Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Anna-bál - Soha ennyi program Balatonfüreden

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap • MAGAZIN • 2014. július 14. 14:00
Anna-bál - Soha ennyi program Balatonfüreden
Dr. Görgényi Ernő: Füred például szolgálhat minden magyar település számára
A 189. Anna-bál sajtótájékoztatóján, Balatonfüreden. Forrás: balatonfured.hu

Ez egy igazán szép, tartalmas hagyomány, a jövőt is lehet rá építeni - vélekedett Bóka István polgármester a 189. Anna-bál sajtótájékoztatóján. A július 26-án rendezendő díszes esemény szinte egyhetes fesztivál lesz a kísérőprogramoknak köszönhetően.

- Fontos, hogy megőrizzük a bál reformkori hagyományait, ugyanakkor minden évben kicsit újítunk is rajta. Igyekszünk ezúttal kinyitni a bált, több napon át hangulatos rendezvények várják a vendégeket, a Blaha utca sétáló utcává válik. A hagyományokhoz visszatérve idén is a báli közönség szavazza meg a 15 legszebb lányt, akik közül majd a szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit - jelentette be az Anna Grand Hotelben rendezett sajtótájékoztatón Bóka István. A polgármester hangsúlyozta: tizennégy első bálozó füredi lány vesz részt az eseményen, amelyen közel negyven 18 éves lány lesz jelen.

Az Anna Grand Hotel patinás épületében illetve hangulatos kertjében rendezendő bál fővédnöke Trócsányi László igazságügyi miniszter, az esemény díszvendége Füred kulturális partnere, Gyula lesz.
Füred kulturális partnertelepülései Gyula, Kecskemét, Debrecen és Szolnok 4-4 fiatal párral vesz részt a bálon, amelyen várhatóan jelen lesz Rost Andrea, Jakabos Zsuzsanna, Horgas Eszter, Malek Andrea, Zoób Kati, Litkey Farkas, Nagy László és Freund Tamás.

A bál és a kísérőrendezvények részletes programja itt.

- Nagy megtiszteltetés, hogy az ország legismertebb báljára kaptunk meghívást. Füred például szolgálhat minden magyar település számára, örömmel jövünk – tette hozzá Görgényi Ernő Gyula polgármestere, aki megjegyezte: bízik a két város közötti hosszútávú kapcsolatban.

A bálra, amelyre a város ezúttal is meghívta a füredi 18 éves lányokat, a legolcsóbb belépőjegy 50 ezer, a legdrágább 65 ezer forintba került. A bál előtt a Vaszary Villa kertjében gyülekeznek a vendégek és onnan indul majd a zenés menet, itt akasztják a hölgyek nyakába a herendi porcelán szíveket, amelyek ezúttal türkizzöld színűek lesznek.

- A Balatont idézzük meg ezzel a színnel. A tónak sokféle arca van, de azt hiszem a türkizzöld szín az egyik legfontosabb meghatározója, ezért most ezt kapják kis platinával kiegészítve a báli porcelánszívek. A bál szépe és udvarhölgyei Rotschild-, Apponyi illetve Viktória -mintás vázát vehetnek át, a vendégek elé pedig 3500 darabos, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi motívumokkal díszített szerviz kerül - jelentette be dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója. Az eseményen aláírták Füred és a porcelánmanufaktúra között kötött újabb együttműködési megállapodást is.

A sajtótájékoztatón részt vett Darvalics Virág a tavalyi bál szépe, aki elmondta, boldog, hogy a bál hagyományába belecsöppent, hiszen számára is meglepő volt mennyien és mennyire szeretik a bált.

Az Operaház balettművészei táncolják a bálon a palotást, a bál szépét és két udvarhölgyét éjfélkor mutatják be, ők másnap délelőtt tíz órakor a Kisfaludy Színpadon is láthatók lesznek, majd lovas huszár kísérettel sétakocsikáznak a városban. Az Anna-bál estjén a Balaton-parton tíz órától pedig utcabál lesz.
Két szívhalászat is várja a vendégeket a bál előestéjén, a kikötőből ismét kifut egy hajó fedélzetén a szép lányokkal, késő este pedig hangulatos programnak ígérkezik a Vitorlás tér előtti öbölben rendezendő lampionos, zenés szívhalászat. Idén is megrendezik a szívkórház előtti téren felállított nagyszínpadon az Operagálát, előtte egy nappal július 24-én, Magyarország legnagyobb professzionális énekkara, a Magyar Állami Operaház Operakórusa lép itt fel. Újdonságként vasárnap este a Gyógy téren Erkel: Hunyadi László operafilmjét vetítik le. Az Anna-bál hete alatt szerdától vasárnapig a Blaha Lujza utca újra Borutcává változik, hangulatos teraszok, minőségi borkínálat várja a vendégeket.

Az eseményhez ezúttal is kapcsolódik prímásverseny, amelyen a népzenészek mérhetik össze tudásukat. - Igazi, szakmai megmérettetés lesz ez a 15 ifjú hegedűs számára, akik kalotaszegi és szatmári népzenét játszanak majd a zsűrinek valamint a Gyógy téren rendezendő gálaműsoron a közönségnek - mondta Kelemen László a Hagyományok Háza igazgatója, aki Lakatos Róbert prímással aztán ízelítőt is adott a verseny várható hangulatából.
A rendezvény végén bemutatták a báli menüt, amely a mediterrán ízeket illetve a tradicionális magyar konyhát idézi majd.

Forrás: balatonfured.hu

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)