Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paradicsomi lakóterületen épülhetnek az első csokos házak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2016. február 25. 23:45
A paradicsomi lakóterületen épülhetnek az első csokos házak
A gyulai önkormányzat harminc építési telket alakít ki a területen
A gyulai önkormányzat első lépésként a paradicsomi lakóterület városi tulajdonú részén alakít ki építési telkeket a családi otthonteremtési kedvezményre jogosultaknak – jelentette be a képviselő-testület február 25-ei ülésén dr. Görgényi Ernő polgármester. A tanácskozáson a grémium rábólintott, hogy a beépítetlen terület közművesítésére a város 300 millió forint fejlesztési hitelt vegyen fel ötéves futamidőre.
____Eredeti-GYHRCSD_025.JPG

A gyulai képviselő-testület február 25-i ülése 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A városvezető kifejtette: a település népességmegtartó erejének növelése érdekében harminc, egyenként 600 négyzetméteres telket kínálnak majd kedvezményes áron azoknak a fiataloknak és családosoknak, akik megfelelnek a támogatás feltételéinek.

Dr. Görgényi Ernő

A paradicsomi lakóterületre elsősorban elhelyezkedése és megközelíthetősége miatt esett a választás, emellett az is fontos szempont volt, hogy egyéb beruházásokat is terveznek a helyszínen. Dr. Görgényi Ernő (Fidesz) azt is elmondta: mivel fejlesztési hitelt csak a kormány engedélyével vehetnek fel az önkormányzatok, lényeges volt, hogy a vonatkozó kormányrendeletben meghatározottak szerint még március közepéig benyújtsák kérelmüket.

Az ülésen személyi kérdésben is döntés született: a képviselő-testület mint társtulajdonos javasolta a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. taggyűlésének, hogy március 26-tól öt évre Daróczi Lászlót válassza meg a cég ügyvezetőjének.

Ugyancsak elfogadták a városatyák a Gyulai Termál FC Egyesület 2015-ös tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló beszámolót. A tájékoztatóból kiderül: az utánpótlás-nevelésről is gondoskodó szervezetnek tavaly 8,7 millió forintot biztosított a gyulai önkormányzat.

A grémium hozzájárult, hogy a Mogyoróssy könyvtár pályázatot nyújtson be a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz az 1956 Gyulán: emlékezések című kötet megjelentetésére. A 3,2 millió forintos, önerőt nem igénylő támogatásból 11 gyulai forradalmár: Brejska Károly, Dandé János, Nádházi János, Nátor József, Strifler György, Szántó Lajos, Szántó Mihály, Szántó Sándor, Szikes András, Utassy Tibor és Varga Miklós hangkazettán őrzött visszaemlékezéseiből készülne szöveges átirat hatszáz példányban. Sikeres pályázat esetén 2016 őszén jelenhet meg a forradalom gyulai eseményeit megidéző kötet.

Dr. Görgényi Ernő beszámolt róla: két gyulai is értékes tárgyakat ajánlott fel az önkormányzatnak az Almásy-kastélyban kialakított látogatóközpont berendezéséhez. Mikus Éva, a város kiváló polgára Straums osztrák festő I. Ferenc Józsefet ábrázoló portréját és egy 19. századi, ismeretlen művész által készített asztali órát, míg dr. Deli László nyugalmazott osztályvezető főorvos egy 1873-as, ugyancsak ismeretlen művésztől származó zongorát adott át a városnak. A mecénások ajándékozási szerződés keretében tették hivatalossá felajánlásukat.

Durkó Károly

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) az előterjesztés kapcsán felhívta rá a figyelmet: a Bene-hagyatékban is lehetnek olyan műtárgyak, amelyek a látogatóközpont kiállítási anyagát gazdagíthatják. A főúri kúria bútorait, eszközeit egyébként az önkormányzatnak saját forrásból kell beszereznie.

Az ülésen több olyan napirendi pontot is tárgyaltak a városatyák, amely a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-hez kapcsolódott. A testület felkérte a címzetes főjegyzőt annak megvizsgálására, hogy a kastély kiegészítő munkálatainak, illetve beszerzéseinek finanszírozása az önkormányzat vagy a tulajdonában álló cég megrendelésekor gazdaságosabb-e. Utóbbi esetén a grémium 50 millió forint keretösszeget biztosít a társaságnak.

A tanácskozáson arról is döntés született, hogy az önkormányzat a vagyonkezelésében lévő kastélyt március 1-jétől a működtetésével megbízott cég használatába adja határozatlan időre és a vállalt közfeladat ellátására tekintettel ingyenesen.

Jóváhagyták a képviselők a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kulturális és közművelődési feladatok ellátására vonatkozó, 2018. augusztus 31-ig szóló új keretszerződését, melynek kidolgozása a társaság feladatainak bővülése miatt vált indokolttá.

Bod Tamás

A gyulai képviselő-testület társtulajdonosként hatalmazta fel a polgármestert arra, hogy a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. taggyűlésén támogassa azoknak a tagtelepüléseknek az indítványát, amelyek 5 millió forint összeghatárig tagi kölcsönt nyújtanának a társaságnak működése előfinanszírozására.

Dr. Görgényi Ernő elmondta: az európai uniós források lehívásához szükséges feladatokat ellátó cég működését elsősorban a projektekhez kapcsolódó, elszámolható költségekből kívánják finanszírozni, azonban több település indokoltnak tartja, hogy az előkészítés szakaszában tagi kölcsön formájában előfinanszírozást biztosítson. Hozzátette: az első pályázati források várhatóan már az év közepén megérkeznek a településekhez, ezért a gyulai önkormányzat nem él ezzel a lehetőséggel.

Bod Tamás (Együtt, MSZP) a téma kapcsán egy levélből idézett, amelyet január végén Békés megye 28 településének polgármestere juttatott el Zalai Mihálynak, a megyei közgyűlés elnökének. A településvezetők azt kifogásolták, hogy a pályázatok elbírálásakor olyan értékelési szempontrendszert alkalmaznak, amely tisztességtelen előnyhöz juttatja a sarkadi és a mezőkovácsházi járást.

Kónya István

A polgármester válaszában kifejtette, a területfejlesztési bizottság által kidolgozott pontozási rendszer valóban hátrányosan érinti a megye kétharmadát. Mint fogalmazott, egyetértenek azzal, hogy a leszakadó járásokat kiemelten kell támogatni, azt azonban elfogadhatatlannak tartják, hogy a többi járásnak nem biztosítanak egyenlő esélyeket a pályázatok elbírálásánál.

Kónya István (Fidesz) hangsúlyozta: javaslatára az értékelési rendszer összeállítása a megyei közgyűlés hatásköre lesz, és nem az ötfős területfejlesztési bizottságé. Az alpolgármester azt is elmondta: Gyula esetében jelenleg tíz pályázat előkészítése van folyamatban.

Bod Tamás az ügy kapcsán arról is beszélt, hogy az Együtt politikusai bejelentést tettek az Európai Csalás Elleni Hivatalnál, mivel véleményük szerint nem fér össze az európai uniós szabályozással, hogy a megyei önkormányzat egyszerre tölti be a kedvezményezett és a döntnök szerepét.

Dr. Görgényi Ernő aláhúzta: a döntéseket nem Zalai Mihály, hanem az Irányító Hatóság elnöke hozza meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)