Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Német nemzetiségi oktatás indul a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2015. november 13. 13:00
Német nemzetiségi oktatás indul a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban
A diákok egy hatodik, népismeretórát is kapnak a heti öt nyelvóra mellé
Közös sajtótájékoztatót tartott dr. Görgényi Ernő polgármester, Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat vezetői és Szűcs Levente iskolaigazgató november 13-án délelőtt. Az Erkel Ferenc Gimnáziumban megrendezett eseményen tájékoztattak arról, hogy az intézményben a jövő évtől német nemzetiségi oktatás indul.
IMG_9006.JPG

sajtótájékoztató az erkel ferenc gimnáziumban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Az eseményen dr. Görgényi Ernő polgármester jelentette be, hogy az erkeles diákok számára a következő tanévtől egy új lehetőség adódik. – Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata vetette fel a német nemzetiségi oktatás lehetőségét, és a tankerület vezetője, valamint az intézmény igazgatója is támogatását biztosította a kezdeményezés számára. A feltételek már minden tekintetben rendelkezésre állnak a pedagógusoktól a jogszabályi feltételekig, most már csak a jelentkezők számán múlik, hogy beindul-e a német nemzetiségi oktatás – fejtette ki a polgármester.

A gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke, Mittag Mónika hozzáfűzte, hogy nagyon régóta keresik meg őket szülők, nagyszülők és németvárosiak, akik szeretnék, ha a gyermekek óvodában elkezdett, általános iskolában is tartó német nemzetiségi nevelése a középiskolában is folytatódna. – Épp ez az érdeklődés vett rá minket arra, hogy elérjük:  a német nyelvtanítás mellett a nemzetiségi kultúra oktatásának lehetősége is biztosítva legyen a helyi diákok számára – tette hozzá Mittag Mónika.

Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató kiemelte: örömmel támogatnak minden olyan kezdeményezést, ami a gyulai oktatás színvonalát emeli. Szűcs Levente iskolaigazgató a 2016-ban induló nemzetiségi oktatás gyakorlatát részletezte.

– Talán a legfontosabb ezzel kapcsolatban, hogy a hozzánk emelt német szakra jelentkezőknek ezek után nem kell lemondania a továbbtanulásukat segítő, egyéb emelt szintű tantárgyról sem. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy aki például jogász szeretne lenni, választhatja az emelt történelmet, hozzá az emelt németet is. Így a negyedik osztály végére emelt szintű érettségit tehet történelemből, és akár felsőfokon beszélhet németül, ami szintén pluszpontokat jelent majd a felvételin.

A nemzetiségi oktatást választó diákok a heti öt nyelvórájuk mellé 2016 szeptemberétől egy népismeretórát is kapnak. Az emelt német szakra az iskola az egész megyéből várja a most végző nyolcadikosokat, a jelentkezés feltétele az alapszintű német nyelvtudás.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)