és feltöltődjön a zene segítségével. A műsor közérthető, mindenki által szerethető dallamokra épül, általában a gyerekektől egészen a nyugdíjas korúakig minden korosztály jól szórakozik a koncerteken. A dalok keletkezési körülményeit, a hozzájuk tartozó kis anekdotákat is meg szoktam ismertetni a közönséggel, így sokkal intimebb viszonyba kerülnek a zenével.

– Mesélnél egy kicsit az általad is képviselt stílusról?

– Ezt a stílust fingerstyle gitárnak nevezik. A szólamok, melyeket általában egy zenekar különböző tagjai játszanak el – mint például az énekdallam, a harmónia, a basszusmenet, a ritmikus kíséret – mind egy időben egy akusztikus gitáron szólalnak meg. Arra törekszem, hogy egy-egy koncert alkalmával a lehető legtöbb arcát mutassam meg a hangszernek, például dobszólót is játszom rajta. Minden dalomhoz kapcsolódik egy történet is, amit a koncerteken meg is osztok a közönséggel. Az előadás során állva játszom egy elektro-akusztikus gitárral, amiben egy mikrofon és egy hangszedő gondoskodik arról, hogy a hallgató a hangszer minden rezdülését érezhesse. Mindenkit a barátomnak tekintek, aki eljön meghallgatni, a dalaim által az életembe nyújtok betekintést, így a koncert végére nemcsak a zenémet, hanem egy kicsit engem is megismerhet a publikum.

– Külföldön is ismerősen cseng a neved az akusztikus gitár szerelmeseinek táborában, merre jártál eddig, mik a terveid?

– A sok-sok hazai koncert mellett Ausztriában, Németországban és Szlovákiában mutatkoztam be. Az idei év különleges a külföldi koncertek szempontjából, hiszen meghívást kaptam a hatalmas presztízsű Tampere Guitar Festivalra Finnországba, illetve Helsinkiben is adok koncertet. Ősszel pedig Londonban, Dublinban, Bécsben és Berlinben léphetek fel. Külön öröm számomra, hogy Londonban egy olyan klubban játszom majd, ahol Jimi Hendrixtől Adele-ig mindenki megfordult a színpadon az utóbbi 50 évben. Nagyon izgalmas időszak ez a számomra.

– Búcsúzóul mit üzensz a gyulai közönségnek?

– Nagyon várom a gyulai koncertet. Akik velünk tartanak, biztosan maradandó élménnyel térnek majd haza. Viszont látásra május 21-én a Kultur Caféban!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)