Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bod Tamást már nem tartják becsületes politikusnak Gyulán – a Demokratikus Koalíció kivonul mögüle

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.HÍREK • 2014. október 22. 17:30
Bod Tamást már nem tartják becsületes politikusnak Gyulán – a Demokratikus Koalíció kivonul mögüle
Lebenszky Attila volt a Bod-dokumentumok nyilvánosságra hozója
Lebenszky Attila és Bod Tamás egy közös kampány-sajtótájékoztatón. Fotó: Gyulai Hírlap

A Gyulai Hírlap értesülése szerint a Demokratikus Koalíciótól szivárgott ki az a két dokumentum, amely igencsak kellemetlen helyzetbe hozta ma Bod Tamást (Együtt 2014-Korszakváltók Pártja) Gyula Város Képviselő-testületének alakuló ülésén. Leel-Őssy Gábor, a DK gyulai elnöke szerint ez már nem politikai kérdés, hanem egyszerűen becsületbeli ügy. Mindez, amelyet lapunk kérdésére mondott el a DK-elnök, cáfolja Bod Tamás testületi ülésen tett kijelentését, miszerint egyszerű belső vitáról van szó, amely napokon belül megoldódik. Nagyon úgy tűnik, hogy ez nem igaz. A valóság ezzel szemben az, hogy a Demokratikus Koalíció kivonulni készül Gyulán a többpárti baloldali együttműködésből.

A gyulai dékások sértődöttsége érthető. Egy olyan mandátumtól estek el október 12-én, amely több okból is őket illette volna meg. Gyulán az MSZP szétmorzsolódása után a Demokratikus Koalíció volt az egyetlen olyan erő baloldalon, amely képes volt tagságot toborozni magának és megerősödni. Az előző önkormányzati ciklusban Leel-Őssy Gábor, aki ugyan egy zöld egyesület színeiben jutott mandátumhoz, képviselőségének kétharmadában már DK-politikusként dolgozott a helyi közéletben. A másik ok pedig, amiért a Demokratikus Koalíciónak járt volna a mandátum, az a nyilatkozat, amiben Bod Tamás vállalta, hogy lemond első helyéről a kompenzációs listán, s mandátumát átengedi Leel-Őssy Gábornak, a Demokratikus Koalíció gyulai elnökének, amennyiben a hárompárti összefogás csak egyetlenegy képviselőt tud kompenzációs listáról a gyulai testületbe juttatni. Márpedig éppen ez a helyzet állt elő október 12-én. Ennek ellenére Gyula Város Képviselő-testületének mai alakuló ülésén Bod Tamás vette át a baloldal által besöpört egyetlen mandátumhoz járó képviselői megbízólevelet, s tette le az öt évre szóló képviselői esküt.

– Ez már nem politikai, hanem becsületbeli kérdés – hangsúlyozta a Gyulai Hírlap kérdésére Leel-Őssy Gábor. Elmondta, a DK a baloldali összefogás híve volt, azonban tudatában voltak annak is, hogy a Demokratikus Koalíció az egyetlen olyan baloldali párt ma Gyulán, amely egyedül is képes lett volna minden körzetben jelöltetet állítani. Ezért született meg az alku és az azt alátámasztó nyilatkozat, amely visszalépésre kötelezte volna Bod Tamást abban az esetben, ha listáról egyetlenegy mandátumhoz jut a hárompárti összefogás. A választási eredmények tükrében, a megállapodásuk alapján, most a DK képviselőjének kellene a gyulai testületben ülnie.

Lebenszky Attila, a Demokratikus Koalíció Gyulai Szervezetének ügyvezető alelnöke párttársaival együtt várta október 12-én, a választás estéjén Bod Tamás bejelentését. A dékások akkor még hittek abban, hogy a megkötött egyezség alapján, az előre leegyeztetett politikai forgatókönyv szerint alakulnak az események. Nem így történt. Bod Tamás nem jelentette be azt, amit nyilatkozata alapján elvártak tőle. Minderről Lebenszky Attila beszélt a Gyulai Hírlapnak.

A DK gyulai ügyvezető alelnöke lapunk kérdésére elismerte, hogy ő volt a két dokumentum kiszivárogtatója. Azt is elmondta, tegnap este azon töprengett otthon, miután Bod Tamás nem sikerült meggyőzniük a visszalépésről, hogyan hozza nyilvánosságra a történteket. Végül úgy határozott, nem hív össze sajtótájékoztatót, hanem huszonöt e-mail címre elküldi az említett két dokumentumot. Véleménye szerint a gyulai közvéleménynek meg kellett ismernie a történteket.

– Mi a véleménye mindezek után Bod Tamásról? – kérdeztük Lebenszky Attilát.

Bod Tamást nem tartom becsületes embernek – válaszolta a politikus. 

       

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)