Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hamisítatlan örömzenét produkált a Halper Hendrix Experiment Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2015. február 13. 13:30
Hamisítatlan örömzenét produkált a Halper Hendrix Experiment Gyulán
A Halper László által vezetett formáció Jimi Hedrix zeneiségét gondolta tovább a Gyulai Várszínház kamaratermében
A Halper Hendrix Experiment Gyulán. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A Cseh Tamás Program keretében ismét kitűnő zenészek léptek fel a Gyulai Várszínház kamaratermében. Halper László pár évvel ezelőtt járt már városunkban: a Jimi Hendrix zenéjéből kiinduló Band of Gypsys Reincarnation együttessel felejthetetlen emlékeket hagyott hátra az igényes zene kedvelőiben. A magyar jazzélet elismert alakja több együttest is alapított azzal a céllal, hogy korszakalkotó muzsikusok dalaiból merítsen ihletet, és saját – jazzrockot és bluest idéző – szájíze szerint tárja a világ elé. Így történt február 5-én, Gyulán is.

Ahogy a formáció nevéből is kiderül, a Halper Hendrix Experiment is főként Jimi Hedrix zeneiségét gondolja tovább jobbára instrumentális tételekben. Halper László gitáros bravúros játékán hallatszik az amerikai-zámbó gitárhős soundja és stílusa, ugyanakkor szó sincs másolásról: az ismert frázisok időnkénti feltűnésével is egyéni, jellegzetes hangot üt meg a produkció.

Az általa „vezényelt” bandában is csupa elsőrangú zenész játékát hallgathattunk. Kosztyu Zsolt basszusgitáros, valamint az LGT-ből és kismillió másik együttesből ismert Solti János erős ritmuspárost produkált, Kollmann Gábor virtuóz és szakavatott szaxofonjátéka, illetve Csányi János jól megválasztott, érdekes billentyűhangszínei és a modulációs és pitch bender kerekek élénk használata érdekes, egységes zenei minőséget teremtett a színpadon.

Hendrix Fire című dalának lehengerlő riffével indult a koncert, és szépen sorban előkerült a Foxy Lady, a Purple Haze és a többi örökérvényű Hendrix-nóta, valamint egy-két Beatles-sláger, pontosabban azok húzós alapjai, amelyek olykor észrevétlenül, máskor éles váltással „csúsztak át” a nem kevésbé dögös fusionbe.

A zenekar kétszer egy és egynegyed órában adta elő a szerzeményeket. Az első „felvonásban” az egyébként domináns gitár igencsak szűk sávban szólt, de a szünetben megoldódott a technikai probléma, és a felspécizett Fender hangja sem hiányozhatott tovább. Vissztaps után a színesbőrű balkezes zenészlegenda Red House című dala került terítékre. A blues igazi exkluzív „bonus track” volt: Halper László tolmácsolásában ezúttal az eredeti dalszöveget is meghallgathattuk.

A Halper Hendrix Experiment interneten fellelhető, korábbi koncertjeit tekintve igencsak változatos felállásban járja az országot. Talán éppen emiatt kevésbé felépített témákat és kevesebb összjátékot hallhattunk a színpadról. A közönség azonban nem panaszkodhatott, profi zenészek hamisítatlan örömzenéje jött le a deszkákról. A műfajba meg belefért, hogy minden muzsikus jócskán kapjon lehetőséget szólózni, és a stafétákon túl néhány érdekes zenei megoldást is hallhatott a publikum. Forogtak a körök a közönség örömére.

 

Halper László. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2015. február 14. 07:51
A Halper László által vezetett formáció Jimi Hedrix zeneiségét gondolta tovább a Gyulai Várszínház kamaratermében
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)