Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Amerika támad

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2015. július 19. 07:00
Amerika támad
Kedves lakóhelyünket is ellepték az amerikai lepkekabócák a padlástól a pincéig
____Eredeti-amcsika.jpg

képünk illusztráció

Montázs: M-P. J.

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! 

Kedves lakóhelyünket is ellepték az amerikai lepkekabócák a padlástól a pincéig, azaz a díszfákon, díszcserjéken, a haszonnövényeken is megtalálhatóak válogatás nélkül. Most van a rajzási idejük. A kifejlett lepkekabócák akár az egy cm-es hosszúságot is elérik. Közeledésre elpattannak, de repülni is tudnak. Fehéres- viaszos bevonatot képeznek a zöld hajtásokon, így könnyű őket felfedezni. Tavasszal kelnek ki az áttelelő petékből, majd gyorsan szaporodva szinte mindenhol ott vannak.

A jelenlétük viszont csökkenti a levéltetvek előfordulását. Csöbörből vödörbe! A szívogatásuk nyomán hasonlóan a levéltetvekéhez mézharmat jelenik meg a leveleken. Messziről szemlélve akár gyapjas- tetveknek is nézhetjük őket, de sajnos ezek nem azok. Viaszos bevonatuk igen jól megvédi őket, és ami nagyon érdekes, nincs a madárvilágunkban olyan fajta, amely szívesen falatozna belőlük. Remélhetőleg a rovarvilágban valaki rájuk fanyalodik, mert mindent azért nem lehet lepermetezni.

A kertünkben azért meg kell őket tizedelni! A Mospilan, Actara, Spilan és a Carate megfelelően gyéríti őket, de feltétlen tegyünk az oldatba kicsit több nedvesítőszert, hogy a viaszos réteget feloldjuk a támadókról. Pár nap múlva ismételjük meg a kezelést, ha lehet, más hatóanyaggal. Tanácsos a kezelést sötétedés előtt végre hajtani, mert akkor már nem olyan mozgékonyak a kártevők.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)