A nagyobb sonkákat általában darabokban értékesítik a termelők
Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő
Húsvét közeledtével egyre többen keresik a füstölt húsárukat a gyulai piacon. Ottjártunkkor volt olyan stand, ahol sorban álltak a vevők, és olyan elárusítóhely is akadt, ahol már hetekkel ezelőtt elkelt az eladásra szánt parasztsonka.
A termelők tapasztalatai azt mutatják, a vásárlók többsége a kisebb, 4-5 kilós darabokat keresi, így a nagyobb sonkákat általában félbevágva értékesítik. Az árusok érdeklődésünkre elmondták, a vágósertés alacsony termelői ára miatt idén valamivel nagyobb a kínálat, mint tavaly.
Ehhez igazodva nem emelkedtek az árak, a füstölt parasztsonka kilóját 1700–2400 forintért kínálták, míg a csülök kilója 1200–1300 forintba, a kötözött sonkáé 1900 forintba került. A füstölt parasztlapocka kilóját 1500, a füstölt és kötözött tarjáét 2200 forintért árulták.