Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pál Ferenc előadásáról a gyulaiak derűsebben és nagyobb önbecsüléssel térhettek haza

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2014. október 23. 13:00
Pál Ferenc előadásáról a gyulaiak derűsebben és nagyobb önbecsüléssel térhettek haza
A katolikus pap és mentálhigiénés szakember telt ház előtt tartott előadást az Erkel Ferenc Művelődési Központban
Pál Ferenc. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A Nyitott Akadémia előadássorozata már tíz éve járja keresztül-kasul az országot, de Gyulára csak most először sikerült eljutni – mondta felvezetésként Gutman Bea sorozatszerkesztő október 20-án az Erkel Ferenc Művelődési Központ színháztermében, majd színpadra szólította a közönség körében nagy népszerűségnek örvendő előadót, Pál Ferencet, aki azonnal a lélek dolgairól szólt.

A hivatását tekintve római katolikus pap és mentálhigiénés szakember olyan közszeretetnek örvend, hogy országszerte csak „Pálferiként” emlegetik, és előadásaira korosztálytól függetlenül járnak tömegesen, így mára természetessé vált, hogy egyszerre akár ezer fő előtt is beszél. Ezúttal 500 szempár szegeződött rá nagy várakozással a nézőtérről, hogy a szorongás sokak által ismert témájától egészen az egészséges önbecsülésig vezesse a gyulai közönséget. Pál Feri atya ugyanis olyan lelkipásztor, ki hátrahagyva az egyházról évszázadok óta kialakult kötött képet, pusztán az adott téma lényegére fókuszálva beszél az érintett szakirodalom intenzív használatával, megejtő könnyedséggel és szelíd humorral, olykor a stand up comedy műfajából ismert közvetlen, szellemes történeteket, ezzel is segítve publikumát könnyebben, derűsebben, és lélekben sokkal egészségesebben élni. Az ugyanis számára is fontos, hogy katolikus pap léte ellenére előadásain hitvallástól és ideológiai elvárásoktól függetlenül bárki részt vehessen, mindössze nyitott legyen a hallottak befogadására.

Gyulai előadásának ezúttal is összes szükséges kelléke két szék volt, de mindenre érzékenyen reagálva beszélt, hisz egy pohár üdítő éppúgy beépült mondandójába, mint a színpad padlójának recsegése vagy egy épp megszólaló mobiltelefon.

Gyakorlott előadó, hisz ilyen jellegű fellépéseket papi pályafutásának 1996-os kezdetétől tart. (Az csak érdekességként megjegyzendő, hogy 1986-1989 között válogatott atléta is volt. Ezek témája a spiritualitás- és a társadalomtudományoktól kezdve, a közösségi és családi konfliktusok kezelésén át egészen a személyes lelki egyensúly kérdéséig terjed, de a párkapcsolati-házassági problémákon is éles tekintettel lát át. Hivatását az angyalföldi Szent Mihály-templomban helyettes plébánosként gyakorolja, 2005-től pedig a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet munkatársa is.

A 2000-es évektől előadásai nyomtatott formában is megjelennek, többnyire a Kairosz és a Nyitott Akadémiát is szervező Kulcslyuk Kiadó gondozásában, de számos pszichológiai témájú kiadvány társszerzőjeként is jegyzik. Elhivatottságát 2011-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2013-ban Prima díjjal és Prima Primissima Közönségdíjjal is jutalmazták.

Gyulai, szűk másfél órás előadásában az önbecsülés fontosságának a válságok kezelésében betöltött jelentős szerepéről beszélt, bölcsességeinek igazságát szemléletes példákkal támasztva alá. Rámutatott az egyes magatartásformák hátterére és az ott meghúzódó szorongásformákra, hangsúlyozta az egészséges konfliktuskezelések fontosságát, és felvillantotta azok lehetőségeit, de az önbecsülés külső- és belső forrásának megnyilvánulásaira és a jelen fontosságának hangsúlyozására is kitért.

A közönség pedig nem csak szavaira, hanem gesztusaira is aktívan és nagy szeretettel reagált - már a kezdés előtti morajlás árulkodott a nézőkben lévő fokozott izgatottságról -, az interaktív „léleképítő show” végén pedig a személyes kérdések megbeszélésére is lehetőség nyílt.

Pál Feri atya karizmatikus személyisége a színháztermeket csak ritkábban látogatók számára is kedvet teremtett a Nyitott Akadémia gyulai folytatásához.

 

Pál Ferenc. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)