Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több millió forint értékű felújítási munkálatokat végeznek a gyulai várban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. október 06. 10:00
Több millió forint értékű felújítási munkálatokat végeznek a gyulai várban
A burkolat után a gyilokjáró és a tetőszerkezet egy része is megújul ősszel
Mintegy 12 millió forintot költ a várra a gyulai önkormányzat – közölte a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Kónya István alpolgármester. A várudvar burkolatcseréje napokon belül elkészül, a gyilokjárót és a tetőszerkezetet érintő munkálatok pedig várhatóan október végéig fejeződnek be.
____Eredeti-DSCN9721[1].jpg

Kónya István a szükséges munkálatokat sorolja a várudvaron

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Kónya István hangsúlyozta: a várudvar mészkőburkolata nem bizonyult időtállónak, tíz év alatt teljesen tönkrement, és balesetveszélyessé vált. Mint ismeretes, a fürdőváros képviselő-testülete májusban döntött arról, hogy megállapodást köt a korábbi kivitelezővel, és négy millió forinttal hozzájárul a helyreállítás költségeihez.

Az alpolgármester elmondta: az erődítmény belső udvarát öt centiméter vastag andezitkövekkel fedték le. Az új burkolatot bazalt zúzalékkal fugázták ki, alá pedig geotextíliát és talajcsöveket raktak le, hogy megfelelő módon el tudják vezetni a csapadékvizet.

Emellett az épület állagmegóvása érdekében meghosszabbítják a kápolna tetőszerkezetét, és felújítják a gyilokjáró peremét. A vár tetején további munkálatokat is végeznek: kicserélik a fakorlátokat, és kijavítják a lapburkolatot.  

Kónya István hozzátette: a látogatók kényelme és a balesetek megelőzése érdekében a pénztártól a lovagteremig tartó szakasz felett szintén meghosszabbítják a tetőszerkezetet. A beruházásokat saját forrásból, a költségvetésben erre a célra elkülönített összegből finanszírozza a gyulai önkormányzat.

Az alpolgármester arról is beszámolt: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 12,2 millió forintból újítja fel az erődítményt övező derékvárat. Mint kifejtette, a beruházásra azért van szükség, mert a fal több helyen is hiányos. A munkálatok várhatóan jövő tavasszal kezdődnek el.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)