Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A természet vászonra vitt szépségét is láthatjuk az Őszi Művészeti Napok keretében Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2014. szeptember 25. 10:30
A természet vászonra vitt szépségét is láthatjuk az Őszi Művészeti Napok keretében Gyulán
Óvónéni és tanítványai címmel nyitott közös kiállítást Téglásné Peskay Ilona óvónő és néhány tanítványa
Az Óvónéni és tanítványai című kiállítás megnyitóján. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

Az Őszi Művészeti Napok keretében Óvónéni és tanítványai címmel nyitott közös kiállítást Téglásné Peskay Ilona óvónő és néhány tanítványa szeptember 23-án, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonának aulájában. A tárlaton az óvónő alkotásain túl a paravánokon néhány növendékének munkáit is megtekinthetjük, így Kőszegi Bianka, az Implom József Általános Iskola 6. osztályos tanulója, valamint Lengyel Szilvia és Cséffán László, a Magvető Református Általános Iskola 2. osztályos tanulóinak vidám, színes festményeiben is gyönyörködhetünk.

- A képek főként ebben az évben, valamint a tavalyi év során készültek. Az alkotások témáját tekintve el kell mondanom, hogy én magam a természetet szeretem festeni, hiszen amit Isten alkotott, az számomra egy csodálatos, utánozhatatlan dolog. Szerencsés vagyok, hogy mindazt, amit én már megtanultam és tudok, óvónőként továbbadhatom a gyerekeknek – mondta el a Gyulai Hírlapnak Téglásné Peskay Ilona.

A kiállítás megnyitóján Varga Ferencné, szociális és mentálhigiénés csoportvezető köszöntötte a vendégeket, majd röviden ismertette az Őszi Művészeti Napok programjait. A köszöntő után a Téglás Family – Téglás Ferenc és Téglás Gergely – zenei összeállítása következett, mely valamelyest az ősz hangulatát hozta be az otthon falai közé. Ezt követően Kosztolányi Dezső Mostan színes tintákról álmodom című versét hallgathattuk meg Ijjas Lajos előadásában, majd Zékány Gabriella megnyitotta a kiállítást. Az ünnepségen Téglásné Peskay Ilona is megosztott néhány gondolatot a vendégekkel.

A tárlat megnyitásával vette kezdetét az Őszi Művészeti Napok, amely az intézményben már több éves múltra tekint vissza. Idén szeptember 23-tól október 1-ig tart majd a rendezvénysorozat, melynek programjai ingyenesek és minden érdeklődő számára nyitottak.

- Évtizedes hagyományra tekint vissza már a művészeti hét programsorozatának megrendezése. Évszakonként rendezzük, tehát tavaszi, nyári, őszi, és téli művészeti hetet, illetve napokat tartunk. A művészeti napok alkalmával különböző művészeti ágakat próbálunk „házhoz hozni”, a lakók közelébe hozni. Ezzel az a célunk, hogy azok is részesülhessenek a kultúrából, akik nem tudják elhagyni az intézményt, és így nem tudnak a város programjain, művészeti rendezvényein részt venni. Ilyenkor előadókat hívunk, kiállításokat, könyvbemutatókat tartunk, tehát nagyon sokrétű programmal igyekszünk kedveskedni az otthon lakóinak – tájékoztatta lapunkat Varga Ferencné.

 

Az Őszi Művészeti Napok további programjai:

Csütörtökön, szeptember 25-én 10 órakor Viszockij Az örök szerelem címmel Csomós Éva újságírónő tart zenés irodalmi előadást az Indián nyár gondozási egységben. Ugyanezen a napon, 13 órakor a filmklub soron következő foglalkozására várják az érdeklődőket, amely Szicsek Margit tanácsadó szakpszichológus vezetésével, a Kreatív teremben zajlik majd. Szeptember 26-án, 10 órai kezdettel Zékány Gabriella Munkácsy Mihály élete és munkássága címmel tart előadást az Indián nyár gondozási egységben, és a pénteki programok között szerepel a Dottó kisvonattal történő városnézés is.

Vasárnap, 15 órától református istentiszteleten vehetnek részt az otthon lakói, majd hétfőn 15 órakor Széll János etnográfus a Szent Mihály napi, valamint az őszi termés betakarításhoz kötődő néprajzi szokásokat igyekszik megidézni az Unicum gondozási egységben. Szeptember 30-án a lakók sétát tesznek az őszi természetben, szerdán 10 órakor pedig az Idősek Világnapja tiszteletére Tatár Bianka, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze zenés verses műsorral kedveskedik az idős lakóknak.

 

Varga Ferencné. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)