A Gault&Millau Magyarország étterem és borkalauz célja, hogy a független értékelés fair versenyt tegyen lehetővé, tükröt tartson a magyar éttermi világnak. További célja az, hogy a jó éttermek támogatást, reklámot kapjanak, és az Európa-szerte használt 20 pontos rendszer révén lehetséges legyen a nemzetközi összehasonlítás a szakma és a közönség számára. Az éttermeket többször ellenőrzik az inkognitóban megjelenő tesztelők. Az éttermeknek meg kell felelni a nemzetközi elvárásoknak, jó és friss – lehetőleg helyi – alapanyagokból, a legkorszerűbb eljárásokkal, finomat főzni. Az éttermek teljesítményét 8-tól 20 pontig értékelik. Magas színvonalnak felel meg, ha valaki 8 ponttal egyáltalán bekerül a minősítettek közé. 11 és 20 pont között a jó szívvel ajánlható, nemzetközi mércét is elérő éttermek szerepelnek. Ezekből 105 van jelenleg az országban.
Gyuláról két étterem ért el jó minősítést. 11 pontot kapott a Patrióta Kisvendéglő a tavalyi 9 pont után, ezzel elnyerték a rangos Az év feltörekvője címet, amelyről az elismerő oklevelet október 9-én vehették át Budapesten, a Nemzeti Galériában a gyulai étterem üzemeltetői, Csiszér Árpád és Nyári Katalin. Az értékelés szerint: ”érdekes és jó ár-érték arányú déli menüket kínálnak a hagyományos magyaros ételek mellett, amelyeket modern felfogásban készítenek el a szépen karbantartott város hangulatos terén lévő étteremben.” (Tavaly a Patrióta étterem a Dining Guide ajánlását nyerte el, mint „figyelemre méltó konyha, amely túlmutat a mindennapi rutinon”).
Gyuláról a másik étterem, amelyik bekerült a kalauzba, a 8 pontot elérő Várkonyi Bistro. Itt a jó ételek mellett kiemelik az udvarias és rutinos kiszolgálást.
Városunkból 8 szálloda szerepel a kalauzban. Nemzetközi színvonalú, kitűnő szálloda minősítést három szálloda kapott: a Corso Boutique Hotel, a Családi Wellness Gyula Hotel és a Hunguest Hotel Erkel. A „Top 10 butikhotel vidéken” listában a 7. helyre rangsorolták a gyulai Corso Boutique Hotelt.