Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Egészségklub találkozóján kiderült, a legfőbb érgyógyszer a mozgás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. június 25. 20:30
A Gyulai Egészségklub találkozóján kiderült, a legfőbb érgyógyszer a mozgás
Dr. Rokszin Tibor érsebész főorvos szerint az élelmiszeripari termékek helyett igazi táplálékot kellene fogyasztanunk
____Eredeti-IMG_9791.JPG

A gyulai Egészségklub találkozóján

Fotó: Gyulai Hírlap – Fekete Cintia

Az érbetegségekről és azok kezeléséről tájékozódhattak a Gyulai Egészségklub legutóbbi találkozójának résztvevői június 25-én, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. Az előadás az érrendszeri megbetegedések megelőzését illetően jónéhány hasznos tanáccsal szolgált a hallgatóság számára.

A klub vendégelőadója ezúttal dr. Rokszin Tibor, a gyulai érsebészet osztályvezető főorvosa volt, aki szerint a legfontosabb érgyógyszer a mozgás.

____Eredeti-IMG_9799.JPG

Dr. Rokszin Tibor: A legfontosabb érgyógyszer a mozgás

- A verőerek leggyakrabban az alsó végtagjainkon betegszenek meg. Minél többet állunk egy helyben, annál rosszabbat teszünk a vénáinknak. A lábszárizomzatot ezért perifériás szívnek is szoktuk hívni, hiszen a járás, a mozgás segít abban, hogy a véroszlop visszafelé, a szív irányába haladjon. Ügyelni kell arra, hogyha valaki álló munkát végez, akkor is mozgassa a lábait, hogy felgyorsuljon a vénás keringés – hangzott el az előadáson.

Dr. Rokszin Tibor lapunknak elmondta, az érbetegség számos betegség alapja. Ha rossz a keringés, a sejtek ellátása, akkor a szervek és a szervezet is rosszul fog működni.

- Az érbetegség gyakorlatilag egy végstádium. Ezeknek a betegségeknek az egyik oka az, hogy az emberek manapság nagyon feszültek, stresszben élnek, ami beindít egy oxidációs folyamatot és ez gyulladásokat vált ki. Emellett az emberek többsége rosszul táplálkozik, keveset alszik, vagy esetleg túl sokat és nem igen sportol. Ez mind a szervezet amortizációjához vezet – fejtette ki a főorvos.

Mint kiemelte, az érbetegség szinte népbetegséggé vált. Felmérések szerint a verőérbetegségek a népesség 7 százalékát érintik, ami Békés megye esetében mintegy 28-30 ezer embert jelent. A visszérbetegség szintén gyakori, és a kor előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel alakul ki, így például a felnőtt lakosság mintegy 30 százaléka szenved ettől.

- A visszérbetegség megelőzésére biztos módszer nincs. Ennek genetikai háttere is van, hiszen a kötőszövet minőségét őseinktől örököljük. Azt lehet tenni, hogy mozgunk, nem hízunk el és megfelelően táplálkozunk. A hormonális folyamatok révén a hölgyek körében talán még gyakoribb ez, főként a terhességi hormonok miatt – tette hozzá dr. Rokszin Tibor.

A főorvos lapunknak elmondta, az érbetegségek megelőzésében a megfelelő táplálkozás igen fontos szerepet játszik. Dr. RokszinTibor úgy fogalmazott, a legnagyobb probléma az, hogy az emberek többnyire nem táplálékot, hanem feldolgozott, túl sok ízfokozót és mesterséges anyagot tartalmazó, élelmiszeripari termékeket fogyasztanak. A főorvos szerint legtöbben csak az árucikk kinézete, íze és illata alapján választanak, de kevesen olvassák el, hogy mit tartalmaz az adott produktum, pedig – mint hangsúlyozta - ma már a kenyérről sem lehet biztosan megmondani, hogy miből is készült.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)