Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Halmos Béla emléke előtt tisztelegtek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. augusztus 22. 18:30
Halmos Béla emléke előtt tisztelegtek Gyulán
Dr. Görgényi Ernő: a népzenész nemcsak a magyar, hanem az egyetemes kultúra történetébe is beírta a nevét
Halmos Bélára emlékeztek barátai és tisztelői augusztus 22-én egykori, Ecsedi utcai otthonánál. A Széchenyi-díjas népzenekutató, muzsikus tiszteletére állított emléktáblánál Patyi Zoltán és dr. Görgényi Ernő polgármester mondott beszédet.
____Eredeti-DSCN2484[2].jpg

patyi Zoltán az ecsedi utcai családi ház előtt emlékezett halmos bélára

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Patyi Zoltán, a népzenész egykori kollégája és barátja felidézte: Halmos Béla szerette az életet, a zenét, a gyűjtőmunkát, a mulatást és a mulattatást. Mint mondta, a népzenész igazi társasági ember volt, soha nem gondolkodott előre, hanem megélte az életet. Patyi Zoltán beszédében arra is kitért: korosztályából többen Halmos Béla hatására kezdtek el zenével és tánccal foglalkozni.

Dr. Görgényi Ernő kiemelte: Halmos Béla különösen sokat tett a népművészet ügyéért. – Ezzel nemcsak a magyar, hanem az egyetemes kultúra történetébe is beírta a nevét – tette hozzá. A városvezető emlékeztetett rá: az Ecsedi utcai ház falára kihelyezett emléktáblát azzal a céllal avatták fel tavaly, hogy minden évben méltóképp emlékezhessenek meg a táncházmozgalom egyik alapítójáról, Gyula díszpolgáráról a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválján.

Az esemény végén Patyi Zoltán és Pribojszki Ferenc zenével tisztelgett a két évvel ezelőtt elhunyt muzsikus előtt, majd az emlékezők koszorúkat és virágokat helyeztek el a családi háznál, ahol Halmos Béla 1948-tól 1965-ig élt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)