Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Békés megyében minden tizenkettedik újszülött koraszülöttként érkezik a világra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. június 07. 10:00
Békés megyében minden tizenkettedik újszülött koraszülöttként érkezik a világra
A családbarát koraszülött ellátásról is szó esett az V. Békés Megyei Koraszülött Napon Gyulán
____Eredeti-IMG_8650.JPG

az V. Békés Megyei Koraszülött Napon

Fotó: Gyulai Hírlap – Fekete Cintia

Nagyszabású eseményt rendezett a koraszülöttek és családjaik tiszteletére a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Csecsemő és Gyermekosztálya június 6-án a Vigadó rendezvényközpontban. Az V. Békés Megyei Koraszülött Napon érdekes előadások, rizikófaktorszűrés és más színes programok várták a vendégeket, mialatt a gyermekek mindenféle jóval tölthették el az időt.

A Gyulai Hírlapnak dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed gyermekgyógyász, neonatológus főorvos elmondta, a rendezvény lényege, hogy a résztvevők tapasztalatot cserélhessenek egymással, és bátoríthassák sorstársaikat. Mint hangsúlyozta, a lényeg, hogy egy nagy családként működjenek együtt, és ne csak a kórházban, hanem egy kötetlenebb összejövetelen is megoszthassák egymással gondolataikat. A főorvos hozzátette, ez a nap a koraszülöttség rizikóira is rávilágít, és azt is megmutatja, hogy hogyan kell foglalkozni a koraszülött csecsemőkkel.

____Eredeti-IMG_8635.JPG

Dr. Sipos Péter: Sokan tévesen azt gondolják, hogy a koraszülöttek nem tudják behozni az időre született babákat

Dr. Sipos Péter osztályvezető főorvos köszöntőjében úgy fogalmazott: „Ez lenne az igazi közös ünnep a szülészettel, hiszen a koraszülöttség visszaszorításához közös összefogásra lenne szükség.” A főorvos arról is beszélt, hogy a koraszülés gyakorisága Magyarországon 8-9 százalék körül van, Békés megyében pedig 8,4 százalék, azaz minden tizenkettedik újszülött koraszülöttként érkezik a világra. Ez megyei viszonylatban évente 250 koraszülöttet jelent.

- Sokan tévesen azt gondolják, hogy a koraszülöttek nem tudják behozni az időre született babákat tehetségben, életrevalóságban. A szülők biztatására minden évben fel szoktam sorolni, hogy milyen sok neves személyiség látta meg idő előtt a napvilágot és vált mégis elismert tudóssá, művésszé, vagy politikussá. Ide tartozik Kepler, Napóleon, Renoir, Charles Darwin, Victor Hugo, Einstein, Roosevelt, Marilyn Monroe és Stevie Wonder is – jegyezte meg dr. Sipos Péter.

Az osztályvezető főorvos kiemelte, Magyarországon jelenleg a 24. terhességi hét, avagy 500 grammos születési súly az életképesség határa, bár a világ legkisebb súllyal született gyermeke, Amilla Sonja Taylor 22. hétre, 240 grammal jött a világra az Egyesült Államokban, és jó esélye van arra, hogy egészséges gyermekké cseperedjen.

A gyermekhalandóság kapcsán dr. Sipos Péter elmondta, húsz évvel ezelőtt a csecsemőhalottak száma évente meghaladta a száz főt Békés megyében, ám mára ez a szám öt alá csökkent.

____Eredeti-IMG_8664.JPG

Alt Norbert: Békés megye és Gyula számára minden egyes megmentett élet fontos

Gyula város alpolgármestere, Alt Norbert a város egész lakossága nevében kifejezte köszönetét a gyermekosztály dolgozóinak munkáért, valamint azért, hogy ezúttal is egy tartalmas és hasznos szabadidős programot hoztak tető alá.

- Talán ez a mentalitás vezetett oda, hogy a városi központi gyermekügyeletet is a gyermekosztály kezelésére bíztuk. Munkájuk eredményességét az is bizonyítja, hogy tavaly a város közössége városi kitüntetéssel díjazta az osztály kollektíváját – fejtette ki Alt Norbert, majd hozzátette: Békés megye és Gyula számára minden egyes megmentett élet fontos, hiszen talán ez az a megye az országban, melynek népességszáma a legnagyobb mértékben csökken.

Dr. Kövesdi József mb. főigazgató a gyulai klinika előtt álló feladatokról tett említést, hiszen folyamatban lévő pályázatuknak köszönhetően a gyermekosztály hamarosan beköltözhet a kórház területére. A főigazgató bízik abban, hogy mindez kiküszöböli majd a koraszülött osztály és a szülészet közti öt kilométeres távolság szülte gondokat.

- A tavalyi évben sikeresen befejeztünk egy olyan pályázatot, amely kapcsán a koraszülött osztály modern berendezésekkel lett felszerelve, ezeknek az új helyre való áttelepítésével már valóban európai színvonalon folyhat majd a gyermekek ellátása – mondta dr. Kövesdi József.

Dr. Nádor Csaba osztályvezető főorvos, a Honvéd Kórház PIC-részlegének vezetője A baba a „főnök” címmel tartott előadást, melyben a baba és családbarát koraszülött intenzív osztályokról, a kengurumódszerről, a ringatásról, a zeneterápiáról, valamint a koraszülöttek kórházi ellátásáról is mesélt.

A Vésztői Mazsorett Együttes produkciója után Ferencvári Netta állt a közönség elé, akinek idő előtt, 900 grammal jött világra gyermeke, Kovács Kolos. A családanya ezzel kapcsolatos tapasztalatait osztott meg a jelenlévőkkel. Elmondta, milyen fejlődésen ment keresztül kisbabája, s hogy milyen érzés volt attól rettegni, hogy elveszíthetik a picúrt.

A szívszorító pillanatokat nem sokkal később gyermeki kacajok váltottak fel, amikor is Baracsi István, ismertebb nevén Pepe Manó bőröndből szökkent zenékkel szórakoztatta a csemetéket.

A nap folyamán rizikófaktorszűréseket is igénybe vehettek a látogatók, a gyermekeket pedig arcfestés, ugrálóvár és kézműveskedés várta.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)