Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Békés Megyei Néptáncgála az év legsikeresebb koreográfiáit keltette életre a gyulai tószínpadon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2015. június 29. 07:00
A Békés Megyei Néptáncgála az év legsikeresebb koreográfiáit keltette életre a gyulai tószínpadon
A XVI. Körös-völgyi Sokadalom második estéjén a megye legkiválóbb felnőtt néptáncegyüttesei mutatkoztak be
____Eredeti-GYHRCSD_0124.JPG

A Harruckern Táncegyüttes

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mintegy 250 tánccipő kopogásától zengett a gyulai tószínpad június 27-én, a XVI. Körös-völgyi Sokadalom keretében megrendezett Békés Megyei Néptáncgálán. A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület által életre hívott programon a megye legkiválóbb felnőtt néptáncegyütteseinek tapsolhattunk, akik egy fergeteges estével ajándékozták meg közönségüket.

Savolt Zoltán, az egyesület elnökségi tagja, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának módszertani referense lapunknak elmondta, a Békés Megyei Néptáncgála a sokadalommal együtt született meg. 

- Amióta sokadalom van, azóta Békés Megyei Néptáncgála is van, aminek a legfőbb célja a néptánckultúra népszerűsítése. Ez az a fórum, ahol a megyében működő felnőtt együttesek bemutatkozási lehetőséget kapnak, és az elmúlt év legsikeresebb koreográfiáit viszik színpadra. Ez egy olyan hagyomány, amit a gyulai és a megyei lakosok évről évre várnak – fejtette ki Savolt Zoltán.

A szervező hozzátette, a gála egyik állandó fellépője, a megyei néptáncvilág üde színfoltját jelentő Balkán Táncegyüttes idén sajnos nem tudott részt venni a programon, ám még így is kilenc csapat műsora gazdagította az estét.

Az előadás során a Suttyomba zenekar húzta a talpalávalót. Muzsikájuk hallatán a táncoslábú leányok és legények hamisítatlan örömtáncot lejtettek a deszkákon.

____Eredeti-GYHRCSD_0019.JPG

Az eleki hagyományőrzők középen a 80 éves Szabó Péter bácsival

A programot a békési Belencéres Néptáncegyüttes nyitotta meg, melynek tagjai Csipei Judit és Mahovics Tamás Szeghalmi regrutabál című koreográfiáját mutatták be. Másodikként az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyesület előadásában eleki zsok került porondra. A csapat vezetője, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett Szabó Péter május 10-én ünnepelte 80. születésnapját. E jeles alkalomból a szervező egyesület ajándékkal lepte meg a szépkorú táncost.

Az elekiek után a Tessedik Táncegyüttes következett, akik a Szarvasi Alkotó Közösség Moldvai urálás című produkcióját hozták el Gyulára, majd a békéscsabai Tabán Néptáncegyüttes Farkas Ágnes, Farkas Tamás és Móricz Bence koreográfiáját keltette életre.

A Körösmenti Táncegyüttes Csudabala csoportjától a Kiszely Erika és Weigertné Gubucz Edit által színpadra álmodott Csókalányok című műsort láthatta a közönség, majd a Tabán Néptáncegyüttes következett, melynek tagjai a Farkas Tamás által rendezett Aradi 13-ak című előadás egy részletét mutatták be.

Ifj. Mlinár Pál, Falusi László, Lenkefi Zoltán és Mlinár Péter Umblatu cu Turca elnevezésű koreográfiáját a Balassi Táncegyüttes járta el. A szintén a megyeszékhelyről érkező Csaba Táncegyüttes magyarpalatkai táncokkal kedveskedett a nagyérdeműnek, melyet Szarka Zsolt és Szarka Gera Sára tanítottak be.

Utolsóelőttiként a Berény Táncegyüttest köszönthettük a színpadon, mely Baracsi Gergő és Szugyiczki Julietta Együtt… elnevezésű koreográfiájával nyűgözte le a nézősereget. A gálát a Horváth Péter által felkészített gyulai Harruckern Táncegyüttes műsora zárta, melynek tagjai jobbágytelki táncokkal koronázták az estét.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)