Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Térfigyelő kamerás, aranyásós, szemét import-exportos, sártengeres és eltévedős interpellációk Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.HÍREK • 2015. január 29. 16:00
Térfigyelő kamerás, aranyásós, szemét import-exportos, sártengeres és eltévedős interpellációk Gyulán
Hamarosan térfigyelő kamera vigyázza Németváros főterét
Interpellációkban szegényes volt Gyula Város Képviselő-testületének ma 9 órakor kezdődő ülése. Gyorsan tegyük hozzá, hogy a megszokottakhoz képest. Talán a január, a hideg vagy csak egyszerűen a témanélküliség nyomta rá bélyegét a kérdezz-felelek órára. Az ősrégi, befúvós kazánnal felfűtött díszteremben a hangulat egyáltalán nem volt forró. Az interpellációkat kísérő politikai pengeváltások is elmaradtak, és az ellenzéki Bod Tamás minden, kérdésére adott választ elfogadott.
Gyula Város Önkormányzatának testületi ülésén. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Mittag Mónika (Fidesz) térfigyelő kamerák felállítását javasolta az Apor téren. Németváros képviselője nem véletlenül élt ezzel a felvetéssel, tudniillik, legutóbb megrongálták és felgyújtották a német nemzetiségi önkormányzat programjára hívogató szalmabálákat. A téren, ahogy az ülésen fel is sorolta azokat, számos olyan műemlék, műemléki épület van, amelyet védeni kell a huligánoktól. Hogy mennyire hatékony tud lenni egy térfigyelő rendszer, azt mi se bizonyítja jobban, mint hogy az ideiglenesen kihelyezett kamera felvételei alapján a gyulai rendőrök néhány óra alatt fülön csípték a gyújtogatókat.

A képviselő másik interpellációja a Béke sugárút 27. szám alatt lévő szelektív hulladékszigettel volt kapcsolatos. A szigeten elhelyezett szemetet rendszeresen "megdézsmálják" a gyűjtögetők, nem kevés mocskot és szemetet hagyva maguk után. A frekventált helyen lévő hulladéksziget ilyen állapotában borzalmas és riasztó látványt tud nyújtani a templom mellett. Mittag Mónika arra várt választ, hogyan lehetne a guberálók ellen védekezni, s ugyancsak e témakörben nyújtott be interpellációt Csengeri Lajos (Jobbik). 

Dr. Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester elmondta, hogy az Apor téren a térfigyelő kamera műszaki elhelyezésének feltételei adottak. Az önkormányzat térfigyelőrendszer-fejlesztési koncepciójában is szerepel ez a hely, az idei költségvetésben pedig tervezik a kamera elhelyezését Németváros főterén.

A Béke sugárúti szelektív hulladékszigettel kapcsolatosan Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy számos dolgot – például lakatot, láncot és a kettőt együtt, illetve fordítva – kipróbáltak már a guberálókkal szemben, de egyik sem bizonyult megfelelőnek. A sziget áthelyezését megvizsgálják, azonban hangsúlyozta, hogy számos feltételnek kell megfelelnie a helyszínnek egy ilyen szelektív hulladéksziget kialakításához. A cégnek is érdeke az, hogy az „aranyásókat” távol tartsák a szelektív hulladéktól, mivel a cégnek ez a tevékenység pénzt hoz. A szemét elvitele is lopásnak minősül, a hulladékgazdálkodási jogszabály szerint a közterületre elszállításra kitett szemét a közszolgáltató tulajdona.

Dr. Ökrös István (Fidesz) örökzöld témákkal érkezett a mai tanácskozásra. Az egyik ilyen a Szentháromság utca csapadékérzékenysége volt. Az utca lakói ezúttal levélben, amihez fotót is mellékeltek, tudatosították képviselőjükben a problémát. Esős napokon tócsákban áll a víz az utcában, a sáros lével az autók kerekei festik át a házak falát. A képviselő arra volt kíváncsi, ahogy nyílván az érintett lakosok is, mikor oldódhat meg végre mindez.

Ökrös doktor tanyasi témái sem hiányoztak a januári ülésről. A Szlányi-dűlőben és a szomszédos dűlőben mezőgazdasági gépekkel szétvágták a földutat, ami jelenleg csak gyalogosan járható. Az ottani tanyákról nagyon megnehezedett a kijárás, ahogy a bejárás is. A tanyatulajdonosok azt szeretnék elérni, hogy sorompóval zárhassák el a „bepartizánkodóktól” az utat. A Szentbenedeken élők pedig arra panaszkodnak, hogy szemétimport ütötte fel a fejét. A Gyulai Közüzemi NKft. által ott kialakított szeméttározóba más városokból, a megfigyelők szerint Kétegyházáról hozzák a szemetet.

A válaszokban elhangzott, hogy a Szentháromság utcai csapadékelvezető rendszer terveit elkészíttetik. Daróczi László pedig a dűlőút helyreállítására adott pozitív és megerősítő választ. A szemétimport ellen azonban nincs hathatós segítség. Talán annak az autónak a rendszáma, amivel rendszeres odahordják a szemetet, közelebb vihetné a hatóság embereit a forráshoz.

Bod Tamás (Együtt–PM, MSZP) két témával érkezett az ülésre. A képviselő több kérdést fogalmazott meg a városunkban lezajlott Magyar Nemzeti Cyclo Cross Bajnokság kapcsán. Véleménye szerint a szervezőknek sikerült a vár környékét sártengerré változtatni. Ennek kapcsán felelősöket keresett, nem értette, hogy olyan időjárási körülmények között egyáltalán miért rendezték meg a versenyt, illetve arra volt kíváncsi, hogy a terület helyreállítása mennyibe kerül, és kinek a pénztárcáját érinti. S mielőtt kimaradna a sok kérdésből a legfontosabb, azt is megtudakolta Bod Tamás, hogy a történtek után az önkormányzat újra befogadná-e a várkertbe a kerékpáros versenyt.

A baloldal politikusa mozgáskorlátozottak érintő ügyeket is felvetett. Ilyen volt a művelődési ház épületében működő speciális lift, a Százéves cukrászda akadálymentesítése, valamint a gyulai vasútállomás, amely nincs felkészülve a mozgáskorlátozott emberek fogadására. A képviselő az Almásy-kastély látogatóközpont ideiglenes honlapjáról pedig azokat a terveket hiányolta, amelyek azt mutatják be, hogyan közlekedhetnek majd kerekes székkel az új múzeumban a mozgássérült látogatók.

Kónya István (Fidesz) alpolgármester a kerékpáros bajnokság minden apró részleteiről tájékoztatta a képviselőt. Megnyugtató volt hallani, hogy a várkertben okozott kár nem a gyulai adófizetők pénztárcáját könnyíti. A zöldfelület rehabilitációja 100 ezer forintba kerül. A svájci központból szervezett nemzetközi bajnokság gyulai helyszínével mindenki elégedett volt, városunk várhatóan lehetőséget kap még három verseny lebonyolítására. Ezek helyszíne azonban már nem a várkert lesz, a téli időpontok viszont maradnak. Turisztikai holtszezonban azért öröm, hogy ennyi vendég érkezik Gyulára.  

A válaszokból megtudtuk, hogy rehabilitációs szakmérnök tervei alapján készült el a „lépcsőlift” a művelődési központban. A lift megfelelő technológia minősítéssel rendelkezik, havonta karbantartják, használata csak közreműködő, segítő ember jelenlétében történhet.

Alt Norbert (Fidesz) alpolgármester személyes benyomásairól is beszámolhatott az ülésen, miután a helyszínen kipróbálta az említett szerkezetet. Véleménye szerint a liftet működtető gomb tartós kezelése okozhat nehézséget mozgásában korlátozott embereknek, ezért arra kérte az üzemeltetőt, hogy szakemberekkel egyeztessenek annak cseréjéről.

A vasútállomás akadálymentesítésével az önkormányzat egymaga nem tud megbirkózni, az a tulajdonos MÁV feladata lenne. Alt Norbert véleménye szerint nemcsak a mozgáskorlátozott embereknek méltatlan jelenlegi állapotában a gyulai vasútállomás, hanem minden vonattal utazó embernek. Elhangzott, hogy a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont teljes mértékben akadálymentesített lesz. A Százéves (Reinhardt) cukrászda akadálymentesítéshez, mivel a nemrég befejezett felújítás azt nem érintette, teljes körű tervezésre van szükség.  

Balogh Lajos (KPE) a Galamb és a Görbe utcába betévedő – ahogy fogalmazott – nagyobb testű járművek által okozott forgalmi problémákra hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint táblával kellene jelezni a behajtási tilalmat. Úgy vélte, hogy a GPS-alapú térképekre hagyatkozva tévednek el Románvároson a járművek. Javasolta, hogy az önkormányzat kezdeményezze a gyulai digitális térkép hibájának javítását. A képviselő felhívta az önkormányzat figyelmét egy Vár utcai telekre, amely több éve beépítetlenül áll, s turisztikai szempontból nem kimondottan szép látvány. Ha tehetné, kerítéssel venné körbe és takarná el a gazos területet a turisták szeme elől Balogh Lajos.

Az említett utcákban szakmai bejárást tervez az önkormányzat. A helyszínen döntik el, hogyan lehetne megakadályozni, hogy nagyobb járművek betévedjenek a szűk utcákba. A Vár utcai telekkel kapcsolatosan megnyugtató információ hangzott el, a tulajdonos idén megkezdi a terület beépítését. 

        

Dr. Görgényi Ernő. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)