Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elfogadta az idei költségvetést a gyulai képviselő-testület

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2016. január 30. 15:30
Elfogadta az idei költségvetést a gyulai képviselő-testület
Az ülésen bejelentették: a városvezetés építési telekkel segítene a csokot igénybe vevőknek
Megszavazta a város idei évi költségvetéséről szóló rendelettervezetet a gyulai képviselő-testület január 28-ai ülésén. A büdzsé 5 milliárd 383 millió forint kiadással, ugyanennyi bevétellel és 150 millió forintos tartalékkal számol. Dr. Görgényi Ernő polgármester a napirend tárgyalásakor arról számolt be, hogy a magyarországi járások közül a Gyulai fejlődött a legtöbbet 2012 és 2014 között. A tanácskozáson az is elhangzott: kidolgozás alatt áll az a program, amellyel az önkormányzat a csokot igénybe vevőket segítené.
____Eredeti-GYHRCSD_012.JPG

A gyulai képviselő-testület január 28-ai ülése a városháza dísztermében 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Dr. Görgényi Ernő (Fidesz) stabilnak nevezte a város idei költségvetését. Mint azt elmondta, a büdzsé tervezésekor arra törekedtek, hogy az állami normatívát ne kelljen kiegészíteniük az önkormányzat saját bevételeivel. Kiemelte továbbá, hogy idén 124 millió forinttal többet adott az állam a kötelező feladatok ellátására.

Dr. Görgényi Ernő

A megemelt helyi adókból befolyó összeget elsősorban a körzetekre költik, 2016-ban 30 millió forinttal emelik meg a városrészek fejlesztésére fordítható karbantartási alapot – fejtette ki az ülést levezető városvezető, hozzátéve, hogy az adóbevételekből az önkormányzat kiegészítő támogatást biztosít a gyulai óvodáknak.

A polgármester úgy fogalmazott: a dologi kiadások esetében továbbra is a takarékosság elvét érvényesítik. Megjegyezte továbbá, hogy intézményfelújításra 110 millió forintot költenek idén.

Dr. Görgényi Ernő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének legfrissebb adatairól beszámolva hangsúlyozta: a magyarországi járások közül a Gyulai fejlődött a legtöbbet 2012 és 2014 között. A járások fejlettségét vizsgáló kutatásból az is kiderül, a Gyulai és a Békéscsabai járás egyaránt a rangsor közepén helyezkedik el azonos pontszámmal.  

A városvezető kitért rá, hogy 2014-ben a vándorlási különbözet pozitív volt Gyulán, vagyis többen költöztek a fürdővárosba, mint ahányan elköltöztek onnan. Dr. Görgényi Ernő a tanácskozáson azt is elmondta: folyamatban van annak kidolgozása, hogy a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódva milyen formában és mekkora összegért tudnának önkormányzati tulajdonú építési telkeket felajánlani a gyulai családoknak.

A polgármester Bod Tamás (Együtt, MSZP) kérdésére azt is elmondta: a városvezetés továbbra is azt javasolja, hogy a gyermekosztály állami tulajdonú épületében, annak kiürítése után, alakítsanak ki fecskelakásokat a fiatalok számára.

Bod Tamás

Az ülésen módosították a képviselő-testület által adományozható elismerésekről szóló rendeletet. A most hatályba lépő szabályozás értelmében a Gyulai Város Szolgálatáért elismerést ezután az állami és egyházi fenntartású intézmények, közigazgatási szervek alkalmazottainak is odaítélheti a grémium. A változtatást az indokolta, hogy a közigazgatás és az oktatás átalakítása következtében több önkormányzati intézmény is állami fenntartásba került. Az ott dolgozók továbbra is a városért munkálkodnak – fogalmazott dr. Görgényi Ernő.

A képviselők ugyancsak módosították a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt.-vel fennálló személyszállítási közszolgáltatási szerződést, kiderült ugyanis, hogy a helyi autóbuszjáratok működtetése 5 millió forinttal kevesebbe került az előre tervezettnél. Ennek megfelelően az önkormányzati ellentételezés összegét 38 millió 800 ezer forintról 33 millió 660 ezer forintra csökkentettek, melyből az állami támogatás 2 millió 756 ezer forint.

Szalai György (Gyulai Városbarátok Köre) kérdésére dr. Görgényi Ernő elmondta: a költségcsökkenés nem járt együtt a járatmegszüntetéssel, épp ellenkezőleg, az 5. számú autóbusz vonalát, az ott lakók kérésére, meghosszabbították.

Elfogadta a grémium a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. szervezeti és működési szabályzatát. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a városatyák tavaly ősszel döntöttek a társaság átszervezéséről, illetve a két ügyvezetős modell bevezetéséről. 

Szalai György

A képviselő-testület öt évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Bora Ital-nagykereskedelmi Kft.-vel, amely megvásárolta a Gyulai Pálinkafesztivál rendezési jogát a korábbi szervezőtől, Lovász Sándortól. A város minden évben legalább négymillió forinttal támogatja a rendezvényt, és ingyen bocsátja a cég rendelkezésre a vár előtti területet.

A pálinkaversenyt a tervek szerint idén is megszervezik, ám azon a kereskedelmi főzdék nem indulhatnak el, és külön kategóriát alakítanak ki a bérfőzdék által, illetve az otthon, saját fogyasztásra főzött pálinkáknak.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a cég, mint a város egyik legjelentősebb turisztikai rendezvényének szervezője, a helyi TDM-szervezet tagjává kíván válni, ezért üzletrészt vásárol a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.-ben.

A grémium döntése értelmében 2016. február 1-jétől megváltoznak a mezőgazdasági hasznosítású önkormányzati területek bérbeadásának éves díjai. A 10 ezer négyzetméter alatti veteményes és szántó esetében, illetve egyéb kategóriában az éves földhasználati, haszonbérleti és bérleti díj négyzetméterenként 4 forint, ha Dénesmajorban fekszik a terület, négyzetméterenként 3 forint, de legkevesebb 2500 forint. A 10 ezer négyzetméter alatti legelő, gyep és rét évente 2 forintért, de legkevesebb 2500 forint bérelhető négyzetméterenként. A 10 ezer négyzetméter feletti szántó esetén a díjtétel 6 forint, míg 10 ezer négyzetméter feletti legelő, gyep és rét esetében 3 forint négyzetméterenként. A díjakat áfa is terheli. A korábban nem hasznosított területekre az első évben 50 százalék díjfizetési kedvezményt biztosít az önkormányzat.

A képviselő-testület hozzájárult annak a háromoldalú megállapodásnak a megszüntetéséhez, amelyet a város 2015 júniusában kötött a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft.-vel és a Hőforrás Üdülőszövetkezettel a Rábai Miklós utcában található parkolóhelyek használatáról. Mint kiderült, a vonatkozó törvény szerint a területen magáncég nem láthat el közszolgáltatási feladatot.

A tanácskozáson a grémium módosította az ösztöndíjrendeletet: ezentúl azok a nem Gyulán lakó középiskolás diákok is pályázhatnak a Bay Zoltán-ösztöndíjra, akik nem kollégisták, hanem bejárósok.

A testület rábólintott a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. pályázatára, melyhez a cégnek előfinanszírozásként 11 millió 470 ezer forintot kell biztosítania. Az önerőt a tavaly képzett céltartalékából és idei évi költségvetéséből biztosítja a társaság. Dr. Görgényi Ernő elmondta: a cég 65 millió forint támogatást nyerhet el a projektre, mellyel tovább fejlesztenék a Gyulai TDM szervezetet. A megvalósításra 18 hónap állna rendelkezésre, emellett a társaságnak ötéves fenntartási kötelezettséget is vállalnia kell.

A tanácskozáson a HÉSZ legutóbbi módosításai kapcsán is döntést hoztak a városatyák. Azokban az ügyekben, amelyekre a változtatások révén kedvezőbb szabályok vonatkoznak, az ügyfelek kérhetik, hogy a módosított rendelet alapján járjanak el.

Balogh Lajos

Változott a térítési díjtételek és a belépési hozzájárulás mértékének megállapításáról szóló rendelet a Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményénél, a fürdővárosban élőket két módosítás érinti.

Az állami támogatás csökkenése miatt ezentúl az ellátottaknak is hozzá kell járulniuk a költségekhez: a térítési díj személyi gondozásnál óránként 200 forint, szociális segítésnél óránként 350 forint. Emellett jelentősen, 22 százalékkal csökkentek a szociális étkezés térítési díjai, március 1-jétől naponta 430 forintba kerül az ebéd az időseknek.

Balogh Lajos (Fidesz) az előterjesztés kapcsán arra volt kíváncsi, megfelelő-e az olcsóbb étel minősége. Alt Norbert (Fidesz) alpolgármester elmondta: az új beszállító miatt eddig nem érkezett hozzájuk panasz.

A grémium döntése értelmében a 3. számú felnőttháziorvosi körzetben a nemrég elhunyt dr. Petróczky István helyett legfeljebb egy éven át dr. Horváth Imre látja el a háziorvosi teendőket.

Az ülésen személyi kérdésben is döntés született: a képviselők rábólintottak, hogy a tagságáról lemondó Szabó Ferenc helyére a Jobbik Csengeri Lajost delegálja az oktatási és kulturális bizottságba.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)